Ședință extraordinară la Banca Națională. Isărescu și Teodorovici, față în față

Redactia | 04.02.2019

Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) are programată luni o ședință extraordinară, prima din acest an.

Pe aceeași temă

Aceasta a fost convocată de Banca Națională a României (BNR), care a propus să se discute despre OUG nr. 114/2018, respectiv taxa pentru bănci, potrivit Mediafax.

Astfel, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, și Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, se vor întâlni pentru prima dată în acest an pentru a discuta despre taxa pe activele financiare ale băncilor care a fost introdusă de la începul acestui an.

Această taxă variază între 0,1% și 0,5%, urcând la fiecare 0,5 puncte procentuale a indicelui ROBOR mediu trimestrial peste 2%.

În prezent, Consiliul general al CNSM este alcătuit din trei membri ai BNR și doi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit site-ul instituției: Mugur Isărescu (Guvernatorul BNR și președintele CNSM), Florin Georgescu (Prim-viceguvernatorul BNR), Liviu Voinea (Viceguvernatorul BNR, coordonator al activității de stabilitate financiară), Leonardo Badea (președintele ASF) și Elena Doina Dascălu (Prim-vicepreședinte al ASF).

Celor șase li se adaugă trei reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice (MFP): Eugen Orlando Teodorovici (ministrul), Attila György (secretar de stat responsabil cu coordonarea promovării cadrului legal aferent piețelor financiare) și Tiberiu Valentin Mavrodin (secretar de stat responsabil cu coordonarea managementului trezoreriei și datoriei publice).

De asemenea, Petre Tulin, directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, participă la ședințele Consiliului general al CNSM, dar nu are drept de vot.

Teodorovici a precizat, marți, în cadrul unor declarații de presă, că și-ar fi dorit să fie o ședință ordinară, fiind prima ședință a CNSM din acest an, iar Finanțelor vor mai propune și alte subiecte, pe ordinea de zi.

„Un subiect a fost propus pe agendă din partea Băncii Naționale - Ordonanța 114. Din partea noastră, ca Minister de Finanțe, pe lângă acest subiect, mai sunt opt-nouă subiecte de importantă foarte mare - de la modul în care Banca Națională, alături de celelalte bănci, sunt implicate în acest fixing vizavi de ROBOR și modul în care s-a limitat creditarea față de populație, persoane fizice. Aici (la ultimul subiect menționat - n.red.) va trebui să dea un răspuns foarte clar sau să găsim un răspuns foarte clar la întrebarea «De ce s-a limitat creditarea pentru creditele ipotecare, dacă tot Guvernul sprijină sau dorește să sprijine zona de construcții?»”, a adăugat Teodorovici, marți.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22