Pe aceeași temă
E vorba despre 11 membri, decizia fiind luată în cadrul ședinței de luni a Consiliului Uniunii Scriitorilor.
USR susține că hotărârea a fost luată pentru “încălcarea de către un număr de membri ai U.S.R. a Art. 16 din Statutul U.S.R. (extras: „AG poate fi convocată în sesiune extraordinară de câte ori este nevoie, la solicitarea Preşedintelui, a Consiliului U.S.R. sau a unei treimi din numărul membrilor U.S.R.“), prin convocarea nestatutară a unei Adunări Generale Extraordinare nestatutare şi organizarea acesteia la data de 19 martie 2016, când s-au votat nestatutar noi organe de conducere. Prin comunicatele remise presei, s-a folosit abuziv şi nelegal sigla U.S.R., uzurpându-se calităţile oficiale ale persoanelor alese legal şi statutar în funcţiile de conducere”.
Astfel, Consiliul Uniunii Scriitorilor a decis excluderea următorilor membri: Ioana Crăciunescu, Dan Iancu, Florin Iaru, Cosmin Perța, Valeriu Mircea Popa, Cristian Tiberiu Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Cristian Teodorescu, Paul Vinicius, Daniel Vorona.
Weekend-ul trecut, președintele USR, Nicolae Manolescu, și-a exprimat punctul de vedere, susținând că un grup de scriitori – membri și nemembri ai Uniunii – au convocat “ilegal” o Adunare Extraordinară în care “s-au ales” în conducerea USR.
"Au convocat în mod ilegal, nestatutar, o adunare, la care au participat vreo 15 - 20 şi s-au ales şi nu mai ştiu ce vor să facă pe-acolo.... Au anunţat în ziar şi noi am dat un comunicat că povestea e ilegală, pentru că nu se poate face Adunare Generală Extraordinară, conform statutului, decât dacă o convoacă preşedintele, consiliul sau o treime din membri. Ceea ce înseamnă 800. Asta nu i-a împiedicat s-o facă. S-au ales, dar o să-i contestăm în justiţie", a declarat Manolescu pentru Agerpres.
Ce spun criticii
În replică la aflarea deciziei Uniunii, scriitorul Florin Iaru combate hotărârea ca fiind ilegală: “În sfîrșit, am aflat. Am fost exclus (temporar) de către "conducerea" USR. Care, se va dovedi în scurt timp, nu e legală. Mulțumesc celor care s-au abținut, chiar dacă au fost obligați să-și schimbe votul. Mulțumesc celor care nu au vrut să vină. Este cea mai importantă victorie din înfrîngere”, a scris Iaru pe Facebook, în această după-amiază.
Critici au venit și din zona ONG-urilor. ActiveWatch susține că actuala conducere încearcă să “reprime” vocile critice din interiorul Uniunii: “ActiveWatch consideră că, prin încercările de a reprima vocile critice din interior la adresa instituției, Uniunea Scriitorilor din România (USR) face dovada unor mentalități totalitare și își încalcă menirea statutară de a promova libertatea de opinie și de expresie. Solicităm public Uniunii Scriitorilor din România să adopte un comportament transparent în ceea ce privește funcționarea și folosirea resurselor și să oprească hărțuirea scriitorilor care fac publice suspiciuni privind disfuncționalitățile USR”, transmitea organizația, la începutul acestei luni.
La finalul ședinței de luni a Consiliului USR, președintele Uniunii a adus noi explicații față de situația creată: "Mesajul pe care l-am spus astăzi Consiliului și i-am rugat pe membri să îl ducă mai departe este că la Uniunea Scriitorilor nu se întâmplă nimic rău. Uniunea Scriitorilor este într-o situație financiară în fine stabilă după trei — patru ani foarte dificili. Nu are datorii. Lucrurile merg, funcționează. Ne vedem absolut de fiecare dată când cere statutul în Consiliu, în Comitet Director. Suntem zi de zi aici. Totul e transparent. (...) Azi s-a pus pe tablă situația bugetului. Cu desene, ca pentru proști. Până la ultimul ban. Se vede foarte clar în ce condiții financiare ne-am descurcat până acum", a spus Nicolae Manolescu pentru Agerpres.
Conducere paralelă
În 19 Martie, Adunarea Generală Extraordinară a Uniunii Scriitorilor a decis mai multe modificări ale Statutului USR și a ales noi organe de conducere. E vorba aici despre un grup din Uniune care îl susține pe Cristian Teodorescu la președinția instituției.
“Adunarea Generală Extraordinară a USR a votat o nouă conducere. Cristian Teodorescu este noul președinte al USR, iar Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu au fost aleși vicepreședinți. Din Consiliul Director fac parte Ioana Crăciunescu, Grigore Șoitu, Cosmin Perța, Paul Vinicius, Adrian Suciu, Octavian Soviany, Cristian Tiberiu Popescu și Valeriu Mircea Popa. Din Comisia de Cenzori fac parte Carmen Ionescu, Dan Iancu și Daniel Vorona”, se arată într-un comunicat al Grupului pentru Reforma Uniunii Scriitorilor din România.
Adunarea Generală Extraordinară a avut pe ordinea de zi, printre altele, “eliminarea din Statutul USR a prevederilor abuziv și ilegal introduse în 2009 și 2013 de fosta conducere USR privind libertatea oricui de-a modifica statutul "după împrejurări", în disprețul cadrului legal – acest drept revine exclusiv Adunării Generale, care se întrunește anual și redevine astfel organul suprem de conducere al USR. S-au mai hotărât: limitarea la două a numărului de mandate pentru funcțiile de conducere, reducerea rațională a libertăților financiare și de decizie ale conducerii, adaptarea cuantumului cotizației la posibilitățile economice ale membrilor, anularea sancțiunilor abuzive, incluziv a excluderilor decise de fosta conducere, precum și solicitarea unui audit financiar extern, pentru elucidarea modului în care au fost administrate fondurile publice și resursele proprii ale USR”, potrivit sursei citate.