Scandalul privind tehnicile de interogare ale CIA, in analiza Stratfor: Socul post 11 septembrie, dilema morala, cine e responsabil

T.d. | 12.12.2014

Pe aceeași temă

Recentul scandal privind tehnicile de interogare ale CIA asupra detinutilor suspectati de terorism continua sa provoace reactii. Agentia de analiza Stratfor pune sub lupa tortura aplicata de Washington celor asupra carora planeaza suspiciunea de terorism. George Friedman, fondatorul Stratfor, considera ca marea problema a fost esecul serviciilor secrete, incapabile sa ofere suficiente informatii privind capacitatile de actiune si intentiile grupului terorist islamic.

Administrația Obama a publicat o serie de documente din timpul administrației Bush, scrie Friedman, din care rezultă că autoritățile au aprobat măsuri deosebite de anchetă, printre care privarea de hrană solidă, ținerea deținuților în poziții inconfortabile, în celule foarte reci și fără îmbrăcăminte potrivită, aplicarea de lovituri și amenințarea cu măsuri represive contra familiilor în caz că nu colaborează cu anchetatorii, potrivit Romania Libera.
 

Socul post  11 septembrie

Friedman spune că este groaznic că s-a petrecut așa ceva, dar atrage atenția că mulți dintre decidenți au fost foarte tulburați după atacurile de la World Trade Center și Pentagon și că cel mai terifiant aspect a fost slaba cunoaștere a capacităților Al Qaida.

SUA au actionat, la acea vreme, sub impulsul socului produs de atacurile de la 11 septembrie. Autoritatile americane stiau de existenta mai multor celule teroriste pe teritoriul SUA. In plus, Washingtonul manifesta ingrijorari puternice privind detinerea unui focus nuclear de catre AL Qaida. Toate acestea, insa, se prezentau sub forma de fragmente de informatii, incapabile sa construiasca o imagine de ansamblu.
 

Informatii vs morala

Lipsa de informații a obligat autoritățile să lucreze pe cel mai pesimist scenariu. Informațiile despre Al Qaida au devenit o prioritate națională și nici o metodă nu a mai părut inacceptabilă. Tortura părea să ofere acces rapid la informații cruciale.

Totusi, situatia ridica mai multe dileme morale esentiale. Presedintele SUA, la randul sau, se gaseste intr-o situatia complicate: trebuie sa mentina un echilibru intre principiile morale si mentinerea securitatii cetatenilor americani si aliati.

Cei aflați sub jurământ nu-și permit o abordare teoretică, ci trebuie să acționeze în acord cu jurămintele depuse. Președintele George W. Bush știa că nu are informații precise și că, pentru a-și respecta jurământul, trebuie să afle rapid care este amenințarea.

Neștiind exact ce caută, cercetările au fost extinse foarte mult, și astfel s-a ajuns la torturarea unor persoane care nu aveau informații utile.
 

Metoda neproductiva

George Friedman subliniaza, in acest context, aplicarea torturii de catre persoane fara pregatire specializata, fapt ce duce la o eficienta scazuta.

Pe de altă parte, criticii torturii o consideră un abuz gratuit, nu o metodă disperată de a preveni o catastrofă și argumentează că, pe termen lung, alte metode dau rezultate mai bune. Dar, atrage Friedman atenția, a vorbi despre termene lungi după atacurile de la 11 septembrie este nepotrivit.
 

Esecul

George Friedman scoate in evidenta ceea ce el numeste “un esec major al serviciilor de informatii”. Pentru fondatorul Strafor, faptul ca SUA au recurs la tortura se datoreaza incapacitatii serviciilor de a oferi decidentilor o privire de ansamblu asupra gruparii Al Qaida.

Faptul că au recurs la tortură este dovada eșecului, nu o parte a unui efort competent de strângere de informații, considera sursa citata.

Eșecul își are originea în ideea că, după încheierea Războiului Rece, Statele Unite nu mai au nevoie de un efort masiv în domeniul informațiilor de securitate. Friedman enumeră o mulțime de factori ai acestui eșec, de la decizii politice care au limitat capacitatea de acțiune a serviciilor secrete sau lipsa de înțelegere a diferenței dintre Al Qaida și alte grupări teroriste până la tendința publicului de a minimaliza riscurile de securitate.
 

Obama si pasarea responsabilitatii

In final, George Friedman mai arata ca modul in care presedintele Barack Obama a ales sa gestioneze aceasta situatie arata o eschivare de la responsabilitate din partea actualei administratii prezidentiale democrate.

Obama a dat publicității documentele prin care Bush a aprobat tortura și a făcut astfel ca întreaga problemă să cadă pe umerii administrației anterioare, în timp ce a refuzat anchetarea vreunuia dintre cei asociați cu aceste practici.

Recentul scandal privind tehnicile de interogare ale CIA readuce in discutie un subiect esential pentru democratia americana: care sunt limitele obligatiilor unui presedinte care jura sa apere Constitutia?

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22