Sase membri CNA cer Parlamentului REVOCAREA Laurei Georgescu de la conducerea institutiei

P.c. | 19.03.2015

Pe aceeași temă

Sase membri CNA au votat astazi pentru a retragere sprijinul acordat Laurei Georgescu, presedinta CNA si a solicita Parlamentului revocarea acesteia din functie. Initiatoarea acestei actiuni este Monica Gubernat, membru al CNA, care a facut propunerea pentru a opri "conflictul permanent"" din interiorul institutiei, care a ajuns deja in instanta, relateaza Hotnews.

 

Legea audiovizualului nu prevede posibilitatea de adoptare a unei decizii precum cea propusa de Monica Gubernat. Potrivit legii, membrii CNA pot fi demisi la propunerea comisiilor de specialitate ale Parlamentului daca ajung in incapacitatea de a-si exercita functia pentru o perioada mai mare de 6 luni sau daca exista o condamnare penala definitiva

 

Narcisa Iorga, fost membru CNA, considera ca ar exista totusi o solutie: "Totusi, se pare ca exista o varianta: Parlamentul sa apeleze la dreptul sau e a revoca o hotarare de numire in functie, pe baza pricipiului "cine numeste, poate si demite". Parlamentul va trebui sa anuleze doar hotararea de numire in functia de presedinte CNA al Laurei Georgescu, nu si pe cea de numire in calitatea de membru al Consiliului. Ridic, totusi, o intrebare: daca n-au putut asta-vara, cum de pot acum?", a explicat ea pe blogul sau.

 

CITITI SI: DNA Perchezitii la biroul sefei CNA, Laura GEORGESCU, intr-un dosar de CORUPTIE. Sefa CNA ar fi facut sesizari FALSE pentru a sanctiona anumite posturi TV

 

Monica Gubernat a spus a fost determinata sa faca aceasta cerere de revocare de permanentele conflicte din interiorul institutiei: "Avand in vedere conflictul permanent din interiorul institutiei, conflict care a ajuns in instanta, conflictele de interese rezultate in urma acestei actiuni si o sa va dau un singur exemplu, CNA, in calitate de parat (in instanta, n.r.), trebuie sa depuna o interpelare, acea interpelare va suna in felul urmator: "CNA, reprezentat legal de doamna Laura Georgescu, dat in judecata de doamna Laura Georgescu"; de asemenea, avand in vedere adrese asumate in numele CNA, cu caracter ascuns de recomandare, de care aflam din pacate din presa; de asemenea, decizii luate de CNA, care nu sunt puse in practica, corespondente cu diverse institutii ascunse de ochii CNA, nu mai vorbesc de credibilitatea si de imaginea institutiei, va propun spre adoptare o decizie prin care solicitam Parlamentului revocarea din functia de presedinte a doamnei Laura Georgescu".
 

Acum cateva zile, Laura Georgescu a dat in judecata CNA si pe cei sase membri ai Consiliului (Valentin Jucan, Monica Gubernat, Rasvan Popescu, Florin Gabrea, Radu Calin Cristea si Viorel-Vasile Buda), pentru ca, in septembrie 2014, i-au redus atributiile de presedinte prin modificarea Regulamentului de Organizare si Functionare al institutiei. Georgescu a cerut instantei sa anuleze Regulamentul. Ea a declarat, vineri, pentru Mediafax ca a facut acest demers din cauza ca unele articole din acest document incalca Legea audiovizualului, precizand ca toate eforturile pe care le-a facut pentru corectarea ROF au ramas fara rezultat.
 

Puterile Laurei Georgescu, limitate de membrii CNA

 

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a adoptat, in luna septembrie a anului trecut, noul Regulament de Organizare si Functionare (ROF) al institutiei. Prin acest document, CNA a limitat atributiile presedintelui Laura Georgescu, puternic contestata in urma inregistrarilor publicate.

 

Documentul trece majoritatea directiilor din subordinea presedintelui in cea a Consiliului ca for colegial, iar sedintele acestuia nu vor mai fi prezidate de presedinte, ci de fiecare membru, prin rotatie. Schimbarea vine dupa ce majoritatea membrilor s-au delimitat de "limbajul si comportamentul" presedintelui Laura Georgescu, evidentiat printr-o serie de inregistrari facute publice in ultimele luni.

 

Noul ROF a fost adoptat cu opt voturi pentru si unul impotriva. Au votat in favoarea lui membrii Viorel Buda - vicepresedinte CNA, Moncia Gubernat, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Florin Gabrea, Radu Calin Cristea, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu. A votat impotriva Christian Mititelu, in timp ce presedintele Laura Georgescu si membrul Lorand Turos au lipsit. De altfel, in ultimele luni, CNA s-a reunit doar de cateva ori, de fiecare data in absenta Laurei Georgescu.

 

CITITI SI: CNA limiteaza atributiile presedintelui Laura Georgescu, prin noul Regulament de Functionare

 

Aceiasi membri CNA au votat ca regulamentul nou sa intre in vigoare vineri. Valentin Jucan a precizat ca presedintele Laura Georgescu nu poate sa nu semneze noul ROF Decat daca il ataca in contencios administrativ.

Ce spune, intre altele, noul regulament:

  • sedintele publice ale CNA vor fi conduse pe rand, in ordine alfabetica, de fiecare membru al CNA, nu doar de presedinte - lucru important avand in vedere ca presedintele de sedinta este cel care stabileste agenda.
  • strategiile administrative vor fi stabilite lunar de un Colegiu Director format din membrii CNA, directori si sefi de servicii.
  • presedintele CNA trebuie sa aduca la cunostinta Consiliului orice comunicare oficiala cu alte institutii publice/private romanesti si straine ce necesita un punct de vedere al institutiei.


Valentin Jucan le-a spus jurnalistilor prezenti la sedinta ca prin noul ROF presedintele CNA, Laura Georgescu, "nu mai are putere", dar a precizat ca nu s-a urmarit un regulament "impotriva unui om", ci un regulament "mult mai transparent, pentru institutie".

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22