Șeful Comisiei care l-a absolvit pe Bode de plagiat a demisionat:Analiza tezei trebuie să fie simplă

Redactia | 25.05.2023

Dacian Dragoș, președintele Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, a demisionat după ce s-a concluzionat că volumul publicat de Lucian Bode pe baza tezei de doctorat „nu este plagiată”.

Pe aceeași temă

Dacian Dragoș a demisionat în seara zilei de miercuri, 24 mai, printr-o scrisoare publicată pe contul de Facebook al instituției.

Profesorul universitar clujean a subliniat că motivul demisiei sale este „incompatibilitatea iremediabilă a principiilor mele cu recenta Hotărâre 40/2023, adoptată fără participarea reprezentanților UBB, care contrazice flagrant atât etica cercetării promovată de Universitatea Babeș-Bolyai cât și cea promovată constant până acum de CNECSDTI sub conducerea mea”.

Chiar dacă cazul L. Bode a fost unul intens politizat, analiza tezei/cărții trebuie să fie una simplă și obiectivă:

1. Există evident exagerări în sesizarea inițială de genul „traducerile din engleză trebuie puse între ghilimele”, deși traducerea este deja o minimă parafrază. Autorul citat nu a scris în limba română ca să necesite ghilimele. Dacă este citată sursa, nu poate fi încadrat ca plagiat. Acest lucru a fost evidențiat și de Comisia de etică a UBB.

2. Dacă sunt paragrafe a căror sursă nu este citată sau paragrafe copiate cuvânt cu cuvânt din română fără utilizarea ghilimelelor ne aflăm în prezența plagiatului.

Hotărârea Comisiei de etică a UBB a evidențiat în mod echilibrat atât plagiatul, cât și erorile de citare, prin urmare nu pot fi acceptate soluțiile extreme de genul „tot ce a fost sesizat este plagiat” sau „nu este niciun plagiat” (cum spune Hotărârea 40/2023).

Hotărârea 40/2023 este fără nuanțe, și asta este inacceptabil, deoarece contrazice atât Hotărârea 1/2022 a UBB cât și practica anterioară a CNECSDTI.

Fiind indisolubil legat de universitatea mea și de spiritul acesteia, nu pot să fiu de acord cu această dihotomie și să acționez diferit in împrejurări similare.

Prin urmare, ar fi imposibil să menținem o practică unitară la CNECSDTI în analiza unor sesizări viitoare, deoarece ar trebui să ignorăm mereu existența Hotărârii 40/2023", a explicat Dacian Drașoș.

Informația a fost publicată pe Facebook și de către jurnalista Emilia Șercan, care a criticat faptul că nu a demisionat nicio persoană dintre cei care „au girat mizerabila decizie de neplagiat a plagiatorului Bode”.

Consiliului de Etică în cercetare (CNECSDTI) aflat în subordinea ministerului Cercetării condus de către Sebastian Burduja, a anunțat marți, 23 mai, că volumul publicat de ministrul de Interne Lucian Bode, bazat pe teza sa de doctorat, „nu este plagiată, dar conține un număr mare de greșeli de citare".

CNECSDTI a analizat cartea „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, publicată de Lucian Bode pe baza tezei sale de doctorat.

De remarcat faptul că oficialii din ministerul condus de colegul de partid al lui Lucian Bode au analizat doar 27 de pagini de text. Totodată, raportul vine în contextul în care coaliția de guvernare pune la cale ultimele amănunte ale rotativei guvernamentale. Întrebat despre cazul lui Lucian Bode, președintele Klaus Iohannis afirmase în trecut că ministrul trebuie să-și clarifice situația până la rotativă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22