Șantierul de lângă Biblioteca Națională pe care au murit doi muncitori nu avea nicio autorizație

Laurentiu Gheorghe | 04.08.2021

Nu este clar ce lucrări făceau firmele Sectorului 3, primarul Robert Negoiță, scriind pe Facebook că „este o zi tristă și dificilă pentru comunitate", fără a explica scopul lucrăirlode construcție.

Pe aceeași temă

Șase muncitori angajați ai firmelor de construcții Algorithm Residențial S3 și Algorithm Construcții S3, ambele deținute de Primăria Sectorului 3, au fost prinși de surparea malurilor unui șanț săpat fără ca malurile să fi fost asigurate. Doi dintre muncitori au murit, iar alți patru au fost transportați la spital.

Primele investigații au relevat nereguli grave la lucrările de construcție efectuate de firme aparținând administrației locale. Astfel, lucrările se desfășurau fără nicio autorizație terenul aparținea Ministerului Culturii, nu Primăriei Sector 3.

Se pare că muncitorii au spart din greșeală conducta de alimentare cu apă a bibliotecii în timpul lucrărilor neautorizate la accesul auto și că cei prinși de malul de pământ munceau tocmai pentru remedierea problemei. În mod normal, șanțul ar fi trebuit consolidat pe ambele părți înainte ca muncitorii să intre.

A fost declanșată o anchetă de către Inspecția Muncii, iar cercetarea ar trebui să dureze 15 zile lucrătoare, a declarat pentru Agerpres Nicolae Bratu, șeful Inspecției Muncii.

O altă anchetă este desfășurată de Poliția Capitalei și de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 3. Aceștia investighează faptele in rem pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Cei de la ITM declară că cercetările preliminare arată că nu au fost luate măsuri pentru întărirea malurilor de pământ.

Centrul de Investigații Media (CIM) scrie că, prin lucrarea neautorizată de pe terenul Ministerului Culturii, Primăria Sectorului 3 urmărea să modifice accesul auto spre demisolul clădirii Bibliotecii Naționale, acolo unde se află toate sistemele de utilități ale clădirii, dar și instituții precum Depozitul Legal. Scopul ultim al lucrării ar fi însă amenajarea "câtorva terase” pe cheiul Dâmboviței, în porțiunea cuprinsă între Pasajul Mărășești și fațada de sticlă a clădirii aflată chiar pe malul râului, în "cotul” pe care Dâmbovița îl face înainte de a ajunge în zona Pieței Unirii.

Mai multe surse din Biblioteca Națională au declarat Centrului de Investigații Media (CIM) încă din ziua tragediei că firma pentru care erau angajați cei doi muncitori uciși sub un mal de pământ lucra fără autorizație la reconfigurarea zonei "chiar sub supravegherea primarului Robert Negoiță”. "L-am văzut (pe Negoiță, n.r.) cum se învârtea printre muncitori. Erau muncitorii unei firme a Primăriei Sectorului 3. L-am văzut și pe ministru pe șantier, alături de alți oameni din minister”, a declarat una dintre sursele citate.

Oficialii Ministerului Culturii au declarat pentru reporterii publicației Buletin de București că nu au contractat nicio lucrare cu Primăria Sectorului 3.

Aceeași sursă arată că Inspectoratul de Stat în Construcții nu a fost notificat despre desfășurarea acestor lucrări și că este ilegală începerea unei astfel de proiect fără deținerea autorizației de construcții.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22