Scandalul racolărilor SRI. CSM: Programele de pregătire a magistraților, opțiune personală

Tudor Despina | 04.02.2016

Programele de pregătire profesională reprezintă o opțiune personală a fiecărui magistrat, consideră Consiliul Superior al Magistraturii, în contextul scandalului presupuselor racolări de către SRI.

Pe aceeași temă

 

Judecătorii și procurorii sunt obigați ca, cel puțin o dată la trei ani, să participe la programe de formare profesională sub tutela Institutului Național al Magistraturii. CSM a reacționat joi la ceea ce numește “speculații de presă” privind presupuse racolări făcute de Serviciul Român de Informații prin intermediul unor programe susținute la Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul”, instituție aflată în subordinea Serviciului.

 

În context, CSM susține magistrații au dreptul și obligația de a participa la programe de formare profesională, atât timp cât acest lucru asigură o pregătire orientată spre îmbunătățirea actului de Justiție.

 

Neexistând vreo dispoziție legală ori regulamentară care să prevadă ca atribuție a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii ori a conducerii instanțelor/parchetelor aprecierea cu privire la participarea magistraților la oricare dintre formele de pregătire profesională prevăzute de lege, urmarea unor astfel de programe rămâne o opţiune personală, în măsura în care magistraţii în cauză consideră necesară sau utilă o pregătire suplimentară într-un anumit domeniu”, argumentează Consiliul.

 

Instituția mai precizează și că 200 de magistrați (53 de judecători și 147 de procurori) au informat Consiliul privind disponibilitatea de a participa la un proiect derulat de Ministerul Muncii în parteneriat cu Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul”, proiect privind combaterea violenței domestice și a traficului de persoane. Din cele 200 de persoane, niciuna nu a participat la cursuri.

 

CSAT: Nu există ofiţeri acoperiţi în structurile Justiţiei

 

Administratia Prezidentiala anunţa în 18 Ianuarie că "din dispoziţia Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, în anul 2015, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a verificat, în conformitate cu prevederile art. 7, alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, prin instituţiile abilitate, la solicitările Consiliului Superior al Magistraturii şi ale Ministrului Justiţiei, veridicitatea declaraţiilor judecătorilor, procurorilor, magistraţilor-asistenţi, personalului de specialitate juridică asimilat acestora şi personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, în sensul că cei în cauză nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii

 

În urma verificărilor efectuate de către instituţiile abilitate, s-a constatat că judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii."

 

“Nu asta e problema sistemului judiciar”

 

Asta declara ministrul Justiției, acum câteva zile. Într-un interviu pentru Revista 22, Raluca Prună spunea că există și magistrați corupți, nu doar judecători și procurori care își fac treaba.

 

“Aș vrea să văd asociațiile de magistrați că ies public și denunță și acest tip de comportament. Asta nu înseamnă că una o exclude pe cealaltă. Noi suntem într-un stat de drept, avem niște instituții, avem niște declarații pe proprie răspundere pe care fiecare magistrat le face o dată pe an. Eu știu cum se procedează la MJ, unde se cere în mod regulat CSAT să verifice aceste declarații pentru magistrații angajați în minister. Atunci când CSAT a ieșit și a spus: am făcut verificări la solicitarea CSM și a MJ, nu înseamnă că a făcut toate aceste verificări în două săptămâni, ci înseamnă că de-a lungul timpului le-a făcut”, preciza ministrul Justiției.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22