Pe aceeași temă
De asemenea, varianta Omicron coronavirusului ar putea deveni dominantă și să se transmită la nivel comunitar în România până la finele lunii ianuarie, ceea ce va pune presiune pe sistemul sanitar, suprasolicitat și afectat de absenteism a mai comentat medicul Pistol.
„Transmisibilitatea foarte ridicată, cuplată cu o protecție scăzută oferită de schema completă de vaccinare împotriva infecției, va duce la posibilitatea infectării unui număr însemnat de persoane într-o perioada scurtă de timp. Ca impact direct asupra sistemului sanitar, există o mare probabilitate ca infectarea persoanelor vulnerabile nevaccinate din grupele de vârstă de peste 60 de ani să se petreacă într-un număr foarte mare. Chiar și în situația în care această tulpină Omicron nu ar avea același nivel de severitate cum l-a avut tulpina Delta, capacitatea de răspuns a sistemului sanitar va fi oricum suprasolicitată și va ajunge să fie la nivelul înregistrat anul acesta, în luna octombrie”, a declarat medicul Adriana Pistol.
Directoarea din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol, a mai prezentat ecle trei scenarii de impact asupra sistemului sanitar după ce varianta Omicron va lovi în forță România în cincilea val al pandemiei de Covid-19.
Cele trei scenarii de impact asupra sistemului sanitar
Rata de creștere a numărului de cazuri 10% zilnic :
5% din cazuri necesită internare în secții
10% din cazurile din secții necesită internare la ATI;
Primul scenariu se referă la o rată de creștere a numărului de cazuri de 10% zilnic, care pleacă de la o transmisibilitate mai mare a tulpinii Omicron față de tulpina Delta, dar cu o rată mai mică de spitalizare.
Rata de creștere a numărului de cazuri 6% zilnic:
> 20% din cazuri necesită internare în secții;
10% din cazurile din secții necesită internare la ATI;
Al doilea scenariu pleacă de la aceeași rată de creștere zilnică de 6% pe care am observat-o la tulpina Delta, în schimb cu o nevoie de spitalizare mai mare, de peste 20%.
Rata de creștere a numărului de cazuri 10% zilnic:
20% din cazuri necesită internare în secții;
1 din 8 din cazurile din secții necesită internare la ATI
Cel de-al treilea scenariu este o asociere între cele două”, a declarat, miercuri, Adriana Pistol în cadrul unei conferințe de presă despre prezentarea măsurilor de combatere a valului 5 de infectări cu coronavirus.