Sebastian Ghita critica din nou decizia CCR in privinta legilor BIG BROTHER: Domnul Zegrean NU POATE sa-mi interzica mie ceva. Ne incalzim sub acelasi soare

T.d. | 23.01.2015

Pe aceeași temă

Deputatul Sebastian Ghita critica din nou Curtea Constitutionala pentru decizia de invalidare a legii Big Brother. “Daca se intampla ceva rau, cine va raspunde?”, a intrebat retoric deputatul, membru al comisiei parlamentare pentru controlul SRI si unul dintre principalii sustinatori ai legii sigurantei cibernetice.

"Daca o sa se intample ceva rau, cine o sa raspunda, domnii de la Curtea Constitutionala? Ii aratam cu degetul? Ce putem sa le facem? Doamna Gorghiu, domnul Orban? Nu cumva sunt iresponsabili politicienii care au atacat la Curte aceasta lege?", a intrebat, intr-o interventie telefonica la Digi 24, Sebastian Ghita, potrivit Ziare.com.

De asemenea, deputatul independent i-a raspuns presedintelui CCR Augustin Zegrean, care afirmase anterior ca institutia pe care o conduce este supusa unor presiuni din partea politicienilor si nu numai.

"Pricep ca, de fiecare data cand, inainte de o decizie a judecatorilor, orice cetatean comenteaza, se cheama ca face presiuni sau intervine in justitie. Inteleg ca onoratii judecatori ai CCR au luat o decizie, e inchisa si si-o asuma, chiar daca astazi consider ca e una gresita”, a spus Ghita.

Deputatu a continuat: “Si nu vad cum mai pot face presiuni asupra lor, de aceea azi cred ca legal, constitutional, am dreptul sa imi spun parerea si o sa propun si eu o comisie pe care noi, politicienii, sa o sesizam sa ne apere onoarea atunci cand fac declaratii unii judecatori despre noi, politicienii”.

Sebastian Ghita nu s-a ferit sa il critice direct pe Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR).

Nu vad de ce domnul Zegrean poate face declaratii despre mine, dar eu despre el nu. Nu vad cum eu sunt un cetatean mai presus sau prejos ca acest domn Zegrean. Ne incalzim sub acelasi soare si trebuie sa ne respectam. Nu poate domnul Zegrean sa-mi interzica mie ceva si nici eu lui", a incheiat Ghita.
 

Zegrean acuza presiuni

Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei acuza presiuni institutionale si politice pe tema legilor securitatii cibernetice, pe care CCR le-a declarat neconstitutionale.

Augustin Zegrean a declarat, joi, ca un judecator al Curtii le-a spus expertilor Comisiei Europene (CE) ca se teme sa mai profeseze ca judecator CCR, pentru ca se pune o mare presiune asupra sa. Zegrean a nominalizat Serviciul Roman de Informatii (SRI) drept una dintre institutiile care ar pune presiune pe Curtea Constitutionala.

"Nu se poate ca de fiecare data (cand CCR s-a pronuntat pe legile securitatii cibernetice - n.red.) sa apara reprezentanti ai politicului sa ne spuna ce avem de facut, ca dupa aceea sa atraga atentia ca vom da socoteala, vom fi invinuiti ca daca se intimpla ceva noi vom fi trasi la raspundere", a mai spus Zegrean. Seful CCR a refuzat sa faca public numele judecatorului care s-a plans la Comisia Europeana din cauza presiunilor.

"Institutii ale statului sau parlamentari au facut acuzatii deosebit de grave la adresa Curtii, aceste acuzatii sunt de natura a pune presiune pe judecatorii CCR", a mai spus Zegrean

Zegrean a nominalizat SRI printre institutiile care au pus presiune, si a citat un comunicat de presa al SRI in care judecatorii CCR erau acuzati ca, prin votul lor, au creat un vid legislativ. "Cum sa fie vid legislativ, cind noi ne-am pronuntat pe o lege care nu intrase in vigoare?", a subliniat Zegrean.

Reamintim ca mai multi parlamentari (prin care Sebastian Ghita), ziaristi si reprezentanti ai unor ONG-uri au somat public judecatorii CCR sa voteze in favoarea proiectului de lege al securitatii cibernetice. Ghita i-a acuzat de iresponsabilitate dupa ce judecatorii CCR au declarat neconstitutionale prevederile proiectului legislativ.

In 8 ianuarie, un lider liberal, deputatul Radu Zlati, a declarat ca sefii Procuraturii Generale si SRI folosesc tragedia din Franta pentru a pune presiune asupra Curtii Constitutionale (CCR), care are pe rol judecarea contestatiei pe care liberalii au depus-o cu privire la Legea securitatii cibernetice.

De altfel, acum doua zile, Augustin Zegrean a declarat, inainte de discutarea exceptiei de neconstitutionalitate cu privire la asa zisa lege Big Brother ce vizeaza securitatea cibernetica a Romaniei, ca nu simte niciun fel de presiune in legatura cu noua legislatie.

"Personal, nu simt niciun fel de presiune. M-am invatat cu astea. De 25 de ani sunt obisnuit sa se vorbeasca multe, vrute si nevrute. Nu ma mai impresioneaza chestia asta", a spus Augustin Zegrean in 21 ianuarie 2015.
 

Legea securitatii cibernetice, declarata neconstitutionala

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că Legea securităţii cibernetice este neconstituţională în ansamblul ei, întrucât are deficienţe de respectare a normelor de tehnică legislativă, coerenţă, claritate, previzibilitate, dar şi sub aspectul procedurii legislative, prin lipsa avizului CSAT.

"Curtea a reţinut că întregul act normativ suferă de deficienţe sub aspectul respectării normelor de tehnică legislativă, coerenţă, claritate, previzibilitate, precum şi sub aspectul respectării procedurii legislative, prin lipsa avizului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, elemente de natură a determina încălcarea art.1 alin.(5) din Constituţie, care consacră principiul legalităţii, şi a prevederilor art.119 din Legea fundamentală, referitoare la atribuţiile CSAT", se arată într-un comunicat de presă al CCR.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22