Scumpiri majore ale energiei electrice: Preturile pe bursa au scapat de sub control

E.b. | 04.08.2017

Preturile energiei pe piata spot (Piata Zilei Urmatoare-PZU) au ajuns la un nivel uluitor, in plina vara, atunci cand, in mod obisnuit, ar trebui sa fie scazute: 570 lei/MWh pentru data de 4 august.

Pe aceeași temă

 

 

La un asemenea nivel s-au situat in iarna, cand a fost invocata o asa-zisa posibila criza energetica. De atunci, preturile au fost frecvent mult mai mari decat anul trecut, insa pe 3 august, energia a ajuns sa fie tranzactionata pe piata spot la un nivel dublu chiar si fata de ultima perioada, scrie HotNews.

 

In aceste conditii, la nivelul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) s-a constituit, joi, o celula de criza, urmand sa fie stabilit un pachet de masuri. Mai multe surse din piata spun ca sunt suspectate intelegeri intre marii producatori, CE Oltenia si Hidroelectrica, care ar jongla cu productia, sub privirea ingaduitoare a autoritatilor.

 

De altfel, marii castigatori de pe urma speculatiilor pe piata sunt chiar Complexul Energetic Oltenia si Hidroelectrica. Dupa ce a vandut energie foarte scumpa pe PZU, CE Oltenia a ajuns sa inregistreze chiar profit semnificativ de 260 milioane de lei in cinci luni, dupa ce in ultimii ani a fost pe pierderi uriase: 126 milioane de lei in 2016, 900 de milioane de lei in 2015 si 700 de milioane de lei in 2014. Cei care pierd sunt furnizorii, in conditiile in care sunt nevoiti sa cumpere energie mai scumpa. Acestia sunt cei care, de altfel, acuza producatorii de manipularea pretului.

 

Dar cum ar putea fi manipulat pretul? Surse de la nivelul autoritatilor nu neaga posibile intelegeri, dar sustin ca nici parghii pentru limitarea preturilor nu au la indemana, pentru ca "piata este libera". Ar putea fi demarata o investigatie de catre Consiliul Concurentei si ANRE, insa aceasta se lasa asteptata. 

 

CITESTE TOT ARTICOLUL

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22