Sebastian Ghita, acuzat de spalare de bani, corupere de alegători si trafic de influență. El ar controla inca imperiul Asesoft si a finantat ilegal campania la prezidentiale a lui Ponta

M. B. | 24.06.2015

Pe aceeași temă

Foto Facebook/ Victor Ponta, iar lângă el, Alexandru Iacobescu (director general RTv, acum cu conturile sechestrate în dosarul lui Ghiță). Pe rândul de jos, lângă Sebastian Ghiță este Iulian Bădescu, fost primar PSD al Ploieștiului, trimis în judecată în dosarul finanțării echipei Petrolul)

 

Procurorii anticoruptie au extins urmarirea penala a lui Sebastian Ghita noi fapte de trafic de influenta, evaziune fiscala, spalare de bani, complicitate la schimbarea destinatiei fondurilorUE si coruperea alegatorilor la alegerile parlamentare din 2012 si la cele prezidentiale din 2014.

 

Anchetatorii de la DNA Ploiesti sustin ca Sebastian Ghita a continuat sa controleze si dupa 2012, direct sau indirect, 54 de firme,desi devenise deputat si acest lucru era ilegal.

 

Prin intermediul acestor societati, el a spalat bani proveniti din contractele cu statul, finantate de la bugetul national sau de la cel european, si ar fi primit comisioane de la firmele pe care le-a ajutat sa castige contracte cu statul, mai spun procurorii.

 

UPDATE: În februarie, când izbucnea dosarul deturnării de fonduri europene în centrul căruia se afla cumnatul lui Victor Ponta, Sebastian Ghiță declara că nu se află în relații foarte strânse cu Iulian Herțanu. Acum, l-a dosar a apărut un SMS în care cumnatul premierului i se adresează deputatului cu “prieten drag” și îi promite că-i va mulțumi cum se cuvine pentru ajutorul dat.

 

STENOGRAME Ghita pretindea ca nu-l cunoaste prea bine pe cumnatul lui Ponta, dar Hertanu i se adresa cu prieten drag

                     

UPDATE: În interceptări apare și numele lui Călin Popescu Tăriceanu, aliat al lui Victor Ponta. Despre el, Ghiță spune că e un prost, dar unul folositor pentru PSD și Victor Ponta.

 

STENOGRAME. Sebastian Ghita despre Tariceanu: Ne trebuia prostul asta sa fie pe locul 3

 

UPDATE: Sebastian Ghiță ar fi fost cel care s-a ocupat în mod direct de operațiunea menită să asigure câștigarea alegerilor prezidențiale de candidatul Victor Ponta în Republica Moldova. Aproximativ 350.000 de euro i-ar fi fost dați lui Alin Petran, omul trimis în Rebublica Moldova să strângă numărul necesar de voturi. Banii au fost livrați chiar în sediul PSD din Șoseaua Kiseleff, a mai declarat martorul, iar Victor Ponta ar fi cunoscut acest lucru.

 

Cum a finantat Sebastian Ghita strangerea de voturi pentru Ponta in Republica Moldova. Premierul ar fi cunoscut operatiunea coordonata de Ghita

 

UPDATE: Într-una din stenograme, prezentată de Știri pe Surse, Ghiță pare convins că Ponta va câștiga în Republica Moldova. Așa s-a și întâmplat în primul tur, dar la al doilea tur Klaus Iohannis a avut mai multe voturi.

La dosar, scrie Stiri pe Surse, se află stenograma unei discuții din data de 19.10.2014, când Ghiță a fost contactat de PETRAN IOAN:

 

STENOGRAME. Sebastian Ghita, intre cele doua tururi ale prezidentialelor din 2014: Castigam Moldova, Maria Ta

 

In perioada 2000 - 2015, Sebastian Ghita ar fi "obtinut importante sume de bani in mod nelegal - prin traficarea influentei - sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus intr-un circuit financiar care nu are la baza operatiuni reale. Banii au fost spalati printr-o multitudine de operatiuni financiar - bancare fara justificare economica, iar ulterior, o parte din acestia au fost folositi in scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegatorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si presedintiale din anul 2014. Tranzactiile financiare mentionate au avut ca scop si rezultat inclusiv sustragerea de la plata catre stat a unor sume de bani insemnate ca valoare, reprezentand impozit pe profit si T.V.A".

 

Ghita solicita Camerei Deputatilor sa sesizeze CCR in legatura cu existenta unui conflict constitutional intre puterea legislativa si cea juridica

 

Deputatul considera ca interzicerea dreptului de a-si exercita calitatea de deputat in Parlament este un abuz al DNA si le atrage atentia colegilor sai ca daca procurorii vor lua masuri preventive asupra unui numar mai mare de membri ai legislativului ar putea duce la schimbarea majoritatii.

 

Intr-o scrisoare trimisa Camerei deputatilor, el cere Parlamentului sa sesizeze CCR in legatura cu un conflict constitutional intre puterea legislativa si cea juridica dupa masura preventiva instituita miercuri de procurorii DNA Ploiesti, care i-au interzis “să desfășoare activitate în calitatea de deputat în Parlamentul României, în exercitarea căreia a săvârșit fapta”

 

"Exista o dezbatere daca nu cumva impotriva membrilor Camerei Deputatilor exista un plan, o idee de a ne scoate din joc (...). Ma gandesc ca ar fi bine sa nu se intample lucruri rele, dar nu poti sa stii. In noiembrie au fost alegeri, dupa cum se vede, impotriva premierului au aparut acum (acuzatii - n.red), impotriva familiei sale, impotriva mea, a cercului relational", a declarat Ghita.

"Decizia mi se pare extrem de grava, neconstitutionala si cu potentiale repercusiuni asupra democratiei in Romania. Consider ca Parlamentul Romaniei si Comisia Juridica trebuie sa reactioneze de urgenta in vederea limitarii unui astfel de abuz. Totodata, solicit declararea unui conflict intre puterile statului, care sa fie solutionat de catre Curtea Constitutionala. Lipsa unei reactii acum va permite unui reprezentant al Parchetului sa dispuna intr-o zi masuri asupra unui numar atat de mare de parlamentari incat sa modifice majoritati si sa schimbe configuratii politic. Mentionez ca inaintez sesizarea Procurorului General al Romaniei si ministrului Justitiei precum si procurorului ierarhic superior", mai spune Ghita.

 

Prejudiciu de 38 de milioane de lei, doar din evaziune, 130 de milioane de lei spalate

 

Totalul provenit din fonduri publice supuse procesului de spalare se ridica la valoarea de 129.343.768 lei, iar "prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit si taxei pe valoare adaugata a fost stabilita la o valoare minima de 37.720.325 lei", spun procurorii.

 

Pentru recuperarea sumei, s-a pus sechestru pe conturile sale, ale mamei sale, fratelui sau, ale administratorilor de la firmele respective și pe conturile societatilor implicate.

 

Sechestrul se aplica, pana la concurenta sumei de 129.343.768 lei, cu exceptia fondurilor alocate platii salariilor angajatilor si a celor destinate achitarii datoriilor catre bugetele publice. 

 

 Cele 24 persoane fizice carora li s-au blocat conturile:

 

Cristian Anastasescu, Gabriel Marian Anghel, Daniel Iulian Budulus, Sorin Adrian Chirila, Razvan Ionut Chirila, Mariana Meri Dimulescu, Alexandru Ghita, Maria Ghita, Sebastian Ghita, Alexandru Iacobescu, Vlad Dumitru Iacobescu, Alina Daniela Iordachescu, Ionut Alexandru Iordachescu, Valentin Neacsu, Radu Bogdan Nedelcu, Valentin Gabriel Nitu, Bogdan Padiu, Cristian Sandulescu, Adina Liliana Stan, Gheorghe Mihail Stan, Marius Laurentiu Stan, Iulian Gabriel Stanciu, Ion Ovidiu Trascu, Ovidiu Romulus Valeanu.

 

Societatile ale caror conturi au fost blocate:

SC Asesoft International SA, SC Asesoft Com SRL, SC Asesoft Distribution SA, SC Asesoft Net SRL (actual SC Shopmania Net SRL), SC Asesoft Smart SRL, SC Asesoft Service SRL, SC Asesoft Tehnologies SRL, SC Asesoft Web SRL, SC Asesoft World Wide SRL, Asociatia Sportiva Basket Club Asesoft, Asociatia Sportiva Baschet Club Ploiesti, SC Access Net International SRL, SC Alfa Trade SRL, SC Alpedor SRL, SC A&S World Travel SRL, SC Coneco Serv SRL, SC DNS Birotica SRL, SC Domeniile Viticole SRL, SC Edel Weiss SA, SC Federal Media Partener SRL, SC Foto Tehnologies SRL, SC Glar Construct SRL, SC Idilis SRL, SC Infratel Net SRL, SC IT Infocons Services SRL, SC Master Software Info SRL, SC Media Fantasy Solution SRL, SC Mediata Consulting SRL, SC Merconsult Team SRL, SC Muntenia Furnizare SRL, SC Network One Distribution SRL, SC Nxtel Solutions SRL, SC Ploiesti Import Export SRL, SC Podgoriile Tohani SRL, SC Q Net International SRL, SC Ridzone Computers SRL, SC Rotherfield Properties Romania SRL, SC RTV Satellite Net SRL, SC Senior Consulting Group SRL, SC Sport Arena SRL, SC Star Soft SRL, SC Studio Harry SRL, SC Sungard System SRL (fosta Softbit Service SRL), SC Sunsmart Integrare IT SRL, SC Teamnet International SA, SC Tohani SA, SC TVMP SRL, SC Viewpedia Soft SRL, SC Xor IT Systems SRL (fosta SC Expert One Research), SC 1 K Telecom SRL, SC 360 Revolution SRL.

 

Precizam ca Ridzone Computers SRL detine licenta audiovizuala a postului Romania TV, iar RTV Satellite Net SRL opereaza postul de televiziune.

 

Comision de 10%

 

Banii obtinuti de Ghita erau "sub forma de comisioane platite ca procent (10%) din valoarea contractelor, de la constructori agreeati pe care, fiecare dintre persoanele aratate, urma sa-i sprijine in castigarea contractelor de lucrari prin exercitarea influentei pe care o aveau la conducerea si angajatii S.C. HIDRO PRAHOVA S.A., respectiv la reprezentantii Ministerului Mediului si Padurilor cu atributii legate de derularea proiectului", spun procurorii.

 

DNA Ploiesti mai sustine ca "probele au relevat ca Ghita Sebastian Aurelian a sprijinit Asocierea S.C. Grossmann Engeneering Group SRL (administrata de inculpatul Hertanu Iulian Cristian) - SC EUROCONSTRUCT TRADING 98 SRL (administrata de Besciu Dan, un prieten apropiat al lui Ghita Sebastian Aurelian) - castigatoare a contractului de lucrari "Extindere retele de canalizare in Comarnic" - contract semnat la data de 13.01.2012" si ca "sprijinul acordat de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian pentru Asocierea S.C. GROSSMANN ENGENEERING GROUP SRL - SC EUROCONSTRUCT TRADING 98 SRL a constat, in principal, in interventii si presiuni exercitate in mod direct sau prin intermediul lui Cosma Vlad Alexandru, Cosma Mircea [n.r. seful CJ Prahova], Ghioc Ciprian s.a. asupra directorului S.C.HIDRO PRAHOVA S.A. - Pantea Dumitru si asupra sefului Unitatii de implementare a proiectelor din cadrul agentului economic aratat - Ionescu Ionut Cristian".

 

Reamintim ca S.C. Grossmann Engeneering Group SRL este firma lui Iulian Hertanu, cumnatul premierui Victor Ponta.

 

Pentru acest sprijin, "inculpatul Ciorba Vladimir Razvan a creat si folosit  circuite financiar - bancare care au avut la baza operatiuni fictive si prin intermediul carora a deturnat, printre altele, din suma incasata cu titlu de avans de catre liderul de proiect S.C. GROSSMANN ENGENEERING GROUP SRL, suma de 505.000 lei, reprezentand 10,2 % din avansul incasat de S.C. GROSSMAN ENGINEERING S.R.L. de la S.C. HIDRO PRAHOVA S.A".

 

"Suma de 505.000 lei, reprezentand un procent de 10,21% din valoarea avansului  incasat  de S.C. GROSSMANN ENGINEERING SRL  de la S.C. HIDRO PRAHOVA SA, scoasa numerar, a fost directionata si "spalata" intr-un "recipient" format din mai multe societati comerciale controlate, in fapt, de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian prin persoane interpuse", mai spu anchetatorii DNA.

 

Tigăile lui Ghiță și finanțarea campaniei lui Ponta

 

Din banii obținuți ilegal, Sebastian Ghița a cheltuit 350.000 de euro pentru a finanta campania la prezidentiale pe care Victor Ponta si-a facut-o in Republica Moldova.

 

In Romania, din alti 279.000 de lei au fost cumparate materiale electorale, de exemplu tigai, pentru campania sa și a colegului său Daniel Savi, la parlamentarele din 2012.  

 

"In campania electorala pentru alegerile parlamentare din anul 2012, cand inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a candidat si a castigat un post in Camera Deputatilor, o parte din banii "economisiti" in modalitatea aratata, in cuantum de 279.000 lei, au fost extrasi si folositi pentru achizitionarea de pe piata neagra de asa zise materiale electorale (de exemplu tigai), ce au fost utilizate pentru a detemina un numar important de persoane sa il voteze".

 

Sebastian Ghita a utilizat 111.600 de lei pentru cumpărarea a 12.000 de tigăi, fără forme legale, și inscripționarea a 7525 de tigăi cu “Ghiță Sebastian Aurelian Colegiul nr. 4 Deputați”, și alte 4.475 inscriptionate cu “Savu Daniel Colegiul nr. 2 Senat”, spun procurorii.

 

"Pentru justificarea aparenta a cheltuielilor, au fost intocmite documente fictive prin intermediul societatilor controlate, in concret  SC MEDIA FANTASY SOLUTION SRL Bucuresti", sustine DNA.

 

In plus, procurorii mai arata ca Sebastian Ghita ar fi corupt si alegatorii din Republica Moldova, "la alegerile presedintiale din anul 2014, in scopul obtinerii de voturi pentru candidatul Ponta Victor Viorel. Suma remisa de inculpat pentru influentarea optiunilor electorale fost in cuantum de 350.000 euro".

 

Declaratiile lui Ghita, la iesirea de la DNA Ploiesti:

 

Sebastian Ghiţă nu are voie să părăsească Ploieștiul, să vorbească cu ceilalți inculpați din dosar și să ia legătura cu Victor Ponta. Deputatul a declarat că va face o plângere la procurorul general al României:

 

"Asupra mea s-a luat o măsură fără să ştiu ce am făcut, probabil pentru a fi umilit, să nu părăsesc Ploieştiul timp de două luni, nu am încălcat cu nimic interdicţia de a părăsi ţara. Procurorul Onea a considerat că trebuie să nu părăsesc Ploieştiul, mi-a spus că aşa crede dânsul, că el e procuror şi că drepturile şi libertăţile mele, când se deschide un dosar, sunt la dispoziţia dânsului şi plângerile să le adresez ICCJ.

Azi mi-am dat seama despre ce e vorba în dosar şi pentru că sunt deputat în Parlament, simt că trebuie să lupt cu ce se întâmplă, abuzurile asupra unui cetăţean nu pot fi tolerate de societate, parlament, partide politice.Azi mi-am dat seama că acest dosar este o etapă în ce mi s-a întâmplat în ultimele două săptămâni, presiuni constante, întrebări, luări la rost, ameninţări, care vizau demisia lui Victor Ponta. Nu îl pot influenţa pe Victor Ponta să îşi dea demisia când doresc procurorii, nu am această influenţă. O parte din dosar vizează alegerile prezidenţiale, nu îmi cer scuze că PSD, Victor Ponta, eu, mulţi alţii am încercat să obţinem încrederea electoratului.

Am interdicţie să vorbesc cu Victor Ponta, nu o înţeleg, nu ştiu care e justificarea, şi nu scrie nicăieri de ce nu pot vorbi. Cred că e un dosar politic care vizează dărâmarea acestui guvern şi convingerea lui Victor Ponta că dacă nu îşi dă demisia când vor aceşti oameni, mama, cumnatul, sora, prietenii vor plăti.

Am contracte, dovezi, impozite plătite statului, dovezi că acei bani sunt ai mei şi sunt curaţi. Voi face plângere la procurorul general. Mi se pare ilegală interzicerea de către un procuror unui ales în funcţie să îşi exercite această atribuţie, trebuie să înţelegem că parlamentarii români, oricât de urât îi arată procurorii, sunt aleşii oamenilor. Este un atentat la democraţie", a declarat Sebastian Ghiţă, citat de Digi 24.

 

CITITI SICSM sesizeaza Inspectia Judiciara in legatura cu afirmatiile lui Sebastian Ghita

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22