Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, pe lista personalitatilor care influenteaza Europa

Tudor Despina | 02.12.2015

Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, apare pe lista celor 28 de personalitati care influenteaza si ghideaza Europa, in viziunea celor de la Politico.

Pe aceeași temă

 

Cotidianul Politico a publicat o ampla lista cu 28 de personalitati care, in viziunea lor, au o contributie esentiala in evolutia continentului european. Printre acestia este si sefa Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.

 

Numita intr-o functie de conducere la doar 33 de ani, in 2006, Laura Kovesi este prima femeie care a devenit Procuror General al Romaniei, scrie publicatia intr-un portret pe care i-l face sefei DNA. “Sapte ani mai tarziu, ea a marcat o noua cotitura cand a fost numita la sefia Directiei Nationale Anticoruptie”. De atunci, sub autoritatea sa, DNA a instrumentat cazuri de coruptie asupra unor politicieni de varf din toate partidele: “fostul ministru Elena Udrea, primarul Bucurestiului Sorin Oprescu, fratele fostului presedinte Traian Basescu, arestat in timp ce Basescu inca se afla in functie si, la momentul punerii sub acuzare, la acel moment premierul Victor Ponta”.
 


(Foto: Politico)
 

Mandatul ei la sefia DNA a confirmat suspiciunile romanilor privind coruptia in randul clasei politice, insa investigatiile Directiei au relevat extinderea surprinzatoare a fenomentului: Ponta, patru ministri si zece primari de orase.

 

Fiica unui procuror, Kovesi a intrat la Drept la inceputul anilor 1990, primii ani ai Romaniei democratice. A inceput sa lucreze intr-un mediu intens masculinizat, atunci cand sistemul incuraja discriminarea de gen”, scriu cei de la Politico. Insa, cu timpul, lucrurile au fost modificate, discriminarea a disparut din sistemul judiciar, iar promovarile si alocarea de joburi sunt bazate acum pe alte criterii.

 

Astazi, Kovesi concentreaza sperantele a multor cetateni obisnuiti ca fenomenul coruptiei poate fi eradicate din politica si societate. Dar Kovesi are parte si de critici: “Unii spun ca face jocuri politice. Raspunsul ei este ca DNA ancheteaza toti oficialii suspectati de coruptie. 90% dintre cei inculpati ajung sa fie condamnati, fapt care, spune ea, arata ca probele sunt solide si procedura judiciara este respectata”.

 

Insa, “pentru ca lupta impotriva coruptiei sa aiba succes, vointa, determinarea si capacitatile noastre nu sunt suficiente”, mai arata sefa DNA. “Este vital ca stabilitatea institutionala a DNA si independenta procurorilor sa ramana nealterate”.

 

Sustinere puternica pentru Kovesi

 

In Aprilie 2014, Kovesi a primit premiul Ambasadei SUA pentru activitatea Femeilor curajoase din intreaga lume. Intr-o ceremonie desfasurata la ambasada, insarcinatul cu afaceri de la acel moment al SUA, Duane Butcher, a spus ca "Laura Codruta Kovesi a demonstrat curaj extraordinar, luptand impotriva infractionalitatii si coruptiei. Ea este o forta care lupta pentru reforma justitiei si a statului de drept". Kovesi a spus atunci ca "nu este greu sa fii curajoasa, iar multumirea de a sti ca ai facut ce trebuia depaseste cu mult orice eventuale neplaceri cauzate de presiuni externe, de forte interesate sa promoveze interese particulare, de imixtiuni neavenite si iti da puterea de a continua", potrivit Hot News.

 

De altfel, in luna Octombrie, noul ambasador american la Bucuresti, Hans Klemm, a dat asigurari ca Washingtonul ramane alaturi de autoritatile romane in lupta impotriva coruptiei. Klemm spunea atunci ca sustine “in totalitate” munca lui Kovesi la DNA. „Susţin în totalitate munca doamnei Kovesi. Chiar am avut privilegiul să o întâlnesc săptămâna trecută. I-am spus şi dânsei ceea ce le-am spus tuturor oficialilor români pe care i-am întâlnit, şi anume faptul că Statele Unite ale Americii susţin lupta împotriva corupţiei. Iar eu, ca ambasador, voi face tot ce-mi stă în puteri pentru a sprijini România în acest demers”, a spus Hans Klemm la ceremonia de celebrare a 800 de ani de la semnarea documentului Magna Carta.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22