Scandal în USR:Ghinea și Nicușor Dan se acuză reciproc. Dan:”Congresul începe să ne ia mințile”

Dora Vulcan | 13.04.2017

După ce a fost criticat de Cristian Ghinea și Tudor Benga că refuză o dezbatere serioasă asupra viitorului partidului, Nicușor Dan a reacționat acuzându-i pe cei doi de minciună și arătând că apropierea Congresului USR „ia ușor mințile”.

Pe aceeași temă

 

 

 În "replica postată pe Facebook, președintele USR, Nicușor Dan spune: 

 

 

„Din păcate, apropierea Congresului USR începe să ne ia ușor mințile. (...) Un calendar clar de pregătire a Congresului a fost stabilit în ședința președinților de filiale județene din 11 februarie. În teleconferința cu președinții filialelor județene din 28 februarie au fost anunțați responsabilii care să colecteze propunerile de la toți membrii asupra Statutului. Până în 10 aprilie acești responsabili au sistematizat propunerile primite de la membri. În 22 aprilie, comisia de juriști va prezenta sinteza națională către președinții filialelor județene, care vor agrea asupra chestiunilor fundamentale pentru care există puncte de vedere diferite, acestea urmând să fie tranșante de Congres. Tot în 22 aprilie se va discuta despre alte documente care să fie eventual aprobate de Congres în afara Statutului. Tudor și Cristi știau aceste lucruri când au făcut declarațiile publice. Dezbaterea internă chiar are loc. Campania internă este legitimă, dar nu e în regulă când se bazează pe informații false transmise în spatiul public. Să dezbatem, dar să nu ne mințim între noi”.

 

 

 

 

 

 

Reacția liderului USR vine după ce, miercuri, deputatul Tudor Benga a acuzat că „părți” din conducerea actuală a partidului „se tem de deschidere și competiție”, drept pentru care nu s-au purtat discuții serioase în interiorul formațiunii pe documentul programatic lansat de el, alături de Cristian Ghinea și Adrian Prisnel. „Deși documentul a primit feedback extrem de pozitiv din partea a numeroși membri, conducerea actuală a partidului nu dă nici un semn că ar interesa-o vreo discuție serioasă pe aceste subiecte. Ceea ce naște aceleași dubii pe care le-a născut și episodul «uite Cioloș, nu e Cioloș» de luna trecută. Anume că părți din conducerea actuală se tem de deschidere și de competiție. Că sunt mai degrabă preocupați de menținerea propriei influențe în partid, decât de deschiderea și dezvoltarea sa. Că văd mai degrabă pericolul unor competitori puternici acolo unde ar putea vedea potențialul unor coechipieri de valoare”.

 

 

 

Acesta a mai arătat că „genul ăsta de perspectivă” riscă sa transforme USR „într-un partid mic și irelevant”.

 

 

 

Critici extrem de dure la adresa actualei conduceri a USR a formulat, tot miercuri, și deputatul Cristian Ghinea, care a avertizat că nu exclude să candideze la președinția partidului, dacă Nicușor Dan nu consimte la o serie de reforme interne.

 

 

 

„Vreau să avem un partid policentric, care să nu depindă de stările, problemele unui lider, ci să avem o garnitură de lideri care să-i dea șansa să crească (...) Ne-am organizat prea mult în jurul unei persoane. Îl respect pe Nicușor Dan, pentru că a pornit această poveste frumoasă, că a avut curajul și determinarea să facă acest pas, îl voi respecta și mai mult când schimbă regulile de organizare pentru a permite partidului să crească”, a declarat Ghinea, într-un interviu pentru ziare.com. Acesta a mai spus că, în acest moment, USR are o problemă: „Logica «suntem partidul lui cutare», de parcă partidul ar fi pe persoană fizică, un fel de minge pe care o ții la piept, ceea ce e jignitor pentru oamenii superbi din USR”.

 

 

 

Într-un interviu acordat Revistei 22, Cristian Ghinea i-a adus mai multe critici lui Nicușor Dan: de la strategia în cercuri mici, la capitalizarea excesivă a Bucureștiului ca centru de putere, până la raporturile cu Dacian Cioloș și protestele # rezist, cărora USR nu le-a exploatat ”energia extraordinară civică”.

 

 

 

El crede că a fost ”o greșeală foarte mare” faptul că s-a ”Au venit niște oameni, dar noi ca partid nu am capitalizat această energie extraordinară civică și a fost o greșeală foarte mare. A fost o greșeală că ne-am consumat energia spre a fi obsedați să nu cumva să vină prea mulți oameni în partid, când ar fi trebuit, dimpotrivă, să chemăm foarte mulți oameni în partid, să ne bazăm pe legea numerelor mari.  A fost o oportunitate, nu un pericol. Actuala conducere a partidului nu a dat semnalul către filiale: „luați cât mai mulți oameni, invitați cât mai mulți oameni în partid acum“, când energia civică și enervarea oamenilor trebuie organizate și sistematizate într-o acțiune care să fie sustenabilă politic. Asta a fost o greșeală pe care o reproșez actualei conduceri și actualului Birou Național al partidului și am spus în documentul „USR optimist“ pe care l-am pus în dezbatere internă că a fost o greșeală și că noi trebuie să avem permanent un cerc al susținătorilor, adică să ne adresăm nu numai membrilor, ci și susținătorilor care sunt dispuși să plătească, să doneze pentru o politică curată, să ne ajute cu voluntariat, cu expertiză și să îi căutăm permanent pe acești oameni. (...)  Apoi, energia s-a disipat, oamenii au plecat acasă și noi am rămas cam tot ăia la partid. Asta e o imensă greșeală pe care o reproșez actualului Birou Național.

 

 

 

 

De altfel, acest reproș al lui Ghinea, al incapacității de a merge pe legea numerelor mari i-o reproșează conducerii partidului și în modul în care a purtat negocierile cu Dacian CIoloș și în felul în care structurează Congresul, pe cercuri mici de putere. 

 

 

”Statutul actual este un statut clasic de partid românesc ierarhizat, centralizat, în care deciziile se iau în cercuri mici. Eu vreau un partid în care deciziile să se ia în cercuri mari și după dezbateri. Vreau introducerea instituției referendumului intern, prin care toți membrii votează direct, prin vot electronic, în chestiuni importante, cum ar fi apartenența la o familie politică europeană. Doresc un partid în care congresul, deci forul suprem de decizie, să dea niște mandate vicepreședinților pe anumite proiecte, cum ar fi pregătirea alegerilor locale viitoare, care sunt punctul de cotitură în evoluția viitoare a acestui partid. În prezent, vicepreședinții partidului sunt de formă, nu au nici o atribuție concretă, iar genul acesta de centralizare a puterii nu poate duce partidul mai departe. Săptămâna viitoare urmează să se agreeze ideile de statut, vedem dacă aceste idei sunt preluate de conducerea partidului. Dacă nu sunt preluate de conducerea partidului, atunci vom veni cu un statut alternativă la Congres, astfel încât Congresul să decidă pe ce reguli jucăm. După ce se încheie această perioadă de dezbatere pe statut, se depun candidaturile. Sunt mulți alții care se gândesc să candideze, mulți vor să candideze la vicepreședinți, la comisia de arbitraj și în mod cert vor fi mai mulți candidați și pentru președinție. USR e departe de modelul Bușoi-candidat unic-unanimitate. Suntem altceva, am promis o politică „altfel“ și asta începe în primul rând cu noi, în interior”, a răspuns Cristian Ghinea.

 

 

Cu privire la discuțiile purtate cu fostul premier Dacian Cioloș, el spune că:

 

” S-a luat o decizie în ce îl privește pe Dacian Cioloș, care a fost una nefericită și fără să aibă la bază o dezbatere consistentă în partid, dar, la baza partidului, filialele au reacționat și acest lucru a dus la o discuție asumată despre natura acestui partid: vrem să fie un partid mare, incluziv, ca o platformă pe care să vină mai mulți lideri care să reprezinte forțele reformiste și cinstite din România, sau vrem să creștem foarte încet, să ne fie frică de nou-veniți și să menținem controlul? Asta este dezbaterea care are loc acum în USR și această discuție va fi tranșată la congresul care va avea loc în mai la Cluj-Napoca.”

 

 

 

De asemenea, el mai spune că felul în care s-a luat decizia  ”nu prea seamănă a democrație (...) dar seamănă a democrație ce s-a întâmplat ulterior. Adică, filialele au cerut socoteală conducerii partidului. Foarte mulți oameni din USR au fost supărați și revoltați și au spus asta și public, și în interiorul partidului și conducerea a fost certată. Deci trebuie să se obișnuiască oricine va conduce USR în viitor că nu se iau decizii atât de importante în grupuri mici. Deciziile în USR se iau în grup mare, după dezbateri serioase și în urma unor voturi.

 

 

Cristian Ghinea este convins că nu există pericolul unei sciziuni a partidului după Congresul din mai de la Cluj-Napoca. El crede că ”singurul pericol ar fi dacă regulile jocului nu sunt respectate și nu sunt făcute fair”.

 

 

Trimiterea lui Ghinea este făcută la actualul Birou Național: 

 

”Vă reamintesc că este vorba despre conducerea originară, cea de la București, de dinainte de expansiunea partidului la nivel național. E un semnal foarte prost că ne-am adunat cu filialele la Sibiu, am votat acolo să recomandăm un Congres mare, cu minimum 350 de persoane și unde să existe un echilibru în modul în care se împart delegații între filiale. Au ignorat această recomandare și au decis să fie un Congres mic, cu doar 240 de delegați, unde Bucureștiul este suprareprezentat. Și, în plus, au decis că ei înșiși, membrii actualului BN, sunt automat acolo, fără a mai fi aleși ca delegați. Deci Bucureștiul e și suprareprezentat la delegați, și are încă un adaos automat cu întreaga conducere actuală. Și, repet, după ce consultarea largă de la Sibiu a recomandat cu totul altceva. A fost un semnal foart prost. Și mă mai amărăște să observ că unii dintre noi discutăm despre principii, valori și despre cum organizăm viitorul, iar alții sunt obsedați să nu cumva să piardă controlul. Este păcat de baza useristă, care este superbă. Fac deci un apel pentru ca regulile jocului să fie corecte și predictibile. Mai este doar o lună până la Congres și nu știm aceste reguli ale jocului”, a mai spus Cristian Ghinea.

 

 

 

Reacția lui Ghinea

 

 "Aşa înţelege Nicuşor Dan dialogul şi dezbaterea. În rest, nu am ce comenta", a precizat fostul ministru Cristian Ghinea, pentru stiripesurse.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22