Secretarul general al NATO: Coruptia submineaza increderea in institutiile democratice

E.b. | 06.10.2017

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a laudat contributiile Romaniei in cadrul Aliantei in domeniile securitatii cibernetice si al strangerii de informatii, dar si pentru decizia de a investi 2% din PIB in inzestrarea militara ăntru-un interviu.

Pe aceeași temă

 

  

Intr-un interviu oferit HotNews, Stoltenberg a anuntat ca zece state NATO vor trimite militari in brigada multinationala de la Craiova. "Coruptia submineaza increderea in institutiile noastre democratice... Orice poate sa submineze increderea in aceste institutii democratice submineaza si securitatea societatii noastre". 


Cu trei zile inainte de vizita sa in Romania, Jens Stoltenberg a vorbit despre amenintarile hibride din partea Rusiei la adresa statelor NATO. El a declarat ca "am primit informari din partea mai multor aliati NATO in legatura cu tentative ale Rusiei de amestec in procese politice".

 

Cu toate acestea, Stoltenberg a subliniat ca "Rusia este vecina noastra si va ramane asa. NATO nu doreste un nou razboi rece, o noua cursa a inarmarii. Ne dam silinta sa avem o relatie mai constructiva cu Rusia, incercand sa reducem tensiunile, iar raspunsul nostru, masurile noastre sunt defensive si proportionale".

 

Seful NATO a vorbit pe larg in interviul oferit HotNews despre rolul Romaniei in flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice, despre exemplul dat de Romania prin contributia la securitatea comuna.

 


 

HotNews: Domnule secretar general, saptamana viitoare veti vizita Romania. Credeti ca Romania isi indeplineste angajamentele in privinta intaririi flancului estic al NATO, conform deciziilor luate la summit-urile NATO din Tara Galilor si Polonia?

 

Jens Stoltenberg: Astept cu nerabdare sa vizitez Romania, un aliat-cheie ce contribuie semnificativ la apararea colectiva a NATO si la securitatea comuna, nu in ultimul rand prin faptul ca acum investeste 2% din GDP pentru aparare. Prin aceasta si prin promisiunea de a face acest lucru pe parcursul urmatorului deceniu, dar si prin faptul ca sunteti natiune-gazda a unor capacitati-cheie ale NATO, brigada multinationala din Romania si baza de aparare antiracheta, conduceti prin forta exemplului. De asemenea, contribuiti la misiunile NATO din Afganistan si Kosovo, deci, in ansamblu, sunteti un aliat ce are o contributie semnificativa pentru NATO.


HotNews: Veti vizita elemente ale prezentei avansate adaptate a NATO (tailored forward presence) din Craiova. Cate trupe va gazdui aceasta baza si care sunt tarile de provenienta?
Jens Stoltenberg: Numarul trupelor va varia. Este ceea ce numim o brigada-cadru, un cadru pentru antrenamente si exercitii menite sa intareasca nivelul de pregatire al trupelor, dar si pentru a semnala oricarui potential adversar, prin intermediul unei prezente multinationale, ca un atac asupra unui aliat va declansa un raspuns din partea intregii aliante.

 

CITESTE TOt INTERVIUL

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22