Pe aceeași temă
“Voi actiona in judecata si voi sta acasa pe bani multi in cazul in care voi fi revocat. Actiunea a fost intreprinsa de Fondul Proprietatea, cu care voi avea un proces pe 21 Ianuarie si le voi cere despagubiri de 100 de milioane de dolari pentru betele puse in roatele companiei”, a spus Laurentiu Ciurel intr-un interviu pentru TV Sud.
Laurentiu Ciurel uita sa spuna, insa, ca se afla in conflict de interese, in conditiile in care a fost trimis in judecata in dosarul Turceni-Rovinari, alaturi de Victor Ponta si Dan Sova, cauza in care Complexul Energetic Oltenia – al carui director este – s-a constituit parte civila.
Potrivit Hot News, actionarii CEO au decis joi numirea a trei noi membri in Consiliul de Supraveghere. Trei membri au plecat recent din functie, noii numiti fiind Elena Popescu, Valeriu Ivan si Cornel Bobalca. In 23 Noiembrie, Consiliul de Supraveghere nu a putut lua decizia de demitere a lui Ciurel tocmai din lipsa de cvorum.
Actionarii Complexului Energetic Oltenia sunt Ministerul Energiei cu 77% din actiuni, Fondul Proprietatea cu 21,5% din actiuni, Electrocentrale Grup cu 0,8% si Societatea Inchidere si Conservare Mine cu 0,4%. Georgiana Porumbel, cea care a fost revocata din functie, este cunoscuta ca fiind foarte apropiata de PSD. Ceilalti doi, Gheorghe Stirbu si Cornel Bobalca, si-au dat demisia din motive inexplicabile dupa doar o luna de la numire. Cei trei numiti joi lucreaza in Ministerul Energiei, potrivit sursei citate.
Greu de demis
Laurentiu Ciurel este greu de demis de la sefia Complexului Energetic Oltenia. Daca initial si-a exprimat deschiderea pentru o eventuala plecare din functie, Ciurel ramane in functie in conditiile in care sedinta din 23 Noiembrie, in care ar fi urmat sa fie luata in discutie demisia, nu a avut cvorum.
La mijlocul lui Noiembrie, Ciurel lua in considerare optiunea demisiei in urma unei discutii cu noul ministru al Energiei, Victor Grigorescu. Ciurel e judecat in dosarul de coruptie Rovinari-Turceni in care sunt implicati fostul premier Ponta si senatorul PSD Dan Sova.
"Am avut o discutie cu domnul Laurentiu Ciurel si am apreciat deschiderea acestuia de a lua in considerare demisia din functia de director general al Complexului Energetic Oltenia, apreciind aceasta decizie ca fiind benefica atat pentru domnia asa, cat si pentru companie", spunea Victor Grigorescu, la acel moment. Insa la o zi distanta, Ciurel declara ca nu isi va da demisia. Ministrul Grigorescu a reactionat: "discutia mea cu domnul Ciurel a fost foarte clara. Nu va exista, fata de nimeni, niciun fel de toleranta la semnalele care vizeaza lipsa de integritate", a spus ministru Energiei.
De pe profit, in pragul falimentului
Cu peste 15.000 de angajati, Complexul Energetic Oltenia este un mamut care se confrunta si cu alte probleme, cu exceptia celor penale. In 2014, CEO a inregistrat cea mai mare pierdere dintre toate societatile de stat: aproape 700 de milioane de lei. De la un profit de 118 milioane de lei in 2012, CEO atinge in numai doi ani pragul falimentului.
De asemenea, valoarea creantelor a crescut de la 300 de milioane de lei in 2012 la peste 1 miliard in 2014, iar platile restante de la zero in 2012 la peste 50 de milioane de lei in 2014. In ciuda acestei situatii, managerul Laurentiu Ciurel a fost mentinut in functie, motivul invocat in mai multe randuri de fostul ministru al energiei Andrei Gerea fiind faptul ca a fost numit in baza OUG 109/2011 privind managementul corporativ. Laurentiu Ciurel e recunoscut ca fiind un apropiat al PSD.
Ciurel a fost trimis in judecata in dosarul Turceni-Rovinari, alaturi de Victor Ponta si Dan Sova. Ciurel ar fi intr-un conflict de interese in conditiile in care compania pe care o conduce s-a constituit parte civila in procesul Turceni-Rovinari. El a ramas in functia de director general al CE Oltenia, chiar daca aceasta companie este parte civila in dosar. CE Oltenia ar trebui sa recupereze un prejudiciu estimat de procurorii DNA la 19,7 milioane de lei, din care 2,7 milioane de lei provocati de actualul director general, Laurentiu Ciurel.