Pe aceeași temă
Astfel, Vladescu a fost trimis in judecata pentru savarsirea a doua infractiuni de luare de mita si a unei infractiuni de trafic de influenta; Boureanu - pentru trafic de influenta; Costea - pentru trafic de influenta si complicitate la luare de mita; Dascalu - pentru luare de mita si administratorul firmelor - pentru trafic de influenta si complicitate la luare de mita, in dosarul privind reabilitarea caii ferate Bucuresti-Constanta.
Dosarul vizează plăți făcute de o firmă străină, în perioada 2005-2017, în valoare de 20 de milioane de euro, pe post de comisioane pentru oficiali români cu influență asupra CFR, în vederea încheierii și derulării unor contracte de reabilitare a căilor ferate.
„În contextul licitației organizate pentru reabilitarea unei linii ferate, reprezentanții companiei străine au convenit cu Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe, Costea Mircea-Ionuț și cu persoana apropiată de conducerea CNCFR, să le plătească eșalonat, pe toată durata contractului, un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român”, arată procurorii DNA într-un comunicat de presă.
DNA noteaza ca activitatea infractionala in acest dosar s-a desfasurat in doua etape:
Prima etapa: In anul 2005, in contextul licitatiei organizate pentru reabilitarea unei linii ferate, reprezentantii companiei straine au convenit cu Vladescu, Costea si cu persoana apropiata de conducerea CFR sa le plateasca esalonat, pe toata durata contractului, un comision de 3,5% din sumele incasate de la statul roman.
In schimbul acestor sume, inculpatii au promis sa efectueze demersuri pentru a asigura finantarea suplimentara in vederea incheierii contractului, precum si plata la timp a facturilor emise.
Pentru a se putea realiza remiterea sumelor de bani a fost creat un circuit fictiv, in baza caruia sumele de bani au ajuns la inculpati, astfel:
- O prima veriga a fost reprezentata de incheierea unui contract de consultanta cu o societate de avocatura, in baza caruia compania a platit, in perioada 2006-2011, suma totala de 39.363.071 lei, desi nu au fost prestate servicii;
- Urmatoarea veriga a fost reprezentata de incheierea mai multor contracte fictive intre societatea de avocatura sau societati offshore afiliate acesteia cu societati controlate de inculpati, prin care sumele de bani au ajuns la acestia.
In acest mod, Vladescu a primit un milion de euro, Costea a primit 3.121.328,41 de lei si 2.320.698 de euro, iar persoana apropiata de conducerea CFR a primit 3.083.498 de lei si 1.050.087 de euro.
A doua etapa: In cursul anului 2009, pe fondul schimbarii Guvernului si al crizei economice care a dus la intarzierea platii facturilor, reprezentantii companiei straine au ajuns la o noua intelegere privind plata unui comision de 10% din sumele incasate de la statul roman catre Vladescu, Dascalu si Cristian Boureanu.
Pentru a se putea realiza remiterea sumelor de bani, a fost creat un nou circuit fictiv, in baza caruia societatea straina a transferat 11.781.842 de euro in conturile a doua companii offshore controlate de un cetatean roman cu domiciliul in strainatate.
Ulterior, sumele au fost transferate prin operatiuni succesive catre alte societati offshore, stratificate pe 5 niveluri pentru a ingreuna eventuala urmarire a traseului banilor.
In ultima etapa, banii au fost transferati in conturile unor firme indicate de inculpati sau au fost retrasi in numerar si au fost inmanati acestora.
In acest mod, Vladescu a primit 2.242.000 de euro, Dascalu a primit 1.114.000 de euro, iar Boureanu a primit 2.111.799 de euro. Totodata, un director al companiei straine, caruia i-a revenit 1.100.000 de euro ca urmare a contributiei sale la activitatile infractionale, a incheiat anterior un acord de recunoastere a vinovatiei, admis de instanta de judecata.