Se sparge Catavencu. Demisionarii acuza cenzura si presiunile editoriale

Fara Autor | 03.03.2010

Pe aceeași temă

O mare parte a echipei editoriale a săptămânalului de satiră Academia Caţavencu, mai putin fondatorii acestuia, a decis să părăsească publicaţia, "pentru a înlătura suspiciunile în privinţa instituţiei Academia Caţavencu". Ei acuza cenzura si presiunile editoriale, aparute in special in timpul campaniei, si sustin ca vor infiinta o noua revista care sa pastreze "spiritul Catavencu". Printre motive se numara si situatia financiara dificila.

După câţiva ani sub mogulul Vîntu, ca parte a trustului Realitatea, jurnaliştii tineri de la Caţavencu au decis să plece, scrie Evenimentul zilei. Ei vor înfiinţa o nouă revistă, "în spiritul a ceea ce este şi trebuie să rămână Caţavencu". Mircea Toma, unul dintre numele de referinţă ale revistei, a declarat pentru evz.ro că şi el părăseşte redacţia si s-a plâns de presiunile pe care jurnaliştii Caţavencu le-au resimţit, mai ales în campania electorală, când au devenit acute.

Pe lista plecărilor, decise aseară târziu, se numără redactorul-şef al echipei, Marius Borţea, reporterul special Alexandru Căutiş, Mircea Toma, Alexandru Duţu, Daniel Goace, Dragoş Muşat, Cătălin Prisacariu, Iulian Tănase, Alexandru Vărzaru, Silviu Apostol, Roxana Jipa, Alina Moscalu, Andrei Manţog.

"În campania electorală presiunile au fost acute"

Contactat de HotNews.ro, redactorul-sef demisionar, Marius Bortea, a refuzat sa ofere detalii despre finantatorul viitoarei publicatii, spunand ca "e foarte neadevarat" zvonul ca acesta ar fi un apropiat PDL, zvon aparut astazi. El a spus ca intentia de a pleca si a face o noua revista dateaza de la sfarsitul campaniei electorale de anul trecut, "pentru ca atunci s-au precipitat spiritele, avand legatura si cu campania electorala, dar nu numai". Cine a facut presiuni editoriale la Catavencu? Marius Bortea: "Cine coordoneaza revista acum. Vedeti in caseta redactionala". Despre situatia financiara, administrata "defectuos", dupa cum spun cei care se retrag, Marius Bortea spune: "e o nebuloasa intreaga, pe care nici noi nu o intelegem, nici ca utilitate, nici ca intentie (...) Gaurile negre au ramas" si dupa inchiderea sau vanzarea unor publicatii ale grupului R-C, in ultimele luni.

Printre cei care au decis sa paraseasca redactie se numara si MirceaToma, care a explicat că presiuni au existat dinainte de alegeri, dar odată cu campania electorală s-au intensificat.

Mircea Toma a spus, citat de Evenimentul zilei, că dincolo de presiunile simţite, există şi probleme de finanţare, revista fiind nevoită să suporte cheltuielile şi altor publicaţii din trust. El a precizat că au fost invitaţi toţi jurnaliştii în noul proiect şi că este decizia fiecăruia. "Pe mine oferta m-a tentat. Vreau să plec într-un loc unde să pot scrie despre Roşia Montana", a spus Mircea Toma.

Doru Buscu: Toate demisiile au fost acceptate. Bugetul revistei respira, in sfirsit, cu toti plaminii

Directorul editorial Doru Buscu a declarat pentru HotNews.ro ca a primit pina acum 13 demisii si ca probabil vor mai urma si altele. "Toate demisii au fost acceptate. Urmatorul numar va fi facut de 35-13=22 de oameni. Aceasta plecare rezolva in mod neasteptat probleme financiare, bugetul revistei respira in sfarsit cu toti plamanii", a spus Buscu pentru HotNews.ro

Directorul editorial al saptaminalului Catavencu neaga acuzele de cenzura si presiune aduse de demisionari. "Nu stiu daca exista subiect pe care Catavencu nu l-a abordat in stilul in care Catavencu abordeaza subiecte. Sunt momente cand Catavencu a devenit mai PDL-ist decat HotNews si altele cand a devenit pai PSD-ist decat Dimineata, daca subiectul putea fi abordat in stilul specific revistei", sustine Buscu.

Doru Buscu da vina pe situatia financiara complicata. "Situatia financiara este dificila deoarece societatea care editeaza Catavencu mai edita si alte reviste, care produceau pierderi. Anul trecut, pentru prima data revista Catavencu a inregistrat pierderi, acestea atarna acum la gatul societatii, dar vor fi recuperate pentru ca societatea merge foarte bine. Ziarul Catavencu nu poate fi oprit sa apara nici macar de catre proprietarii lui", a declarat acesta pentru HotNews.ro

"Nepatatii" vs. "tradatorii"

Jurnaliştii vor înfiinţa o nouă revistă pentru care au finanţare. Planul este ca aceasta să apară săptămâna viitoare, a mai spus unul dintre demisionari, fără a da alte detalii despre revistă.

De când săptămânalul a intrat în trustul lui Vîntu, tinerii au resimţit schimbarea, susţine acesta, care precizează că, de multe ori, au încercat să îi atragă şi pe seniorii echipei către păstrarea spiritului revistei. "Am simţit cenzură şi presiuni, ne-am bătut cu ele", spune jurnalistul, precizând că toţi cei tineri şi nepătaţi părăsesc redacţia Caţavencu.

El a subliniat că noul Caţavencu va fi o publicaţie prin care vor fi înlăturate orice suspiciuni asupra muncii jurnalistice. Cât despre vechiul Caţavencu, a spus că e treaba celor care rămân ce vor să facă cu el.

"M-am născut cu Caţavencu şi cu oamenii ăştia: Biju, Doru, Vulpe, Moţoc, Toma, Mardale. Rămân cu ei. Rămânem împreuna. Asta-i tot ce am de spus. Despre trădare nu prea am ce grăi. Să-şi urmeze destinul", scria Eugen Istodor pe un blog al trustului.

Apele tulburi în trustul lui Vântu

Mişcarea vine într-o perioadă grea pentru trustul Realitatea-Caţavencu, care a decis, în decembrie 2009, să renunţe la ediţiile tipărite "Cotidianul" şi "Business Standard". Divizia de reviste a fost vândută, iar agenţia de presă NewsIn a devenit o aripă a Realităţii TV.

Academia Caţavencu, săptămânal de satiră şi investigaţii, a apărut în 1991. A fost cumpărat de trustul Realitatea, tranzacţie după care nume trustului s-a modificat în "Realitatea - Caţavencu". Patronul trustului este Sorin Ovidiu Vîntu.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22