Pe aceeași temă
Elie Wiesel, nascut pe 30 septembrie 1928 in orasul Sighet (in prezent Sighetu Marmatiei, judetul Maramures, Romania), a decedat, a anuntat sambata seara Institutul israelian pentru memoria Holocaustului Yad Vashem, citat de publicatiile Jerusalem Post si Haaretz.
Supravietuitor al Holocaustului, Elie Wiesel a scris pe larg despre conditiile de incarcerare in lagarele naziste si, in anul 1986, i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace, Comitetul norvegian salutand "activitatile concrete pentru cauza pacii si demnitatii umane".
Elie Wiesel s-a remarcat prin rolul major in promovarea educatiei pe tema Holocaustului si pentru perpetuarea memoriei Holocaustului in perioada postbelica, publicand cartea de memorii "Night", bazata pe experientele traite ca adolescent in lagarul de la Auschwitz.
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a exprimat regrete enorme pentru decesul lui Elie Wiesel, notand ca acesta "a reusit sa demonstreze victoria spiritului uman asupra cruzimii si raului, printr-o personalitate extraordinara si carti fascinante".
"In intunericul Holocaustului, in care surorile si fratii nostri au fost ucisi - sase milioane - Elie Wiesel a fost o raza de lumina si un exemplu de umanitate, o persoana care a crezut in bunatatea oamenilor", a subliniat Benjamin Netanyahu.
Fostul presedinte israelian Shimon Peres a catalogat decesul lui Elie Wiesel drept "o mare pierdere pentru poporul evreu si pentru intreaga omenire". "Elie Wiesel a supravietuit celor mai mari orori din istoria omenirii si si-a dedicat viata raspandirii mesajului <>", a subliniat Shimon Peres.
"Elie Wiesel este unul dintre eroii poporului evreu, un adevarat urias in istoria omenirii", a reactionat presedintele Israelului, Reuven Rivlin.
"Elie Wiesel a fost o raza de lumina; ii datoram o enorma recunostinta", a declarat Ronald S. Lauder, presedintele Congresului Evreiesc Mondial.
Biografie lui Elie Wiesel
Elie Wiesel s-a nascut la 30 septembrie 1928, la Sighetu Marmatiei. Primii ani ai vietii i-a dedicat studiilor religioase, desi tatal lui il incuraja sa studieze ebraica moderna si discipline laice, scrie Agerpres.
Elli, prescurtarea de la Elizer, in copilarie era vorbitor a trei limbi: maghiara, romana si germana, pe care le folosea in comunitate, acasa se vorbea idis. Rudele din partea mamei erau hasizi - apartineau sectei iudaice hasidice, care impunea pe langa trairea mistica a membrilor ei si calitatea de stalpi ai comunitatii, misticismul si arta conducerii fiind elemente de baza.
In 1944, Elie Wiesel impreuna cu toti ceilalti evrei din oras au fost deportati in lagarele de concentrare din Polonia. A trecut prin lagarele de la Buna, Gleiwitz si Buchenwald, reusind sa stea cu tatal sau in tot acest timp pana au ajuns la Buchenwald, unde acesta s-a stins din viata. A parasit lagarul in aprilie 1945.
Dupa razboi a stat cativa ani intr-un orfelinat francez, iar din 1948 a inceput sa studieze literatura, filosofia si psihologia la Sorbona, Paris. S-a intretinut lucrand ca dirijor de cor si profesor de ebraica, a publicat in jurnalele frantuzesti L'Arche si Israeli Yediot Ahronot.
Prima lucrare a lui Elie Wiesel a fost "And the World Remained Silent" (900 de pagini), scrisa initial in Idis si publicata la Buenos Aires, Argentina (1954), carte de memorii, care dupa doi ani a aparut intr-o forma restransa (127 pagini), in franceza, cu titlul "La Nuit". Versiunea in engleza a memoriilor, a publicat-o in 1995, sub titlul "All Rivers Run to the Sea".
Dupa 1963 s-a stabilit in SUA, unde a predat stiintele umaniste la Universitatea din Boston si a scris pentru un jurnal de limba idis "Jewish Daily Forward".
A fost numit presedinte al Consiliului Memorial al Holocaustului din SUA (initial s-a numit Comisia prezidentiala pentru Holocaust) de catre presedintele Jimmy Carter (1978), iar in 1995 a fost medaliat de presedintele Ronald Reagan pentru realizarile sale. A primit Premiul Nobel pentru Pace, in 1986.
Elie Wiesel a vizitat Romania in 1964 si in iulie 2002. A fost decorat de presedintele Ion Iliescu cu Ordinul National "Steaua Romaniei", in grad de Mare Ofiter. De asemenea, a primit din partea presedintelui Academiei Romane, Eugen Simion, insemnele academice pentru calitatea de membru de onoare al acestei institutii (ales la 6 iunie 2001).
Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania ii poarta numele, iar cu ocazia vizitei sale in Romania a fost inaugurata, in orasul natal, o casa-muzeu, "Elie Wiesel".
Elie Wiesel a scris 57 de carti - studii iudaice, carti despre Holocaust, eseuri politice si religioase - majoritatea in limbile franceza si engleza.