Scandalul ouălor contaminate. DSV Teleorman știa rezultatul testelor dar nu a anunțat

Redactia | 10.01.2019

Direcția Sanitar-Veterinară Teleorman a aflat încă din decembrie rezultatul analizelor celor 4 milioane de ouă contaminate cu un insecticid interzis încă din decembrie dar nu a făcut public rezultatul.

Pe aceeași temă

O nouă informație în scandalul celor peste 4 milioane de ouă contaminate în Teleorman cu un insecticid interzis: un oficial al Agenției Sanitar Veterinare (ANSVSA) a declarat pentru G4Media.ro că direcția județeană sanitară a aflat rezultatul analizelor încă din decembrie. Problema e că informația a fost ținută secretă de autorități până în 4 ianuarie, când ziarul local Contrapunct a relatat cazul. La acel moment, peste 100.000 de ouă ajunseseră deja la consumatori.

Din noiembrie, de la efectuarea primului control tematic la ferma avicolă din localitatea Drăgănești Vlașca deținută de firma AT GROUP SA, Direcția Sanitar Veterinară Teleorman nu a dat niciun comunicat de presă și niciun avertisment către populație cu privire la riscul de a cumpăra ouă contaminate de pe piață.

E vorba despre peste 4.200.000 de ouă, contaminate cu Fipronil, un insecticid interzis în UE, care sunt ținute sub sechestru de mai bine de o lună și jumătate.

Rareș Hăbeanu, purtătorul de cuvânt al ANSVSA, a declarat pentru G4Media.ro că nu exclude posibilitatea ca mai multe ouă decât cele despre care se știe în urma controlului să fi ajuns pe mesele oamenilor. Mai mult, acesta confirmă faptul că Direcția Sanitar Veterinară Teleorman a aflat despre situație încă din luna noiembrie, dar nu a transmis publicului niciun avertisment pe această temă.

“Lucrurile au stat în felul următor: pe 22 noiembrie au prelevat probe, pe 6 decembrie a venit buletinul de analize care a relevat faptul că există Fipronil în ouă. Faptul că nu s-a dat niciun comunicat de către DSVSA Teleorman nu știu… a fost transmis un răspuns cuiva din presă, pentru că au solicitat ei. Dar a fost un control național de identificare a reziduurilor. S-a descoperit cumva întâmplător, în timpul unui control anual. Această fermă nu avea niciun istoric. Și se controlează în cadrul programului toate fermele, dar ordinea lor este dată de o analiză de risc. Istoricul acestei ferme era curat până acum. De asta au și durat mai mult analizele. Au fost 102.480 de ouă contaminate care au ajuns pe piață. Nu avem de unde să știm dacă nu au ajuns pe piață și înainte ouă contaminate. Nu avem informații legate de felul în care a ajuns Fipronilul în fermă, ancheta este în curs de derulare. Așteptăm rezultatul final. Noi nu știm sigur și nu putem să comentăm. Colegi de-ai mei de la autoritate sunt acolo acum și lucrează la anchetă”, a declarat oficialul ANSVSA pentru G4Media.ro.

Direcția Sanitar Veterinară Teleorman nu a răspuns la cererile de informații ale reporterului G4Media.ro. Directorul DSV Teleorman, Iulian Ianculescu, nu a răspuns la întrebările transmise printr-un mesaj, deși mesajul e marcat drept citit.

Până în acest moment nu există un comunicat oficial de presă care să răspundă la cele mai importante întrebări: de ce nu s-a făcut publică situația chiar din momentul descoperirii ei și câte ouă au ajuns efectiv pe mesele oamenilor în perioada dintre prelevarea primelor probe și primele rezultate ale analizelor efectuate la Institutul de profil din București.

Compania care deține ferma avicolă de la Drăgănești Vlașca are o cifră de afaceri de aproximativ 22 milioane de lei pe an. În anul 2017, firma avea un număr de 70 de angajați în subordine.

articolul integral pe G4Media

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22