Pe aceeași temă
„Ne întreabă multă lume cum vom colabora cu PNL la guvernare. Este simplu. Dacă vor majoritate cu USR, și nu cred că-și mai permit să-și bată joc de români cu încă un USL, sunt câteva condiții. Una dintre ele este retragerea din prim-plan a unor iordachi ca Florin Roman. O altă condiție este că trebuie să lucrăm cu un premier care trece testul onestității și loialității. Nu în fața noastră, ci în fața alegătorilor. Astăzi Ludovic Orban, prin minciunile la adresa USR, a picat grav acest test. Nu o să acceptăm să fim un CDR 2.0”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.
E pentru prima oară când un lider USR condiționează intrarea la guvernare de nominalizarea altui premier liberal decât Ludovic Orban. Orban este desemnat oficial de PNL drept candidat pentru funcția de premier după alegerile parlamentare din 6 decembrie.
PNL și USR se acuză reciproc că au pus umărul la numirea pesedistului Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ. Mai exact, liberalii spun că USR a votat cu Iordache, în defavoarea lui Augustin Zegrean, pentru a obține un post de șef de secție pentru George Dircă. USR reclamă un troc PSD-PNL, stricat de Zegrean care și-a retras candidatura de la șefia secției din Consiliul Legisativ pentru care se făcuse înțelegerea și a concurat pentru conducerea instituției. La vot au participat doar 36 din cei 113 de parlamentari PNL, iar de la USR doar 21 din 37.
Florin Iordache a fost ales președinte al Consiliului Legislativ cu 185 de voturi pentru şi 43 împotrivă. Augustin Zegrean a obţinut 41 de voturi pentru şi 187 împotrivă. În funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost numit senatorul USR George Edward Dircă, pentru care au votat 174 de parlamentari, iar 17 au fost împotrivă. Votul a fost secret și la el au participat 228 de parlamentari de la toate partidele.
PNL susține că toți cei 36 de parlamentari ai săi au votat împotriva lui Iordache și pentru Zegrean. USR spune de asemenea că cei 21 de parlamentari ai săi au făcut exact la fel.
Dincolo de susținerea afișată public față de Augustin Zegrean, realitatea din plen a fost că 77 dintre parlamentarii PNL au lipsit de la vot.
Drulă susține că pentru a se fi evitat alegerea lui Iordache ar fi trebuit ca sedința să nu se desfășoare din lipsă de cvorum. El a declarat însă pentru HotNews.ro că liberalul Florin Roman nu ar fi acceptat această variantă. „A venit în plen și mi-a zis: voi avea 113 parlamentari de la PNL care voteaza cu Zegrean. Voi faceți ce vreți”, a spus Drulă. Varianta este susținută și de liderul partidului Dan Barna, care a anunțat că numirea lui Iordache va fi contestată la CCR.
„Domnul Drulă minte, să facă dovada acestei discuții. Poza zilei arată: Forin Iordache și Edward Dircă. Înțelegerea se face între doi câștigători, în acest caz PSD și USR. PNL nu a câștigat nimic”, a replicat Florin Roman.
Întrebat de ce totuși liberalii nu au mers pe varianta neasigurării cvorumului, în condițiile în care la plen erau majoritar pesediști, Roman a răspuns: „pentru simplul motiv ca dl. Dircă a venit și ne-a cerut să-l sustinem”.
Barna: Disperarea PNL
Și liderul USR, Dan Barna, a afirmat că ideea că USR ar fi votat pentru ca Florin Iordache să ajungă preşedinte la Consiliul Legislativ este „absurdă” şi acuză PNL că a avut parlamentari care au votat în favoarea acestuia. Barna consideră că „numirea lui Florin Iordache este o ruşine şi o palmă pentru statul român”:
„Acele voturi nu au venit niciodată de la USR. Arată un troc politic. (...) Domnul Iordache a câştigat cu o majoritate foarte largă. Voturile USR nu sunt acolo şi nici nu aveau de ce să fie. Orice afirmaţie sau sugestie că ar fi fost vorba despre un blat o resping categoric şi este absurd”, a declarat, miercuri, Dan Barna.
Acesta afirmă că USR este un partid transparent şi un eventual „blat” ar fi fost imposibil. „Cum aş putea eu să le spun colegilor mei să voteze cu Iordache? USR este un partid transparent. Vă imaginaţi că, dacă aş fi spus unui coleg din USR - «Bă, votăm cu Iordache» nu ar fi apărut pe 700 de burtiere? Serios acum. Eu înţeleg disperarea PNL să sugereze că ei sunt – vezi Doamne – singurii care luptă pentru România”, a mai afirmat Barna.
Liderul USR acuză PNL că parte dintre parlamentarii PNL au votat în favoarea lui Florin Iordache. „Ideea că noi am fi votat cu Iordache este absurdă. O parte dintre cei din PNL au votat cu Iordache, pentru că altfel nu aveau cum să iasă cifrele. Hai să nu ne mai ascundem după deget, să ne mai prostim din glumiţe de-astea sugestive. Ştim foarte clar despre ce vorbim, e nevoie de alţi oameni în parlament, despre asta sunt aceste alegeri”, a mai afirmat Dan Barna.