Pe aceeași temă
In urma perchezitiilor efectuate zilele trecute de procurorii Parchetului General, secretarul de stat Adrian Sanda a fost ridicat de procurorii Parchetului General si dus la audieri. Premierul Dacian Cioloş a decis in aceeasi zi demiterea din funcţie a secretarului de stat.
Parchetul General a anuntat acum cateva zile ca efectuează cercetări într-un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, trafic de influență, cumpărare de influență şi fals în înscrisuri sub semnătură privată in legatura cu acordarea titlului de “Luptător cu rol determinant în Revoluție”.
Parchetul general arata ca o mare parte dintre cele peste 3500 de titluri acordate au fost urmarea directa a oferirii unor sume de bani celor care aveau influenta asupra membrilor institutiilor care le acordau: "o mare parte din totalul de 3505 persoane care au obţinut până în prezent titlul de “Luptător cu rol determinant în Revoluție” nu îndeplineau condiţiile cerute de lege, avizarea pozitivă a acestora la nivelul Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 - SSPR sau în urma contestaţiilor depuse la Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 - CPRD fiind urmarea directă a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenţă asupra membrilor celor două instituţii ale statului," anunta Parchetul General.
In urma unor modificari legislative persoanele din categoria “Luptător cu rol determinant în Revoluție” ar fi beneficiat "de drepturi bănești majorate față de ceilalți revoluționari, în sensul că au primit, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluționari, o indemnizație de gratitudine în valoare de 2020 de lei/lunar, conform art. 8 alin. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare."
Parchetul General mai arata ca "din analiza probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul că mai multe persoane interesate să obțină calitatea de “Luptător cu rol determinant în Revoluție” au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alții, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR și CPRD, care aveau influență sau au lăsat să se creadă că au influență asupra unor funcționari din cadrul acestor instituții cu putere de decizie, pentru a-i determina pe aceștia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri."