Sedinta interministeriala, la ministerul de Interne. Gabriel Oprea (MAI), George Maior (SRI) si Robert Cazanciuc (Justitie) au discutat in contextul atacurilor teroriste din Franta

T.d. | 09.01.2015

Pe aceeași temă

O sedinta interministeriala a avut loc, vineri dimineata, la sediul Ministerului de Interne. Intrunirea i-a reunit pe seful SRI, George Maior, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc si pe cel de Interne, Gabriel Oprea si a fost convocata in contextul atacurilor teroriste din Franta, potrivit Hotnews.

Gabriel Oprea a convocat Grupul Interministerial Strategic pentru prevenirea si combaterea macrocriminalitatii si Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta.

Pe ordinea de zi s-au aflat un nou proiect de Lege Big Brother privind retinerea datelor de telefonie si internet, dar si un proiect de lege privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice.

Ministerul Comunicatiilor a convocat din nou pentru vineri, ora 13:00, grupul interinstitutional pentru analiza efectelor respingerii Legii Big Brother.

Potrivit unui comunicat MAI: "S-a convenit asupra necesitatii repunerii pe agenda Guvernului, a Parlamentului si a societatii civile, a pachetului de acte normative absolut indispensabile asigurarii climatului de siguranta publica si securitate nationala, in raport de noile evolutii ale situatiei de securitate, dar si de normele Uniunii Europene si nationale in domeniu.

Aceste reglementari vizeaza retentia datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice, stabilirea cadrului juridic clar, bine definit, predictibil si previzibil in domeniul utilizarii cartelelor preplatite, dar si necesitatea utilizarii, in conditii legale, a imaginilor obtinute din sistemele publice de monitorizare video".
 

Societatea civila protesteaza

Societatea civila a acuzat joi autoritatile ca se folosesc de tragedia din Franta pentru aprobarea de urgenta a unor masuri legislative care incalca drepturile omului.

Mai multe organizatii non-guvernamentale si-au exprimat "ingrijorarea cu privire la insistenta cu care institutiile abilitate ale statului re-propun acum, in regim de urgenta, un pachet de masuri de supraveghere generalizata care incalca drepturile omului".

Acestea amintesc ca respingerea Legii Big Brother dateaza din iulie 2014 si ca "urgenta" invocata de autoritati pentru analiza in regim de urgenta a efectelor nu reprezinta altceva decat folosirea tragediei franceze drept pretext pentru propulsarea unor agende legislative de securitate care ignora drepturile fundamentale.

"Franta, exemplul invocat care a declansat aceasta 'agitatie' institutionala locala, beneficiaza de numeroase legi de combatere a terorismului (inclusiv pastrarea datelor de trafic sau de inregistrare a cartelelor pre-pay) dar, cu toate acestea, nu a putut preintampina atentatele de la Paris din data de 7 ianuarie 2015. Mai mult, politicieni francezi de marca se dovedesc mai cerebrali, respingand 'ideea unei legislatii dictate de emotie'”,  au subliniat ONG-urile.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22