Pe aceeași temă
Paul Porr, preşedintele FDGR, a declarat sâmbătă că „saşii de vară”, etnicii germani emigrați care se întorc în România pentru vacanțele de vară, a devenit un fenomen de masă în ultimii ani.
Mii de etnici germani emigrați, mare parte din ei, în perioada comunistă, revin anual în satele săsești din Transilvania, pentru a-și petrece aici concediile, împreună cu familiile şi prietenii lor.
„Pe an ce trece vin tot mai mulţi (saşi n.r.). Sunt şi oameni sau familii care şi-au redobândit casa şi care vin două-trei luni cu prieteni şi rude şi acest fenomen este deja un fenomen de masă. Noi îi numim saşi de vară. Saşii au contribuit în aceste regiuni simţitor, şi saşii din Ardeal, şi şvabii din Banat”, a explicat Paul Porr, citat de www.agerpres.ro.
Paul Porr apreciază că în această vară au venit deja „câteva mii de saşi” la serbările din satele, comunele şi oraşele din Transilvania şi Banat, anunţă Agerpres.
„Trebuie menţionat că în acest week-end sunt foarte multe întâlniri similare în cel puţin zece localităţi din Ardeal. Dar dintre toate, eu cred că aceasta este cea mai importantă pentru că face parte dintr-o săptămână întreagă culturală, care nu se referă doar la o localitate, ci la o regiune, practic, regiunea între Sighişoara şi Rupea”, a declarat preşedintele FDGR.
La Festivalul „Săptămâna Haferland” sunt aşteptaţi câteva mii de saşi. La Criţ sunt prezenţi cu aproximaţie 1.500 de saşi şi turişti, potrivit estimărilor organizatorilor.