Scandal politic in Germania. Ministrul Justitiei l-a demis pe procurorul federal al tarii, dupa ce acesta din urma a deschis o ancheta de tradare fata de doi jurnalisti

T.d. | 05.08.2015

Pe aceeași temă

Un scandal politic a izbucnit in Germania, dupa ce procurorul federal al tarii a fost demis, marti, de ministrul german al Justitiei. Procurorul federal Harald Range a acuzat un amestec al politicului in actul Justitiei. In chestiune e vorba despre un blog care a publicat documente ale serviciilor secrete.

Potrivit Mediafax care citeaza Deutsche Welle, ministrul german al Justitiei Heiko Maas a spus intr-o conferinta de presa la Berlin ca va cere pensionarea anticipata a procurorului federal Harald Range.

I-am spus procurorului federal Range ca increderea mea in capacitatea sa de a-si indeplini sarcinile a fost afectata puternic si de aceea, in acord cu Cancelaria, voi cere pensionarea sa”, a aratat Maas.

Intr-un comunicat neobisnuit, procurorul federal Harald Range l-a acuzat pe ministrul Justitiei de "atac intolerabil impotriva independentei justitiei", arata si HotNews.

In centrul disputei figureaza blogul Netzpolitik.org care a publicat la inceputul anului documente prezentate ca apartinand Biroului pentru protectia constitutiei (informatiile interne) pentru supravegherea internetului.

Joi, blogul a dezvaluit ca Range a deschis o ancheta preliminara pentru tradare impotriva a doi ziaristi, o actiune nemaintalnita de la inceputul anilor 60. Informatia a declansat un fluviu de proteste din partea presei si a responsabililor politici care acuza Justitia de cenzura.

Ancheta de tradare era indreptata impotriva editorului si proprietarului Netzpolitik.org Markus Beckedahl si a jurnalistului Andre Meister.

Situatia a determinat si Organizatia Pentru Securitate si Cooperare in Europa sa intervina.

Reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatovic, a postat marti un comunicat in care arata ca i-a trimis o scrisoare ministrului german de Externe Steinmeier, cu privire la acest caz.

Amenintarea de a fi acuzati de tradare are un efect paralizant general clar asupra jurnalistilor angajati in investigatii”, atrage atentia Mijatovic in scrisoare.

Reprezentanta OSCE mai arata ca “in cazuri de posibila incalcare a confidentialitatii sau secretelor de stat, autoritatile ar trebui sa se abtina de la a urmari mass-media, a caror treaba este sa ancheteze si sa raporteze in legatura cu probleme de interes public”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22