Sefii partidelor parlamentare pot beneficia de protectie SPP, la cerere

Iulian Popescu | 22.12.2015

Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți legea care prevede, printre altele, că Serviciul de Protecție și Pază (SPP) poate asigura protecție și președinților de partide parlamentare, la cererea acestora.

Pe aceeași temă

 

Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect de lege.

 

Prevederea e a fost introdusă în proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței de urgență a Guvernului nr. 43/2015 privind unele măsuri pentru asigurarea mijloacelor de transport destinate activității de curierat a materialelor clasificate și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

 

Proiectul a fost votat în plen cu 185 de voturi pentru, două voturi împotrivă și patru abțineri.

 

Ordonanța a fost adoptată de Senat fără prevederea potrivit căreia președinții de partide beneficiază de protecția SPP, însă această prevedere a fost reintrodusă de deputați.

 

Legea aprobă o Ordonanță de Urgență adoptată de Guvernul Victor Ponta pe 15 octombrie, ordonanță ce prevedea că SPP va putea asigura gratuit protectia in cazul mai multor categorii de demnitari decat cele care se bucurau de acest drept pana in prezent.

 

Fosti ministrii sau lideri de partid pot sa beneficieze de protectia SPP, daca vor cere acest lucru.

 

Pentru asigurarea protectiei de catre SPP va fi nevoie de avizul prealabil al CSAT.

 

In prezent, de protectia SPP beneficiaza doar anumiti fosti demnitari, potrivit Romania Tv. Fostii presedinti au aceasta protectie toata viata, fostii premieri se bucura de doi ani de protectie, dupa incheierea mandatului, iar fostii presedinti ai Camerelor Parlamentului au un an de protectie a SPP.

 

Alti fosti sau actuali demnitari pot beneficia de protectia SPP, tot cu aprobarea CSAT, insa contra cost.

 

De asemenea, OUG prevedea ca SPP "va putea initia, organiza si desfasura activitati de cooperare, instruire si pregatire cu organisme si institutii din strainatate", potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

 

De asemenea, SPP "va putea participa la activitatile de cercetare stiintifica, dezvoltare tehnologica si inovare in domeniul securitatii, in cadrul unor programe finantate si cofinantate de Comisia Europeana, fonduri structurale, fonduri nationale sau alte mecanisme financiare, in cadrul unor consortii cu participare internationala sau ca unic aplicant".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22