Pe aceeași temă
"AEP, inclusiv ca membru în BEC, prin preşedinte şi doi vicepreşedinţi, a constatat că la aceste alegeri europarlamentare şi referendum nu au fost constatate decât erori de completare a proceselor verbale, şi nu modificarea datelor cu privire la validarea alegerilor, adică a voturilor valabil exprimate", a spus Mituleţu-Buică, vineri, la dezbaterea "Eu votez", dedicată introducerii votului electronic în România.
"Două procese verbale, care au fost în spaţiul public, le-am văzut. La unul era vorba de prezenţa la vot şi voturi valabil exprimate - 1.676 şi 5.300 reprezenta numărul buletinelor de vot neutilizate (...) Au fost decizii în sensul în care s-au dat răspunsuri către birourile electorale - să se facă corecţiile în procesele verbale. Corecţiile din procesele verbale nu influenţează voturile valabil exprimate. Biroul Electoral Central a validat în totalitate alegerile pentru Parlamentul European, neconstatând probleme pe partea de voturi valabil exprimate", a arătat preşedintele AEP.
El a adăugat că la nivelul BEC nu au fost constatate probleme legate de votul multiplu.
"Vorbim de un sistem informatic care permite anumite corelari. Cetateanul s-a prezentat in sectorul 1, la sectia de votare 15 si el trebuia sa voteze la sectia de votare 10. Cetateanul a fost directionat de la sectia 15 la sectia 10. Legea permite votul in afara sectorului, (...) si nu in acelasi sector si atunci l-a trimis la sectia la care este arondat, potrivit registrului electoral", a mai spus Mituletu-Buica.
Întrebat dacă STS ar trebui eliminat din procesul de monitorizare a votului, preşedintele AEP a răspuns: "Cu siguranţă nu!".