Scriitorul Matei Visniec, despre atacul terorist din Franta: Un act de BARBARIE fara precedent in ultimele patru decenii

T.d. | 09.01.2015

Pe aceeași temă

Jurnalistul si scriitorul Matei Visniec are o reactie publica fata de atacul terorist comis miercuri asupra redactiei publicatiei franceze de satira “Charlie Hebdo”, soldat cu 12 morti, pe care il caracterizeaza drept un “act de barbarie fara precedent in ultimii 40 de ani pe teritoriul Hexagonului”. Matei Visniec condamna cu fermitate atacul care a scos in strada zeci de mii de francezi si a provocat indignarea mediilor on-line, peste tot putand fi citit un mesaj care uneste gandurile tuturor celor marcati de eveniment: “Je suis Charlie!”, “Eu sunt Charlie!”.

Aceste cuvinte scrise de mînă sau imprimate pe simple foi de hîrtie au fost arborate de zeci de mii de oameni, pentru a spune de fapt că îşi vor apăra libertatea de expresie ca pe cea mai preţioasă valoare a democraţiei şi a Republicii Franceze”, considera scriitorul, potrivit Evenimentul Zilei.
 

Teama in glas

Matei Visniec continua si arata ca: “Personal, de cînd trăiesc în Franţa, de 27 de ani, nu am văzut niciodată atîţia prezentatori de televiziune cărora să le tremure vocea în momentul în care vorbeau despre drama petrecută pe 7 ianuarie. Tuturor celor care soseau pe platourile de televiziune pentru a da declaraţii, scriitori, editorialişti, oameni politici, martori oculari, le-a tremurat vocea ieri, iar unii aveau ochii înlăcrimaţi. Dar toţi s-au exprimat cu aceeaşi fermitate în favoarea apărării acestui drept fundamental numit libertatea de expresie. Editorialistul Franz Olivier Giesbert a găsit poate formula cea mai sintetică pentru a explica sensul celor întîmplate. „A fost atacat, de fapt, sufletul Franţei” a spus el. Pentru că spiritul Franţei, şi sufletul ei, sunt hrănite tocmai din libertate, din curaj critic şi din ireverenţă politică”.
 

Un 11 septembrie francez

Sursa citata face o paralela intre atacul armat comis miercuri in plin centrul Parisului si brutalele atacuri din 11 septembrie 2001, asupra Turnurilor World Trade Center din New York (SUA). Desi numarul victimelor este la mare distanta, cele doua momente sunt asemanatoare prin impactul public.

Franţa a trăit de fapt un şoc de tip 11 septembrie, şi probabil că multe lucruri vor evolua în mod diferit după această fatidică zi de 7 ianuarie 2015. Acest seism va trezi, poate, din angelism şi o parte a clasei politice şi chiar a intelectualilor francezi tentaţi să minimalizeze pericolul islamismului radical în Europa”, argumenteaza Matei Visniec.

Coincidenţa face că tot pe 7 ianuarie a ieşit în librării noul roman al scriitorului Michel Houellebecq, în care acesta îşi imaginează că în 2022 un musulman „moderat” ajunge preşedinte la Palatul Elysée. Uneori scriitorii, prin intermediul ficţiunii şi al fabulelor literare reuşesc să surprindă mai bine vibraţiile negative ale istoriei decît oamenii politici înfeudaţi gîndirii politice corecte”, continua acesta.
 

Ironia, cosmarul totalitarismului

Patru oameni care utilizau desenul politic ca instrument de reflecţie critică au fost ucişi de fapt pentru că armele lor, creionul şi foaia de hîrtie, deveniseră extrem de periculoase pentru o formă de islamo-fascism care ameninţă acest secol”, arata Visniec, potrivit sursei citate.

Scriitorul subliniaza ca trebuie: “Să ne amintim însă că rîsul, ironia, deriziunea, umorul, satira au fost coşmarul tuturor dictaturilor şi tuturor ideologiilor totalitare. „Desenele noastre sunt pline de ferocitate, dar nu sunt răutăcioase”, spuneau deseori caricaturiştii de la Charlie Hebdo”.

Redacţia acestei publicaţii este astăzi decimată, dar spiritul ei va renaşte, sunt convins, cu şi mai multă vigoare. Întreaga planetă ştie astăzi ce înseamnă Charlie Hebdo – un simbol al libertăţii de gîndire şi al spiritului critic neîngrădit”, conchide Matei Visniec.

Atacul comis la sediul revistei satirice Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi, nu a fost încă revendicat. Printre victime se numără directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski). Publicaţia Charlie Hebdo primise o serie de ameninţări după ce publicase caricaturi cu Profetul Mahomed.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22