Se extinde testarea la persoanele asimptomatice dar aflate în grupele de risc ridicat de infectare

Laurentiu Gheorghe | 16.04.2020

Ministrul Sănătății a aprobat extinderea testărilor pentru infecțiile cu coronavirus și la persoanele aflate în grupele de risc maxim, chiar dacă nu prezintă simptome caracteristice Covid-19.

Pe aceeași temă

La propunerea Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID 19 se aprobă testarea suplimentară a pacienților care sunt incluși în procedura de transplant sau sunt donatori, a pacienților oncologici asimptomatici, a gravidelor asimptomatice aflate în carantină și a personalului din căminele pentru bătrâni.

„Până în acest moment am luat o serie de măsuri restrictive cu scopul de a limita transmiterea infecției și de a reduce numărul de forme severe și decese. Sunt măsuri pe care le menținem în continuare, mă refer aici la distanțare socială, izolare, carantină etc. Dar, având în vedere evoluția numărului de decese este necesar să aplicăm, suplimentar, și măsuri de detecție a infecției la categorii de bolnavi care pot să dezvolte forme severe de îmbolnăvire, în scopul de a interveni cu tratament medical cât mai precoce”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Având în vedere că, în prezent, România a trecut într-o altă fază epidemiologică, specialiștii epidemiologi, cei de boli infecțioase, terapie intensivă și medicină de urgență din cadrul Comisiei MS au stabilit includerea în prioritățile de testare pentru COVID 19 a unor categorii de pacienți cu risc mare de forme severe și deces, transmite Grupul de Comunicare Strategică.

Astfel, s-a aprobat testarea, suplimentar, pentru:

  • Pacienți înainte de procedura de transplant (asimptomatici) și donatorii de organe, țesuturi și celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant — 2 teste la 24 de ore interval

  • Pacienți asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos la internare in spital — 2 teste la 24 de ore interval

  • Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie — de 2 ori pe luna

  • Pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive

  • Hemodializați simptomatici - Hemodializați asimptomatici contacți cu caz confirmat, 2 testări, la 6-7 zile interval intre ele; pe durata acestei perioade aceștia vor fi dializați in sesiuni separate de restul pacientilor

  • Gravidele asimptomatice care se afla în carantina/izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confinnat

  • Personalul de îngrijire din cămine de bătrâni — de 2 ori pe luna

De asemenea, potrivit sursei citate, s-a hotărât că, unitățile sanitare pot stabili protocoale de testare prin tehnici de RT-PCR, suplimentar, pentru personalul sanitar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant, care pot fi realizate cu resurse proprii în laboratoarele pe care le dețin sau în alte laboratoare.

****

Până în prezent, prioritizarea testării în ordinea descrescătoare a importanţei a fost:

  • Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internaţională;

  • Contacţi apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate;

  • Personal medico-sanitar simptomatic;

  • Cazuri de pneumonie fără altă etiologie, din toate categoriile de vârstă şi din toate spitalele;

  • Cazuri de SARI fără altă etiologie, din toate categoriile de vârstă şi din toate spitalele;

  • Persoane instituţionalizate simptomatice;

  • Pacienţi înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de celule stem hematopoietice înainte de donare.

Potrivit precedentului ordin al ministrului Sănătății, nu fac obiectul testării contacţi asimptomatici ai cazurilor confirmate, inclusiv personal medico-sanitar, şi persoane asimptomatice cu istoric de călătorie internaţională. În aceste cazuri este prevăzută testare ulterioară la apariţia simptomatologiei în decurs de 14 zile de la ultimul contact, respectiv de la data intrării în România.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22