Scandalul Schweighofer in presa britanica. Distrugerea ultimelor paduri virgine din Europa

Tudor Despina | 21.10.2015

Britanicii se arata preocupati de ceea ce ei numesc “distrugerea ultimelor paduri virgine din Europa”, in Romania. Cotidianul The Guardian scrie despre scandalul Holzindustrie Schweighofer, firma austriaca acuzata ca defriseaza ilegal largi zone de padure din tara noastra.

Pe aceeași temă

 

Cu o productie de 40% din totalul anual al tarii, austriecii de la Schweighofer sunt cei mai mari producatori de lemn de esenta moale. Dupa cum a aratat investigatia Environmental Investigation Agency US (EIA), o Organizatie Non-Guvernamentala, oficiali ai Holzindustrie s-au oferit sa cumpere ilegal lemn de la investigatori deghizati in oameni de afaceri. ONG-ul a inregistrat discutii in acest sens.

 

Potrivit analizelor din satelit, arata Guardian, Romania a pierdut in ultimul deceniu 280.000 de hectare de padure cu o fauna puternica ce include bizoni, ursi si lincsi. Majoritatea din acest total s-a datorat taierilor ilegale de copaci.

 

EIA apreciaza ca in jur de jumatate din totalul activitatii de taiere de lemn din Romania este ilegal. Organizatia arata ca, potrivit raporturilor guvernametale si ale ONG-urilor locale, mare parte din cazurile de defrisari ilegale descoperite ajungeau in lantul de productie al austriecilor de la Schweighofer.

 

In context, reprezentantii firmei austriece au declarat pentru Guardian ca oficialii lor nu au spus niciodata ca au acceptat lemn ilegal si au respins o presupusa intrare de lemn nemarcat in fabricile lor.

 

Totusi, asa cum arata inregistrarile publicate de EIA, in cateva intalniri, investigatorii sub acoperire s-au aratat dispusi in fata austriecilor sa taie lemn peste limita permisa de lege. Intrebati daca sunt interesati sa cumpere asemenea lemn, mai multi manageri austrieci au acceptat, in diferite ocazii. Intalnirile au fost inregistrate audio si video.

 

EIA arata ca marcarea este singura cale prin care poate fi dovedit faptul ca lemnul provine dintr-o sursa legala. Legile romane cer aplicarea de astfel de marcaje pe lemnul cu diamentrul mai mare de 20 de cm.

 

In timp ce lumea inchide capitolul asupra traficului ilegal de lemn, unul dintre cei mai puternici si rai actori opereaza direct in inima Europei”, arata directorul executiv al EIA US, Alexander von Bismark.

 

Situatia creata “devasteaza ultimele paduri virgine ale Europei si comunitatile care depind de ele”, mai sustine oficialul EIA, aratand ca problema are repercusiuni si asupra altor actori din industria lemnului care activeaza pe continent.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22