Pe aceeași temă
"Mai mult ca niciodată, ne trebuie un NATO mai puternic. Vedem o Rusie mai categorică, care își intimidează vecinii și încearcă să schimbe granițe cu forța, vedem creșterea extremismului și a tulburărilor în nordul Africii și Orientul Mijlociu, vedem provocări din domeniul atacurilor cibernetice, tăieri ale energiei. De aceea, NATO implementează cea mai mare ranforsare a apărării colective de la sfârșitul Războiului Rece, creșterea capabilităților și a forței de reacție, accelerarea luării deciziilor militare și politice și înființarea unor unități de integrare a forțelor NATO, inclusiv cea activată recent la București", a afirmat secretarul general adjunct al NATO, după întâlnirea cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.
El a arătat că aceste măsuri sunt defensive.
"NATO nu caută confruntarea cu nimeni, dar vom face ceea ce este necesar pentru a ne menține țările în siguranță", a subliniat oficialul.
Potrivit lui, România este angajată activ și este un aliat de încredere implicat în permanență în toate inițiativele și misiunile NATO.
"România are o contribuție activă la securitatea unora dintre partenerii noștri cheie, precum Moldova, Ucraina și Georgia. (...) România a contribuit și la stabilitatea în regiunea Mării Negre, care rămâne de o importanță strategică pentru securitatea euroatlantică", a adăugat Alexander Vershbow.
El a salutat decizia României de a creștere bugetul pentru Armată, astfel încât în 2017 să atingă 2% din PIB.
"Toate acestea ajută România să fie puternică și NATO să fie puternică", a evidențiat oficialul NATO.