Șapte ONG-uri cer demisia „imediată” a ministrului Cătălin Predoiu

L. G. | 02.02.2023

Șapte organizații membre ale Grupului „ONG-uri pentru cetățean” au publicat o scrisoare deschisă prin care cer demisia „imediată” a ministrului Cătălin Predoiu, potrivit unui comunicat de presă.

Pe aceeași temă

ONG-urile reclamă „o succesiune de fapte care indică un posibil amestec al ministrului Justiției, dl. Cătălin Predoiu, într-un dosar de corupție aflat în dezbaterea instanței”, cu referire la dosarul soțului fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu, relatează G4Media.ro

„Considerăm că dl. Predoiu și-a depășit mult atribuțiile de ministru, iar toată evoluția faptelor ridică suspiciuni rezonabile cu privire la o încercare de mușamalizare a unei intervenții politice în justiție. În aceste condiții, considerăm că dl. Predoiu este incompatibil moral cu poziția de ministru al Justiției și solicităm demisia sa imediată”, arată ONG-urile semnatare.

Poziția acestora vine după ce G4Media a dezvăluit că Predoiu s-a întâlnit la Ministerul Justiției cu Claudia Jderu, una dintre judecătoarele din dosarul Hosu.

Scrisoare deschisă semnată de 7 ONG-uri:

În ultimele două săptămâni, am urmărit cu atenție și îngrijorare o succesiune de fapte care indică un posibil amestec al ministrului Justiției, dl. Cătălin Predoiu, într-un dosar de corupție aflat în dezbaterea instanței.

Pe data de 18 ianuarie 2023, într-un interviu, dl. Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a afirmat că sentința în dosarul dlui. Dan Hosu (soțul fostei procuroare-șefe DIICOT, Georgiana Hosu), ar fi de achitare. Însă Ministrul a făcut o greșeală, deoarece dosarul respectiv încă se judecă, iar următorul termen este programat pe 7 februarie 2023.

A doua zi, pe 19 ianuarie, dl. Predoiu a prezentat scuze publice, afirmând că aflase informația „pe surse neoficiale”, dar fără a explica în ce situații ministrul justiției ajunge să discute „neoficial” despre dosare aflate pe rolul instanțelor, mai ales despre un dosar cu o mare încărcătură politică.

Ulterior, publicația G4Media a dezvăluit că tot pe 19 ianuarie, dl. Predoiu a avut o întâlnire la Ministerul Justiției cu una din judecătoarele din dosarul amintit, pe care o convocase sub motivația oficială a discutării prezenței magistratului de la Curtea de Apel București pe lista de propuneri aprobată de Guvern pentru postul de judecător al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Totuși, rezultatul acestei selecții fusese comunicat public, de către Guvernul României cu trei luni înainte, la data de 19 octombrie 2022.

Într-un răspuns către aceeași publicație, transmis pe 31 ianuarie, Ministerul Justiției afirmă că decizia privind lista de candidați pentru judecător CEDO a fost luată în ședința de Guvern din data de 18 ianuarie 2023, ceea ce ar justifica convocarea doamnei judecător la minister pe 19 ianuarie.

Jurnaliștii G4Media au continuat investigația și au arătat, la data de 1 februarie, că nu a existat niciun document legat de aceste numiri la CEDO pe agenda ședinței de Guvern din 18 ianuarie, comunicată public. Mai mult, pe pagina de Internet a Guvernului, a fost modificat anunțul cu privire la ședința din 19 octombrie 2022, astfel încât să nu mai includă memorandumul cu privire la CEDO. Totuși, informațiile au rămas în preluările de presă din ziua respectivă.

În aceeași zi, Guvernul a revenit cu precizări din care rezultă că în data de 19 octombrie s-ar fi amânat decizia, iar comunicatul de atunci reprezintă o „eroare materială”. Iar în ședința din 18 ianuarie, memorandumul privind judecătorii pentru CEDO ar fi fost discutat în secțiunea actelor confidențiale. Guvernul nu a furnizat nicio explicație pentru secretizarea bruscă a documentului, deși acesta era public în octombrie.

Având în vedere faptele expuse mai sus, constatăm următoarele:

– Există suspiciuni rezonabile că ministrul Justiției, dl. Cătălin Predoiu, a avut acces la informații dintr-un dosar aflat pe rol, un dosar cu mare încărcătură politică.

– Dl. Predoiu nu a furnizat nicio explicație rezonabilă pentru „sursele neoficiale” ale informațiilor sale.

– Coincidență sau nu, dl. Predoiu a intrat într-un dialog direct cu una din judecătoarele din dosarul în cauză, a doua zi după ce a recunoscut public că are informații din dosar.

– Ministerul Justiției și Guvernul României au modificat informații din comunicatele oficiale, aparent cu scopul de a acoperi pretextul invocat de dl. Predoiu pentru convocarea judecătoarei în cauză.

Considerăm că dl. Predoiu și-a depășit mult atribuțiile de ministru, iar toată evoluția faptelor ridică suspiciuni rezonabile cu privire la o încercare de mușamalizare a unei intervenții politice în justiție.

În aceste condiții, considerăm că dl. Predoiu este incompatibil moral cu poziția de ministru al Justiției și solicităm demisia sa imediată.

Organizații semnatare, membre ale Coaliției ONG-uri pentru Cetățean

Centrul pentru Inovare Publică

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

ActiveWatch

Funky Citizens

Miliția Spirituală

Asociația Respiro

Centrul FILIA

Asociația CIVICA

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22