Secția Specială cere renumărarea voturilor la alegerile locale câștigate de Clotilde Armand

Laurentiu Gheorghe | 09.02.2021

Procurorul Sorin Iașinovschi de la Secția Specială (SIIJ) a dispus printr-o ordonanță de delegare ca Poliția să renumere voturile de la alegerile locale din Sectorul 1, câștigate de Clotilde Armand (USR).

Pe aceeași temă

Procurorul SIIJ a dispus măsura într-un dosar constituit în urma plângerii PSD, care a reclamat o presupusă fraudă la vot, fără să poată prezenta însă nici o dovadă, anunță G4Media.ro.

În plângerea PSD contestă rezultatul alegerilor și a reclamat comiterea unor infracțiuni de către Dan Barna, președintele USR, procurorul Nicolae Sprâncu – președintele Biroului Electoral Sector 1 și Andrei Nicolescu, membru USR.

Procurorul Sorin Iașinovschi susține în ordonanța sa că, pentru a putea face actele necesare din dosar, e necesară renumărarea voturilor de la alegerile locale.

Ordonanța SSIJ:

Pentru continuarea cercetărilor în cauză se impune efectuarea următoarelor activități de cercetare penală:

1. Identificarea buletinelor de vot corespunzător fiecărei secții de votare

2. Numărarea voturilor din cadrul fiecărei secții de vot și confruntarea rezultatelor cu numărul de votanți înscriși pe listele de vot corespunzatoare fiecărei din cele 166 secții de votare din cadrul Sectorului 1 București (cât și a votanților înscriși pe listele suplimentare), care și-au exprimat dreptul la vot

3. Confruntarea rezultatelor obținute după numărarea voturilor de la cele 166 de secții de votare din cadrul Sectorului 1 București cu datele înscrise în procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării

4. Predarea sacilor cu buletinele de vot și listele electorale de la cele 166 de secții de votare din cadrul Sectorului 1 București, la camera de corpuri delicte, unde vor fi păstrate până la finalizare cercetărilor din prezenta cauză.

Mai mult, procurorul susține că Poliția București trebuie să renumere voturile pentru că Secția Specială nu are nici spațiu, nici oamenii necesari:

Această activitate nu poate fi efectuată de către Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție din următoarele motive:
1. Pentru efectuarea operațiunii de identificare a buletinelor de vot corespunzator fiecărei secții de votare din cele 166 din cadrul Sectorului 1 este necesară o încăpere cu o suprafață foarte mare, care să permită acest lucru, și care totodată, trebuie să permită păstrarea temporară a sacilor cu buletine de vot, în condiții de siguranță pentru o perioadă de timp, întrucât această activitate nu poate fi realizată într-o singura zi, ori SIIJ nu dispune de asemenea încăperi
2. Această activitate necesită un număr mare de lucrători de Poliție Judiciară, precum și mijloace, care de asemenea, SIIJ nu dispune
3. Având în vedere neconcordantele ce rezultă din probele administrate pana în prezent (înscrisuri, depozitii de martor, etc) este foarte posibil ca după efectuarea operațiunilor descrise mai sus, să fie necesar accesul specialiștilor criminaliști care să efectueze constatări tehnico-științifice ale semnăturilor de pe procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării și de pe listele electorale

Avocatul fostului primar PSD, Dan Tudorache, a declarat imediat după anunțl SIIJ, că sunt două dosare deschise de SIIJ la cererea PSD:

„Pe rolul Curții de Apel se află două dosare în care se cere anularea alegerilor. La Sectorul 1 au fost probleme foarte grave. Probleme sunt la multe secții. Va dura 2-3 săptămâni, este o premieră în România. Aproximativ 40% din saci sunt desigilați. Procurorii știu ce s-a întâmplat”, a spus, marți, Mihai Drăgan, avocatul lui Dan Tudorache, la Antena 3.

****

PSD a reclamat după comunicarea rezultatul alegerilor din Sectorul 1 o presupusă fraudă și a prezentat imagini cu mai multe persoane care participau la numărarea voturilor. Biroul Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 București a prezentat la acel moment într-un comunicat de presă toate datele despre persoanele ce apar căutând în sacii cu voturi în imaginile difuzate de Antena 3 și RTV și despre care liderii PSD susțin că ar fi proba unei presupuse fraudări a alegerilor.

Astfel, biroul electoral a arătat că cei prezentanți în imagini sunt un angajat al primăriei lui Tudorache – personal tehnic auxiliar în secția de vot, președintele Biroului Electoral și președintele secției de votare, precum și reprezentanți USR PLUS care au cerut să participe la procedură potivit art. 98 alin. 4 din Legea nr. 115/2015, cerere admisă de către președinte tocmai pentru a se asigura transparența procesului electoral.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22