Pe aceeași temă
Șeful Departamentului de Lupta Antifraudă, DLAF, este Bogdan Ionut Dințoi, considerat un apropiat al Rovanei Plumb (PSD). El are rang de secretar de stat și a fost numit pentru un mandat de 5 ani la șefia instituției de Viorica Dăncilă la data de 4 noiembrie, în ultima zi de mandat la Palatul Victoria, relatează G4Media.ro.
Dințoi a fost polițist la Inspectoratul Județean Vâlcea și președintele asociației blocului în care locuiește.
Deși e polițist de formație, el a lucrat alături de Rovana Plumb atât la Ministerul Mediului (2012 – 2014), cât și la Ministerul Muncii (2014), pe posturi de conducere (director, șef serviciu) sau de consilier principal.
Care e explicația apropierii unui polițist vâlcean de liderul PSD, Rovana Plumb? Bogdan Ionuț Dințoi este fratele lui Robert Dințoi, un fost ziarist din Vâlcea implicat în afaceri cu fiul Rovanei Plumb, Andrei Plumb.
Potrivit informațiilor G4Media.ro, ancheta DLAF a fost condusă de Andrei Atila Luca Chendi, director in cadrul instituției și fost șef al DLAF.
Potrivit unui articol publicat de fostul jurnalist, Ionel Stoica, în noiembrie 2018, Andrei Chendi a semnat în 2014, în calitate de șef al DLAF, un protocol de colaborare cu ministerul Dezvoltării condus pe atunci de Liviu Dragnea, în baza căruia fostul lider PSD avea acces constant la o serie de informații despre investigațiile în curs.
Aceste date confidentiale trebuiau transmise lunar, iar DLAF trebuia sa mai informeze daca era sesizat DNA in vreunul din cazuri.
Protocolul a fost semnat in februarie 2014, perioada in care Liviu Dragnea conducea Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) si era si viceprim-ministru.
In februarie 2014, DLAF era condus de Andrei-Atila-Luca Chendi, care s-a implicat în ancheta privind presupusele fraude cu fonduri europene din firma vicepremierului Barna.
Potrivit surselor G4Media.ro, Chendi ar fi cautat țintit informații privind o eventuală implicare a liderului USR în presupusele fraude și i-ar fi trimis vicepremierului Dan Barna o serie de întrebări.
Chendi a fost numit pentru prima data la conducerea DLAF in perioada iulie 2013 – iulie 2016, în guvernarea Ponta (PSD). El a revenit la conducerea DLAF in octombrie 2018, dupa ce procurorul Marius Vartic si-a dat demisia din functie.
Dan Barna a pus sub semnul întrebării corectitudinea anchetei DLAF în octombrie 2019, după publicarea investigației de către Rise Project, care l-a vizat pe candidatul USR de atunci aflat în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale.