Ședință de urgență la CSM, pentru a discuta scrisoarea șefilor de instanțe contra protestelor

Laurentiu Gheorghe | 11.03.2019

La CSM, judecătorii s-a întrunit de urgență într-o ședință pentru a discuta scrisorile sefilor de instante si protestul magistraților, care se delimitează de protestele magistraților din întreaga țară.

Pe aceeași temă

Concomitent, cele trei asociații de magistrați care se opun modificărilor aduse prin OUG Legilor justiției au anunțat că vor continua seria protestelor la nivel național și au arătat că șefii tribunalelor și de curți de apel reprezintă doar 1,3% dintre judecătorii din România, respectiv 0,8% din totalul magistraților.

În plus, aceștia au scris o scrisoare în numele lor propriu, ei neavând mandate de reprezentare din partea colegilor lor, ceea ce face ca demersul lor să fie unul insignifiant, fără influență asupra judecătorilor și procurorilor din România.

Sectia pentru judecatori din CSM a anuntat pentru luni o sedinta extraordinara pentru adoptarea unei pozitii a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii cu referire la:

  • scrisoarea deschisa si solicitarea presedintilor si vicepresedintilor curtilor de apel, precum si a presedintilor si vicepresedintilor tribunalelor, vizand efectele unor manifestari din interiorul sistemului de justitie, apararea independentei justitiei, atat la nivel intern, cat si international; a

  • aspecte deduse din solicitarile exprimate in cadrul adunarilor generale ale judecatorilor organizate la nivelul instantelor.

Cine sunt cei 60 de judecători care condamnă protestele magistraților

Dintre cei 60 de șefi de instanțe care condamnă protestele din justiție față OUG 7, mulți dintre ei sunt numiți de Secția pentru judecători a CSM în urma unor „concursuri” organizate de comisii care erau numite tot de CSM, dezvăluie G4Media.ro.

De exemplu, şefii de la Curţile de Apel Alba Iulia şi Constanţa, judecătorii Liviu Gheorghe Odagiu şi Marius Cristian Epure, conform chiar site-ului CSM.

Alții sunt numiţi de Secţia pentru judecători a CSM în urma unor „concursuri” în care comisiile de examinare au fost desemnate tot de către Secţie.

Alţii sunt interimari, numiţi direct de Secţia pentru judecători a CSM. De exemplu, potrivit site-ului CSM, şefele de la Curțiile de Apel Braşov, Elena Barbu şi Nicoleta Hădărean sau Petrică Gudac, şeful Tribunalului Teleorman din fieful lui Liviu Dragnea.

De subliniat că, după modificările la legile Justiţiei operate anul trecut de către PSD-ALDE, întreaga carieră a judecătorilor (numirea în funcţia de conducere, sancţionarea, revocarea) este gestionată de Secţia pentru judecători a CSM.

Secţia este dominată de actuala şefă a Consiliului, judecătoarea Lia Savonea, reprezentantă a reţelelor vechi din Justiţie apropiate de PSD, potrivit surselor G4media din magistratură. De exemplu, soţul ei, avocatul Mihai Savonea, a fost coleg de cabinet cu senatorul PSD Cătălin Voicu, condamnat pentru corupţie în două dosare penale.

Alţi semnatari anti-protestele din Justiţie sunt consideraţi în sistem drept apropiaţi ai Liei Savonea. De exemplu, Erica Nistor, preşedintele CA Timişoara, cea care a candidat în tandem cu Savonea la alegerile pentru Consiliu, potrivit surselor G4media.

Printre semnatari sunt şi judecătoare soţii de pesedişti, cum ar fi Andra Corina Botez, preşedintele CA Ploieşti, sau magistraţi cu probleme de integritate în trecut, precum Norel Popescu, preşedintele Tribunalului Mehedinţi, cel căruia baronul PSD Adrian Duicu îi solicita consultaţii juridice, potrivit dosarului penal de la instanţă.

Trebuie precizat că cei 60 de şefi de instanţe vorbesc în nume propriu, nu în numele adunările generale ale instanţelor. Vezi mai jos pe larg cine sunt şefii de instanţe care au semnat împotriva protestelor din magistratură.

Continuarea despre cei 60 de judecători, care cer declararea protestelor magistraților ilegale, o puteti citi integral pe G4Media.ro

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22