Scrisoare deschisa catre Ministerul Educatiei

Fara Autor | 16.08.2010

Pe aceeași temă

Asociatia Ad Astra adreseaza o scrisoare deschisa Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, in care acuza existenta in Romania a numeroase cazuri de frauda academica si lipsa oricaror reactii din partea Consiliului National de Etica. In scrisoare se solicita luarea de masuri urgente pentru indretarea situatiei, se arata in comunicatul Ad Astra.

Domnule Ministru,
În ultimii ani, mai ales prin intermediul mass-media, opinia publică românească a aflat de existenţa mai multor cazuri de plagiat, unele dintre acestea implicând chiar nume cunoscute din mediul academic şi nu numai. Deşi majoritatea cercetătorilor români înţeleg să respecte în activitatea ştiinţifică normele de etică şi deontologie, perpetuarea unor astfel de abateri afectează întreaga comunitate ştiinţifică şi ridică serioase semne de întrebare privind sensul şi utilitatea alocării unor fonduri din bugetul de stat pentru activităţile de cercetare-dezvoltare. Aceste semne de întrebare sunt cu atât mai îndreptăţite cu cât instituţiile statului, abilitate prin lege cu supravegherea respectării deontologiei şi eticii profesionale, par a ignora, cu bună ştiinţă, semnalele tot mai îngrijorătoare care vin dinspre opinia publică, în general, şi mediul academic, în special.

Prin Legea nr. 206 din 27 mai 2004 „privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare”, în vederea coordonării şi monitorizării aplicării normelor de conduită morală şi profesională în activităţile de cercetare-dezvoltare, a fost creat Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării” (CNE). Printre altele, potrivit art. 7 (litera „f”), CNE „analizează cazurile sesizate referitoare la încălcarea regulilor de bună conduită şi face recomandări de soluţionare şi/sau de aplicare a sancţiunilor”. Clarificări importante privind modul de funcţionare şi aria de competenţe ale CNE au fost aduse prin Ordinele de Ministru 400/2007 şi 3609/2008. Aceleaşi ordine au stabilit şi componenţa nominală a CNE şi a comisiilor de specialitate aflate în subordinea sa.

Din păcate, trebuie să constatăm faptul că, chiar dacă beneficiază de un cadru legal destul de coerent, comparabil cu acela din alte state europene, CNE nu are o activitate vizibilă public. Astfel, ultima actualizare a paginii internet a CNE (http://ancs.ro/index.php?action=viewart&artid=1290&idcat=482), găzduită de către Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (în subordinea căreia se află), datează din 8 iulie 2008. La aceeaşi pagină, rubrica „raport de activitate” nu conţine nici o informaţie, în contradicţie directă cu „Regulamentul de organizare şi funcţionare” al CNE, prin care acesta este obligat să elaboreze anual rapoarte de activitate, care trebuie să fie publicate inclusiv on-line (art. 22), şi să aducă la cunoştinţa mediului academic şi a opiniei publice cazurile de abateri de la buna conduită în cercetarea ştiinţifică (art. 23).

Având în vedere gravitatea fenomenului, care aruncă o umbră serioasă asupra întregului mediu academic din România, vă solicităm, Domnule Ministru, să luaţi toate măsurile care se impun pentru detectarea, corectă şi promptă, şi sancţionarea practicilor de fraudă academică. Considerăm că un prim pas ar putea fi reorganizarea imediată a CNE şi a comisiilor de specialitate aflate în subordinea sa.

Vă rugăm să primiţi, Domnule Ministru, asigurarea deosebitei noastre consideraţii.

Asociaţia Ad Astra

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22