Pe aceeași temă
La ÎCCJ s-a prezentat Vlad Cosma, care depune mărturie în fața magistraților în dosarul care îl privește pe Sebastian Ghiță. „Nu am să fac niciun comentariu, doar am să spun adevărul în sala de judecată. Nu fac comentarii în această instituție", a declarat Vlad Cosma, conform Ziare.com. El așteaptă astăzi sentința în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție, relatează Ziare.com
Tot luni, ministrul Justiției, Tudorel Toader, se află la Belgrad, unde poartă discuții cu omologul său sârb, Nela Kuburovic pe tema extrădării lui Sebastian Ghiță. La rândul său, Ghiță a anunțat deja că îi se va întâlni cu Toader, căruia îi va înmâna un memoriu prin care va cere suspendarea cererii de extrădare, invocand probele false din dosarul sau.
„Abia aștept să ajungă aici (Tudorel Toader - n.red.). Când intra pe treptele Ministerului Justiției, îi dau raportul în mână, că mă gândesc că nu a trăit in România. Să le explice sârbilor că el, Tudorel Toader, a venit cu probe false să extradați un cetățean. (...) Știti ceva și cu Tudorel Toader? Ori în căruta, ori in teleguta, ca asa duplicitar, nu mai merge", a declarat Ghiță pentru Antena 3.
Background al dosarului deschis de DNA lui Sebastian Ghiță
In acest dosar, in 29 iunie 2016, procurorii DNA Ploiesti i-au trimis in judecata pe fostul deputat Sebastian Ghita, pe procurorii Liviu Tudose si Aurelian Mihaila, care au avut functii de conducere in Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, pe fostul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova Viorel Dosaru si pe fostul sef al DGA Prahova Constantin Ispas.
Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA Ploiesti, intre luna iunie 2013 si primavara anului 2014, in timp ce pe rolul Parchetului Curtii de Apel Ploiesti se afla, in curs de urmarire penala, o cauza in care se faceau cercetari pentru evaziune fiscala si spalare de bani, mai multe persoane vizate au obtinut informatii confidentiale pe mai multe cai, printre beneficiarii acestor informatii nedestinate publicitatii fiind si fostul deputat Sebastian Ghita.
Informatiile confidentiale priveau obiectul cercetarilor, persoanele fizice si juridice cercetate, masurile de supraveghere tehnica dispuse, masurile preventive ce urmau sa fie luate, numele procurorului de caz si ale ofiterilor de politie delegati sa faca urmarirea penala.
In acest caz, Inalta Curte a emis un mandat de arestare preventiva in lipsa pe numele lui Sebastian Ghita.
La Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte se judeca si apelul DNA in dosarul in care Ghita a fost achitat. El a fost acuzat de dare de mita, instigare la abuz in serviciu si spalare de bani, pentru ca i-a dat mita o casa fostului primar al Ploiestiului Iulian Badescu in schimbul finantarii echipei Asesoft.