Secția de anchetare a magistraților deplânge ”ofensiva fără precedent” împotriva sa

Redactia | 14.02.2019

Secția de anchetare a magistraților se plânge de ofensiva ”fără precedent” împotriva sa după anunțul anchetării lui Kovesi.

Pe aceeași temă

Secția de anchetare a magistraților deplânge ofensiva ”fără precedent” declanșată împotriva sa în spațiului public după anunțul anchetării fostei șefe a DNA exact înainte de audierea Codruței Kovesi pentru postul de șef al parchetului european, pentru care este favorită.

Ce uită să spună autorii comunicatului este că ”ofensiva” împotriva secției nici nu ar avea cum să aibă vreun ”precedent” pentru simplul motiv că secția este abia înființată iar primul dosar o vizează pe fosta șefă a DNA. Secția a fost înființată din voința actualei puteri politice, în ciuda existenței unei secții de profil în DNA și în pofida cerinței exprese din raportul MCV și împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneția, care o consideră o modalitate de subminare a independenței justiției și de subordonare a magistraților față de politic și de pedepsire a celor incomozi.

Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, condusă de fostul șef al Inspecției Judiciare Gheorghe Stan și de Adina Florea, reacționează astfel la "afirmaţiile lansate în spaţiul public, în cursul zilelor de 13 şi 14 februarie, de mai multe publicaţii on-line, posturi de televiziune şi factori politici, prin care se fac speculaţii şi sunt realizate asocieri politice cu privire la activitatea secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, în contextul citării unei persoane în calitate de suspect, într-un dosar aflat pe rolul secţiei".

Conducerea acestei secții susține că este supusă unor "atacuri grave și total nefondate" și face "apel la adoptarea unei atitudini decente şi rezervate, libertatea de exprimare trebuind a fi menţinută în limitele rezonabile ale unui discurs public moderat şi echilibrat".

Autorii comunicatului nu spun dacă în aceeași categorie a atacurilor grave și nefondate intră și avertismentele comisiei LIBE, ale Comisiei Europene și ambasadorului SUA în România.


Ce spune Secția pentru anchetarea magistraților (Hotnews.ro):

  • "Conducerea acestei structuri atrage atenţia asupra pericolului creat de astfel de atacuri grave şi total nefondate la adresa independenţei procurorilor care-şi desfăşoară activitatea în cadrul Secţiei. cu profesionalism şi obiectivitate.

  • Acreditarea ideii că procurorii din cadrul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie acţionează ca "pluton de execuţie" şi că această Secţie "se dovedeşte o măciucă în mâinile puterii politice'', reprezintă o ofensivă fără precedent şi o presiune extrem de periculoasă asupra magistraţilor implicaţi în derularea procedurilor judiciare in curs.

  • Precizăm, clar şi răspicat că procurorii din cadrul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie procedează întotdeauna la aplicarea întocmai a legii, indiferent de calitatea persoanei vizate, de dosarele penale instrumentate, asigurând respectarea drepturilor procesuale ale acestora, inclusiv a prezumţiei de nevinovăţie, crearea aceste structuri de parchet fiind tocmai o garanţie a independenţei magistraţilor şi, nicidecum un instrument de represiune asupra acestora, astfel cum, în mod tendenţios şi nefondat, se afirmă de anumite în voci in spaţiul public.

  • Atragem atenţia asupra faptului că orice încercare de intimidare a procurorilor în activitatea pe care aceştia o desfăşoară reprezintă presiuni şi ingerinţe nepermise în activitatea procesual penală, sens în care facem apel la toţi reprezentanţii partidelor politice şi a formatorilor de opinie la adoptarea unei atitudini decente şi rezervate, libertatea de exprimare trebuind a fi menţinută în limitele rezonabile ale unui discurs public moderat şi echilibrat".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22