Scriitorul Ioan Grosan, informator al Securitatii cu numele de cod "Radu Greceanu"

Fara Autor | 26.01.2011

Pe aceeași temă

Membru în conducerea Uniunii Scriitorilor, Ioan Groşan este acuzat de CNSAS că a fost informatorul Securităţii, fiind recrutat în 1974, in timp ce facea armata. CNSAS cere judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al lui Groşan, care ar fi avut numele de cod „Radu Greceanu“, relateaza "Adevarul". Potrivit CNSAS, scriitorul ar fi avut drept misiune "acoperirea informativa a sectiei romano-latine de la Facultatea de Filologie din Cluj" si ar fi dat note informative despre profesorul sau de filosofie. Dupa facultate, Ioan Grosan ar fi refuzat continuarea colaborarii, desi a mai fost contactat de Securitate.




Ioan Groşan a fost recrutat, potrivit CNSAS, la 10 mai 1974, în biroul ofiţerului de contrainformaţii militare din cadrul UM 01295, unde-şi satisfăcea stagiul militar. El ar fi primit numele conspirativ de informator „Radu Greceanu".




Recrutarea sa a fost, conform CNSAS, „în scopul acoperirii informative a secţiei româno-latine a anului I de la Facultatea de Filologie din Cluj". Potrivit consemnărilor ofiţerului recrutor, la acea dată, scriitorul a semnat un angajament, dar care nu s-a păstrat la dosar. În anul 1978, după absolvirea facultăţii, Groşan a fost repartizat ca profesor de limba şi literatura română la o şcoală generală din Bucureşti.




Mai mulţi ofiţeri de Securitate au încercat să-l contacteze, dar Groşan a refuzat colaborarea şi a fost abandonat în reţea la 30 decembrie 1978.
Principala acuzaţie a CNSAS este încălcarea dreptului la viaţă privată, în cazul unei note informative olografe, furnizată de Groşan la data de 16 decembrie 1974, scrie Adevarul.




„Cu privire la conferenţiarul M., care predă filosofia şi ţine seminarii la studenţii din anul I...propagă idei care nu ţin de specificul obiectului de predare şi care sunt cu totul în afara moralei şi a eticii comuniste. Sub o aparenţă inofensivă, conferenţiarul M. vorbeşte despre mizeria care mai există în ţară («Nici nu vă închipuiţi câtă mizerie mai există la noi!»), dând exemple din satele din Munţii Apuseni unde a fost pentru a face o anchetă".




"El spune că în ţară se face mult şi prost, având grijă să completeze apoi imediat că aceasta e o stare de moment şi că nu mai e foarte mult de construit. Conferenţiarul M. spune că oamenii nu-şi pot cumpăra mobila de care au nevoie, nu pot cumpăra un tablou bun etc. Face calcule în privinţa timpului pierdut la autobuze şi pune totul pe seama proastei organizări, declarând că de vină este primarul municipiului", scria Ioan Groşan, sub numele de „Radu Greceanu".




„Mereu ironic şi infatuat, astfel că la seminarul cu tema «Ludwing Fenerbach şi sfârşitul filosofiei clasice germane», conferenţiarul a vorbit singur două ore despre mizeria din Apuseni, studenţii aşteptând seminarul viitor pentru dezbaterea temei respective. De multe ori la cursuri, conferenţiarul M. spune că el de aceea vorbeşte fiindcă e plătit, că pot studenţii să nu vină la cursuri (dar să fie trecuţi absenţi), fiindcă el la fel vorbeşte şi în faţa unui student, şi în faţa a 50 de studenţi", a continuat delaţiunile „Radu Greceanu".




CNSAS a arătat că, pe baza acestei note informative, securiştii au făcut o informare către partid şi s-a propus „copia notei se va exploata DUI (n.r. - dosar de urmărire informativă) ce se va deschide asupra lui M.O.". Ofiţerul de legătură al lui Ioan Groşan consemna următoarele:




„De la recrutare şi până în prezent, informatorul, în cadrul supravegherii informative a anului şi a cercului de relaţii, ne-a furnizat date de interes operativ cu privire la manifestările duşmănoase a unui cadru didactic, date care s-au confirmat pe încă trei linii, iar pe baza semnalărilor noastre organul judeţean de partid a întreprins o anchetă şi l-a sancţionat".




Ioan Grosan isi recunoaste colaborarea cu Securitatea si poveste intr-un interviu pentru "Adevarul", cum agentii de Securitate il aveau in vizor din cauza unui unchi fugit in Statele Unite si care ii trimitea scrisori.




"Avea inconstienta asta de a trimite si niste brosurele din astea legionare, era in grupul ala de la Detroit, de batrani. Si m-au pus in fata faptului implinit, pe ideea ca nu mai are rost sa merg la facultate. Asta a fost cea mai cumplita amenintare si atunci am semnat angajamentul. Dar sigur ca n-am semnat numai eu, pentru ca era un du-te-vino acolo, la biroul CI-stului, de-ai nostri, TR-isti. Tot plutonul am trecut pe acolo in ziua aia si in ziua urmatoare. Ca pe langa CI-stul unitatii era si un colonel venit de la Cluj", a declarat Ioan Grosan.




Scriitorul a adaugat ca a mai avut in timpul facultatii, "contacte cu organele de securitate", dar ca dupa absolvire si repartizarea in Bucuresti, a intrerupt aceste legaturi. In 1989, securistii au reluat contactarea scriitorului in vederea incadrarii informative a unui angajat de la postul de radio "Europa Libera".
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22