Pe aceeași temă
Un proiect de modificare a legislatiei care sa interzica sanctionarea (amenda sau inchiderea activitatii) comerciantilor la care s-au gasit sume nefiscalizate sub pragul de 300 de lei urmeaza a fi discutat in sedinta de guvern de joi, a declarat presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Intr-un interviu pentru Hotnews, Gelu Stefan Diaconu a vorbit despre recentele controale demarcate de autoritatea fiscala.
Gelu Diaconu a vorbit, in acest sens, despre “greseala umana” in diferentele de bani nefiscalizate.
“Joi, in sedinta de Guvern vom citi in prima lectura acest proiect: se va stabili un prag de 300 de lei al diferentelor nefiscalizate, pornindu-se de la realitatea ca poate exista un maruntis lasat neintentionat. Sau pot fi greseli umane - ai emis 400 de bonuri intr-o zi, dar ai uitat de un bon si vine taman atunci Antifrauda peste tine. Sub acest prag nu vor fi sanctiuni”, a explicat Diaconu.
Situatiile care vor depasi acest prag, sustine seful ANAF, ar urma sa plateasca amenzi intre 10.000 si 15.000 de lei.
“Peste acest prag, pe langa amenda contraventionala intre 10.000-15.000 de lei, masura suspendarii se va lua doar daca nu accepta plata a de zece ori suma nefiscalizata, dar nu mai putin de 10.000 de lei. Pentru ca putem merge intr-un club cu dever mare caruia sa ii gasim 310 lei diferenta, iar el sa plateasca doar 3100 de lei, adica o picatura din ceea ce incaseaza ei. E o abordare. Va fi apoi introdus caietul de bani personali si sa intram in zona fiscalizarii bacsisurilor”, a continuat Diaconu.
In ce priveste recuperarea prejudiciilor, seful ANAF a inaintat cifrele de 5-10%.
Astfel, potrivit lui Diaconu, “daca excludem anul 2014, an in care am primit cel mai mare volum de prejudicii de recuperat, procentul e undeva la 10%. Cu aceasta masiva intrare de volum de prejudicii din 2014, procentul a scazut la 5%”.
Potrivit sursei citate, peste 40% din prejudicii sunt nerecuperabile.
“E drept, in cazul unui titlu executoriu pe care il primesti in 2014, executarea silita se poate dovedi laborioasa, iar rezultatele sa fie vizibile mult mai tarziu. Dar dupa inventarierea tuturor titlurilor de creanta primite in 2014 de catre ANAF, am constatat ca circa 42% din prejudiciile primite spre executare sunt nerecuperabile”, a mai spus presedintele ANAF.
Citeste integral pe Hotnews.