Scandalul Arena Națională: Primarul interimar al Capitalei propune înlocuirea acoperișului

Iulian Popescu | 06.03.2016

Scandalul Arena Națională continuă: primarul Răzvan Sava a reacţionat, duminică, după ce Ministerul Dezvoltării a anunţat că agrementul tehnic eliberat din 16 februarie pentru materialul din care este făcut acoperişul Arenei Naţionale este corespunzător şi stadionul poate fi redeschis.

Pe aceeași temă

 

Sava spune că, în cazul în care expertiza făcuta la laboratorul din Italia nu este luată în seamă, va cere schimbarea membranei acoperișului pentru a putea redeschide Arena Națională.

 

"Domnule Vicepremier Dîncu, prin comunicatul dat azi de dumneavoastră tocmai ați confirmat ceea ce spuneam și eu zilele trecute: conform legislației, dar și expertizelor făcute în România, materialul din care este facut acoperișul Arenei Nationale este din clasă C, ceea ce înseamnă că IGSU nu poate elibera autorizația de securitate la incendiu pentru că materialul, în caz de incendiu, se transformă în "picături de foc".

In data de 18 februarie ne-am întâlnit la Minister împreună cu domnul Ministru Tobă si reprezentanții IGSU - trec peste faptul că nu ne-ați comunicat atunci eliberarea agrementului făcut în baza expertizei din Romania - dar văd că nu doriți să luați în calcul expertiza făcută în Italia, la un laborator acreditat UE, care atesta faptul că materialul este de clasă B, ceea ce ar permite practic ca Arena Națională să poată lua aprobarea necesară. Această expertiză a fost depusă la Ministerul pe care îl conduceți în data de 19 februarie.

Pe această cale vă reiterez încă o dată faptul că așteptăm agrementul necesar în baza ultimei expertize depuse, până în data de 14 martie, așa cum spuneți și dumneavoastră.

Dacă această expertiză nu este luată în seamă, dacă punctul de vedere al experților italieni nu este bun, iar Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcții din subordinea MDRAP decide că doar expertiza institului român este cea care poate fi luată în considerare, atunci nu avem altă soluție decât să schimbăm actuala membrană a acoperișului pentru a redeschide stadionul.

Domnule Vicepriministru,

În aceste condiții, când dumneavoastră ne spuneți că membrana acoperișului este de clasă C, nu înțeleg de ce ați făcut aceste presiuni pentru a redeschide stadionul. Nu înțeleg de ce mă acuzați că mă transform în statuie de legalitate.

În acest moment, legea din România îmi interzice practic să deschid stadionul. Obligația mea este să nu pun în pericol cetățenii, bunurile și mediul. Faptul că luam măsuri compensatorii și aducem mai multe forțe de ordine la stadion, nu rezolvă situația de fond: lipsa autorizatiei de securitate la incendiu.

Pe această cale vreau să le transmit bucureștenilor că, dacă expertiza făcuta la laboratorul din Italia nu este luată în seamă, voi discuta cu constructorul Max Boegl și în cel mai scurt timp posibil voi schimba membrana acoperișului( adica folia care inveleste acoperisul propriu-zis) pentru a putea lua autorizația de securitate la incendiu și pentru a putea redeschide Arena Națională", a transmis, duminică, primarul interimar Răzvan Sava.

 

Poziția Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice

 

"Deși avizul și agrementul au fost semnate și certificate încă din februarie 2016, agrementul tehnic pentru membrana arhitecturală tip copertină a fost ridicat de la Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcții de către reprezentantul ICECON SA în data de 03.03.2016, fapt care arată că situația Arenei Naționale nu a reprezentat, până la această dată, o prioritate pentru Primăria Municipiului București", se arată într-un comunicat transmis, duminică, de MDRAP.

 

De asemenea, ministerul îi cere primarului interimar să comunice public dacă are o altă soluție pentru redeschiderea Arenei Naționale.

 

MDRAP menționează că deși în urma testelor efectuate, copertina tip Duraskin a obținut clasa C de certificare, prin expertiza întocmită în 2014 de expertul inginer tehnic Dan Dumitrescu, s-a totuși concluzionat că arderea membranei nu afectează structura metalică de susținere, "că încadrarea în clasa C este acceptabilă și, în această situație, prezintă siguranță pentru utilizatori".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22