Secretarul General al NATO anunta sporirea importantei Romaniei in angrenajul Aliantei. Cum a fost primita informatia la Bucuresti. Reactiile Palatului Cotroceni, MAE si MApN

T.d. | 06.02.2015

Pe aceeași temă

“Nu exista o amenintare imediata” la adresa Romaniei si Bulgariei din partea Federatiei Ruse, a spus Jens Stoltenberg, joi, dupa intrunirea Comisiei NATO-Georgia. Secretarul General al Aliantei Nord-Atlantice a anuntat, de asemenea, instalarea a sase centre multinationale de comanda si control – in Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia si Romania – si a vorbit in acest sens despre “un semnal puternic al solidaritatii” Aliatilor.

"Nu există o ameninţare imediată, dar motivul pentru care realizăm aceste exerciţii este tocmai protejarea aliaţilor noştri din est. Acţiunile noastre sunt răspunsuri atât pentru problemele cauzate de Rusia în est, anexând cu forţa o parte din altă ţară, cum este Crimeea, destabilizând estul Ucrainei, plus ceea ce am văzut deja în Georgia şi Moldova, dar este şi un răspuns la ceea ce am văzut în Africa de Nord sau în Orientul Mijlociu. Principalul ţel pe viitor este să fim siguri că NATO va fi capabilă să ne apere pe toţi de aceste ameninţări", a afirmat Jens Stoltenberg, potrivit Gandul.
 

Palatul Cotroceni saluta deciziile NATO

Dupa aflarea ultimelor decizii luate in cadrul Aliantei Nord-Atlantice, decizii care vizeaza in mod direct si concret Romania, la Bucuresti au aparut reactiile.

Klaus Iohannis “saluta deciziile luate in Reuniunea ministrilor Apararii ai statelor membre NATO”, transmite Palatul Cotroceni intr-un comunicat.

Presedintia subliniaza “importanta hotararii asumate de Romania” privind infiintarea unui Comandament Multinational la nivel de divizie.

Deciziile adoptate arată angajamentul ferm al statelor membre NATO de a pune în aplicare măsurile adoptate în cadrul Summitului NATO de la Wales (Marea Britanie) din 2014 privind consolidarea apărării comune pe Flancul Estic”, mai transmite presedintele Iohannis.
 

“Masuri istorice”

Si Ministerul Afacerilor Externe a reactionat la deciziile adoptate in cadrul Aliantei.

Salut decizia NATO de a stabili imediat unitati de comanda si control in Romania si in alte cinci state Aliate din Est”, transmite Bogdan Aurescu, pe Twitter.

O reactie a venit si din partea celui care a fost prezent la discutiile NATO de la Bruxelles, ministrul Apararii, Mircea Dusa.

”După primirea în NATO din 2004, măsurile care s-au aprobat astăzi pentru România sunt foarte importante, putem să le spunem chiar istorice, vizavi de reasigurarea pe flancul estic al NATO şi UE. Aceste structuri multinaţionale NATO de comandă şi control reprezintă materializarea deciziei adoptate la summitul din 2014, privind asigurarea unei prezenţe vizibile şi persistente a NATO pe teritoriul ţărilor aliate. Aceste unităţi vor avea un rol cheie pentru legătura dintre forţele naţionale şi cele NATO, asigurând elementul de comandă şi control în situaţii în care noua forţă de reacţie a Alianţei, cea cu nivel ridicat de operativitate, va fi dislocată, a declarat, joi, la Bruxelles, Mircea Duşa, potrivit Mediafax.
 

Romania, tara esentiala in mecanismul NATO

“Am decis asupra instalarii a sase centre multinationale de comanda si control, in Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia si Romania”, a declarat joi Secretarul General al Aliantei Nord Atlantice (NATO). Jens Stoltenberg a salutat, de asemenea, “intentia Romaniei de a sustine un Centru Multinational pentru sud-estul Europei”.

Secretarul General al NATO a sustinut, joi, o conferinta de presa in urma intalnirilor cu ministrii Apararii din tarile membre ale Aliantei, la finalul “unei zile aglomerate si productive”.

Concret, Secretarul General a vorbit  despre o brigata terestra de aproximativ 5.000 de trupe care vor primi suport aerian, maritim, dar si din partea trupelor speciale.

Elementul-cheie al acestei brigazi va fi capacitatea de a se desfasura in 48 de ore”, a spus Stoltenberg.

“Impreuna, Forta de Raspuns NATO va numara in jur de 30.000 de trupe”, a subliniat Secretarul General al Aliantei.
 

Bucurestiul se implica in securitatea Aliantei

Salut intentia Romaniei de a sustine un Centru Multinational NATO pentru sud-estul Europei”, a afirmat Jens Stoltenberg, dupa ce a anuntat in mod oficial decizia Aliatilor de a instala sase Centre Multinationale de Comanda si Control.

In Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia si Romania”, a punctat liderul NATO.

Centrele au ca scop facilitarea unei desfasurari militare rapide si sustinerea planificarii in vederea apararii colective.

De asemenea, centrele vor ajuta la coordonarea antrenamentelor si exercitiilor NATO”, a mai spus Stoltenberg.

Cele sase unitati NATO vor concentra personal multinational, alaturi de staff-ul tarii gazda.
 

Moscova si Legiunea Straina a NATO

De cealalata parte a continentului, in Estul indepartat al Europei, Moscova isi mentine retorica agresiva si vorbeste despre armata ucraineana drept “Legiunea Straina a NATO”.

Liderul rus, Vladimir Putin, acuza in continuare Occidentul pentru criza din estul separatist al Ucrainei si sustine ca armata ucraineana a devenit o unealta in planurile Occidentului in estul Europei.

"Se spune adesea: armata ucraineană, armata ucraineană. De fapt, cine luptă în rândurile ei? Există unităţi regulate ale forţelor armate şi, în mare parte, aşa-zisele «batalioane de voluntari naţionalişti»", a declarat Putin, la Sankt Petersburg, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusă.

"De fapt, nu este vorba despre o armată, ci despre o Legiune Străină, în cazul de faţă o Legiune Străină a NATO, care nu are ca scop să apere interesele naţionale ale Ucrainei", a adăugat şeful statului rus.

"Este vorba despre alt scop geopolitic: contracararea Rusiei, ceea ce nu corespunde deloc intereselor naţionale ale poporului ucrainean", a acuzat preşedintele Rusiei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22