Pe aceeași temă
„Această scădere este neașteptată, având în vedere că începutul lui 2019 a adus noi creșteri salariale, cu aproape 10%, atât la nivelul salariului minim, cât și al salarizării personalului bugetar. O asemenea evoluție confirmă, o dată în plus, că programul de creștere cu 16% a veniturilor bugetare, aflat la baza bugetului anului 2019, este departe de realitățile economice și fiscale ale anului curent. De aici și principalele vulnerabilități ale cadrului fiscal-bugetar”, scrie consilierul prezidențial Cosmin Marinescu pe Blog.
El explică faptul că veniturile din TVA și accize sunt, în februarie 2019, cu aproape 45% mai mici în comparație cu ianuarie 2019, deși evoluția comerțului și a importurilor arată, într-o anumită măsură, păstrarea ritmului consumului privat pentru acest început de an.
„Dincolo de nevoia de recuperare a rambursărilor de TVA amânate pe final de 2018, dinamica veniturilor din TVA nu indică niciun fel de premise pentru îmbunătățirea colectării veniturilor, conform obiectivelor fiscale ambițioase, dar nerealiste, asumate de către ANAF. O asemenea concluzie devine evidentă și prin raportarea execuției bugetare curente la veniturile din februarie 2018. Astfel sunt surprinse și anumite aspecte de sezonalitate”, mai arată consilierul prezidențial.
Marinescu dă ca exemplu veniturile bugetare în februarie 2019, care au crescut cu doar 5% față de februarie 2018, mult sub ținta anuală din bugetul 2019 de creștere a veniturilor cu 16%. De asemenea, mai susține el, veniturile din TVA au crescut cu doar 0,8% față de februarie 2018, deși ținta veniturilor din TVA necesită un plus de colectare de aproape 17% față de anul 2018.