Scandal în CSM: A negociat Dana Gîrbovan cu Florin Iordache înainte de nominalizarea sa?

Laurentiu Gheorghe | 03.09.2019

Se cere sesizarea Inspecției Judiciare pentru a se stabili dacă înainte de anunțul făcut de Dăncilă, judecătorul Dana Gîrbovan ar fi negociat cu Florin Iordache, lucru interzis de statutul magistraților.

Pe aceeași temă

Mai mulți membri ai Secției pentru judecători a CSM s-au contrat când s-a ajuns la discutarea cererii Danei Gîrbovan de retragere a demisiei din magistratură înaintă după ce PSD a propus-o pentru funcția de ministrul al Justiției.

Judecătorul Andreea Chis a solicitat sesizarea Inspecției Judiciare pentru a se stabili cu exactitate dacă Dana Gîrbovan s-a întâlnit cu vicepreședintele PSD al Camerei Deputaților, Florin Iordache, la domiciliul acestuia pentru a-și negocia politic postul de ministru. Andreea Chiș a cerut ca în acest caz să se stabilească ce relații instituționale pot avea magistrații cu politicienii, până unde pot merge discuțiile dintre aceștia.

„Este o nominalizare politică, făcută de un guvern politic. Eu vă pun în discuţie ceea ce a spus Curtea Constituţională, nu ce spun eu. Vă cer două lucruri: să sesizăm Inspecţia Judiciară, pentru a se stabili dacă s-a săvârşit o abatere disciplinară, sau dimpotrivă să îi apere reputaţia. Cum poate un judecător, fie el şi altul decât doamna Gîrbovan, să îşi negocieze o funcţie politică?”, le-a spus Andreea Chiș

De cealaltă parte, Gabriela Baltag a sărit în apărarea Danei Gîrbovan, despre care neagă că ar avea legături cu PSD: „Sunt uimită de astfel de afirmaţii. Aveţi dumneavoastră această garanţie că doamna judecător (Dana Gîrbovan – n.r.) are legături politice? Aceasta domna judecator pe care dumneavoastra o acuzati de legaturi cu lumea politica mi-a spus: 'Veti avea un sprijin in dl. judecator Balan', cred ca regreta acum aceste cuvinte”, a spus Baltag.

Andreea Chiș a explicat că este vorba de un principiu, de a se stabili niște norme:

„Ca să fiu nominlizat trebuie să am o comunicare cu lumea politică? În ce măsură pot comunica, în ce măsură am voie. Nu e vorba aici doar de doamna Gîrbovan, ci de criterii obiective pentru ca alţi colegi să ştie în astfel de situaţii ce pot şi ce nu pot să facă. Dacă aș fi pe lista pentru alegeri, dar nu le as câștiga, nu aş fi in incompatibilitate, că nu am ajuns să ocup funcția, dar asta nu înseamnă că nu am făcut politică. Eu vreau ca noi, ca Secţie de Judecători, să setăm clar nişte criterii”, a spus Chiș.

La rândul său, Bogdan Mateescu, judecător CSM a adăugat că independența justiției nu stă într-un singur om: „Independenţa justiţiei nu stă în acceptarea sau respingerea unui ministru, stă în separaţia puterilor în stat. Nu există om providenţial. Independenţa justiţiei nu stă în Dana Gîrbovan.

De aceeași părere este și andreea Chiș: (...) Nu exista nominalizare (in Guvern - n.r.) care sa nu aiba caracter politic. Este discutabil. Guvernul este politic, chiar daca este format din tehnocrati. Acest lucru l-a stabilit chiar CCR", "trebuie sa ne gandim la setarea pe viitor a unor reguli pentru magistrati. Trebuie sa intelegem ce anume avem voie, in relatia cu Executivul si Legislativul," explica membrilor CSM, judecatorul Andrea Chis.

Ea face trimitere la decizia CCR care a stabilit ca magistratii nu pot face parte din Guvern.

Andrea Chis atrage atentia si asupra modului in care s-a comportat CSM in acest caz, prin faptul ca nu a trimis cererea de demisie la Cotroceni si a pastrat-o la Consiliu.

"Ce va cer? Sa facem o sesizare la Inspectia Judiciara, care sa aiba doua fatete. Fie spunem ca este o abatere disciplinara, relatiile cu lumea politica, fie ca nu este o abatere disciplinara. Nu este foarte clar circumstantele in care s-a facut nominalizarea?".

Andrea Chis sustine ca CSM ar trebuie sa stabileasca reguli cu privire la modul in care un magistrat poate ajunge in Guvern, dupa demisie sau pensionare: "Trebuie sa facem regulile de comunicare cu lumea politica. Pentru a ajunge sa fii nominalizat, trebuie sa ai discutii cu lumea politica. In ce conditii ai voie sa faci acest lucru".

Ea cere stabilirea unor criterii in aceasta situatie, dar si in cazul unor magistrati care vor sa candideze pentru o functie in Parlament, situatia fiind aproape similara.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22