Scandal pe legea pensiilor. Liderii PNL și PSD discută la Vila Lac majorările introduse în lege

Redactia | 13.11.2023

Liderii PSD și PNL s-au întâlnit luni de la ora 14.00 la Vila Lac într-o ședință de coaliție în care principalele subiecte vor fi creșterea pensiilor și racolarea de primari de la PNL.

Pe aceeași temă

Anunțul privind ședința de coaliție a fost făcut de prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan.

Liberalii au criticat faptul că PSD a decis creșterea pensiilor de anul viitor, dar s-au abținut să spună că nu sunt de acord cu majorarea.

Legea pensiilor va intra marți la vot final în Senat, potrivit unei decizii luate luni de biroul permanent al Senatului. Proiectul de lege inițiat de guvernul Ciolacu va fi dezbătut marți dimineață în comisiile de specialitate, iar marți la ora 17.00 va intra la vot în Senat. Urmează Camera Deputaților pentru dezbateri și votul final.

Legea inițiată de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu (PSD) prevede creștere cu 40% a bugetului pentru pensii, o creștere despre care analiștii au spus că este nesustenabilă, mai ales că România este deja în procedură de deficit bugetar.

Tanczos Barna, fost ministru al Mediului și chestor al Senatului, a declarat pentru G4Media că ”este inacceptabil ca o lege atât de importantă să treacă atât de repede de camera superioară a Parlamentului, e inacceptabil ca o asemenea lege să nu fie dezbătută suficient”.

Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, a declarat pentru G4Media că ”este o ofensă modul în care Marcel Ciolacu și guvernul PSD-PNL au ales să tranșeze problema sistemului de pensii in România. Acesta nu este o lege pe care să o expediezi de pe o zi pe alta, considerând că Parlamentul este doar o mașinuță de vot. Ciolacu a început să aibă reflexele unui mic dictator care forțează legi prin Parlament, dă bani din fondul de rezervă al guvernului după cum ii place și cum ii dictează interesele electorale, ale lui si ale PSD. Este șocant să vezi cum PNL s-a așezat cuminte la remorca PSD și nu mai există. Ciucă a transformat acest partid într-un pluton care ia poziția de drepți și execută toti cei-i cere Ciolacu, de fiecare dată”.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, declarase luni dimineață că „modificări la legea pensiilor nu vor fi”. El a spus că pot fi doar mici modificări de tehnică legislativă, care nu vor influența fondul.

Premierul Marcel Ciolacu a promovat legea pensiilor joi, iar în ședința de guvern de vineri proiectul a fost adoptat. Liderii PNL au susținut că legea e nesustenabilă, dar ministrul de Finanțe Marcel Boloș a avizat proiectul.

Ministra Muncii şi Solidarităţii Sociale Simona Bucura-Oprescu a anunţat în şedinţa de lunea trecută a Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor, că noua iniţiativă legislativă a pensiilor va fi aprobată de către Executiv, pe data de 9 noiembrie şi va fi adoptată de către Legislativ până pe 20 noiembrie.

Bucura Oprescu anunță o creștere medie a pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2024, în plină campanie electorală pentru alegerile de anul viitor.

Simona Bucura Oprescu a declarat ulterior la Antena 3 că cheltuiala lunară cu pensiile va crește de la 9,6 miliarde de lei în prezent, la 11,32 miliarde lei de la 1 ianuarie 2024 (odată cu indexarea cu inflația), iar din septembrie 2024 cheltuiala lunară cu pensiile va fi de 13,8 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, din septembrie 2024 cheltuiala lunară cu pensiile va fi cu 4,2 miliarde de lei mai mare decât acum.

Rareș Bogdan îi acuză pe PSD-iști de populism

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, luni, referitor la discuţiile pe legea pensiilor, că social-democraţii trebuie să se transforme în „oameni serioşi, să nu mai fie populişti deşănţaţi”, subliniind că liberalii nu acceptă "niciun fel" de creştere de impozite şi taxe.

El a adăugat că PSD trebuie să respecte PNL, pentru ca să poată continua actuala guvernare, iar discuţiile din şedinţa coaliţiei vor fi „extrem de dure".

„Aş vrea ca lucrurile să fie mult mai profunde în România şi aş vrea ca cei din PSD să se transforme în oameni serioşi, să nu mai fie populişti deşănţaţi, pentru că campania pe care au dus-o şi la care noi nu am răspuns, după cum aţi văzut, şi nu am răspuns asumat de joi seara şi vineri toată ziua plus sâmbătă nu face bine în România. Ei ştiu la fel de bine ca noi că trebuie să stăm în ţintă de deficit, ei ştiu la fel de bine ca noi că am fost nevoiţi să luăm nişte măsuri negociate toată vara, care au afectat mediul economic. Nu putem veni cu măsuri suplimentare care să încarce şi mai mult un mediu economic care în momentul ăsta este sub presiune şi care, din cauza măsurilor guvernamentale luate de Guvernul Ciolacu, este extrem de afectat", a afirmat Rareş Bogdan, înaintea şedinţei conducerii PNL.

El a arătat că PNL solicită măsuri de combatere a evaziunii fiscale. „Solicităm, şi preşedintele Ciucă cred că chiar aici la voi a făcut declaraţia astăzi, a fost discuţie în CSAT, solicităm să crească măsurile pe evaziune, pe combaterea evaziunii, adică scanere în vămi - vămile nu sunt conduse de Partidul Naţional Liberal sau cel puţin nu îmi amintesc eu ca peste noapte să fi pus un liberal acolo, de asemenea, pe evaziunea fiscală de pe centura Bucureştiului de la marile depozite de legume-fructe arăbeşti, de asemenea, intrările de legume-fructe şi de carburanţi din portul Constanţa. Astea sunt adevărate zone periculoase pentru economia României şi de unde pot fi luaţi bani. (...) Ca să afirmi că Partidul Naţional Liberal nu vrea să mărească pensiile, după ce doi premieri liberali - Ludovic Orban şi Nicolae Ciucă - au mărit pensiile românilor cu acel 40% enunţat exact în acelaşi tipic de Olguţa Vasilescu atunci şi doamna Dăncilă, acum de către doamna Bucura Oprescu şi domnul Ciolacu... ”, a completat europarlamentarul liberal.

Potrivit acestuia, discuţiile din coaliţie au fost doar pe majorarea pensiilor cu 13,8% din cauza inflaţiei.

„Discuţiile din coaliţie au fost pe 13,8% obligatoriu din cauza inflaţiei de pe 2022, după care am văzut declaraţiile cu 40%. Ca să fie lucrurile foarte clare: noi nu ne opunem creşterii pensiilor. Din contră, ştim că pensionarii, cei 4,9 milioane pensionari ai României au nevoie de bani. Ştim că acest lucru este important, dar, în acelaşi timp, suntem echilibraţi, suntem lucizi şi suntem cât se poate de responsabili", a explicat Bogdan.

El a menţionat că 33 de miliarde lei în plus pot să afecteze absorbţia de bani europeni şi deficitul bugetar.

„Astăzi am cerut şedinţa coaliţiei, va fi şedinţă coaliţiei la ora 14,00, vom merge în coaliţie, cei de la Ministerul Finanţelor ne vor prezenta de unde pot să aducă aceşti bani, pentru că este important să ştim dacă există vreo posibilitate de a aduce bani doar pe combaterea evaziunii, pentru că pe taxe şi impozite, cu riscul să aruncăm guvernarea în aer, adică se rupem orice discuţie cu PSD, nu acceptăm. Partidul Naţional Liberal, şi spun cu Partidul Naţional Liberal în spate, nu acceptă niciun fel de prosteală cu vreo creştere de impozite şi taxe. (...) Venim cu orice e necesar pentru a nu mări impozite, taxe în anul 2024, pentru că capitalul românesc şi firmele româneşti şi, respectiv, firmele străine prezente în România sunt cele care aduc bani la buget", a transmis prim-vicepreşedintele PNL.

Rares Bogdan a insistat că singura discuţie în coaliţie a vizat mărirea pensiilor cu 13,8%, iar „restul a fost o surpriză".

„A avea un deziderat, a dori să măreşti pensiile nu e un lucru rău şi noi ne dorim acest lucru excepţional, numai că nu dezechilibrăm în niciun caz bugetul şi nu ducem România în incapacitate de plată doar pentru că nişte oameni se joacă cu declaraţii absolut politicianiste şi populiste", a mai spus Bogdan.

El a subliniat că PSD nu poate lua decizii peste PNL, întrebat în legătură cu posibilitatea demiterii ministrului Finanţelor, Marcel Boloş.

"Nu ia decizii. Partidul Social Democrat nu poate lua decizii peste Partidul Naţional Liberal. Eu am încredere că în ceea ce a făcut (Marcel Boloş), deşi s-au făcut presiuni pe el enorme să nu fie acel aviz dat de către Ministerul Finanţelor cu observaţii. Toate observaţiile scrise de ministrul Boloş sunt reale, dar îi informez şi pe Boloş şi pe Ciolacu că Partidul Naţional Liberal nu va accepta nicio creştere, de mărire de impozite şi taxe. (....) Tocmai pentru că au venit critici din partea social-democraţilor, el nu va pleca din funcţie, atunci când vin critici din partea Partidului Naţional Liberal poate să plece. Premierul poată să ceară orice", a adăugat Rareş Bogdan.

El a declarat că Boloş este "un om responsabil" şi are susţinerea PNL şi şi-a exprimat speranţa că "Marcel Ciolacu termină cu această campanie populistă în care îi consideră pe pensionari masă de manevră".

„Dacă sunt bani, mărim pensiile. Astăzi nu sunt bani şi nu mărim impozite şi taxe, nu punem biruri pe privaţii României", a mai transmis prim-vicepreşedintele PNL.

Întrebat dacă Marcel Ciolacu l-ar demite pe Marcel Boloş, Rareş Bogdan a spus: "Dacă ar fi făcut greşeala asta, PNL ar fi plecat de la guvernare".

„Nu poate să facă Ciolacu ce vrea el că ţara asta nu e a lui Ciolacu, ţara asta este condusă de două partide. Îl invit să se comporte exact cum s-a comportat Nicolae Ciucă: responsabil, serios, echilibrat, fără atacuri la persoană. Deci, nu poate să îl demită Ciolacu că aşa vrea el, dacă nu vrea să arunce PNL afară de la guvernare", a afirmat Rareş Bogdan.Întrebat dacă s-au încălcat liniile roşii, prim-vicepreşedintele PNL a răspuns: "Da, au fost încălcate. Şi vom avea discuţii extrem de dure astăzi, dacă vor să continuăm guvernarea ne respectă, dacă nu vor să continuăm guvernarea, pleacă de la guvernare, rămânem noi".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22