Pe aceeași temă
Inițial, dosarul a fost depus la Curtea de Apel București, Netejoru invocând un „litigiu între magistrați”, însă judecătorii și-au declinat competența pentru Tribunalul București, constatând că este vorba de un „litigiu de muncă”.
Lucian Netejoru cere instanței să oblige IJ și CSM să-i recalculeze diurna pentru zilele nelucrătoare în care a stat în București și nu s-a deplasat la Giurgiu, localitatea de domiciliu, și cere plata acesteia din 2015, valoarea urmând să fie actualizată cu rata inflației si la care sa se aplice dobanda legala penalizatoare, calculata de la data exigibilitatii fiecarei obligatii lunare de plata si pana la data platii efective, scrie Netejoru, in cererea de chemare in judecata.
Lucian Netejoru conduce din luna septembrie, ca interimar, Inspecția Judiciara, in baza unei OUG promovate de Tudorel Toader la solicitarea publică a lui Liviu Dragnea.
Ordonanța este criticată de asociațiile de magistrați, iar CCR și Curtea de Justiție a Uniunii Europene au fost sesizate cu privire la prevederile acestui act normativ. Judecătorii români solicită instanței europene suspendarea acestei OUG. Netejoru candidează pentru un nou mandat la conducerea acestei instituții, o simplă formalitate, din moment ce el este susținut de gruparea din CSM condusă de judecătoarea Lia Savonea, apropiată de cercurile PSD, conform surselor judiciare.
Ce cere șeful IJ
Netejoru cere ca recalcularea/calcularea diurnei in cuantum de 2% pentru zilele nelucratoare in care nu s-a deplasat/nu se va deplasa in localitatea de domiciliu, orasul Giurgiu, si nu a beneficiat/nu va beneficia de decontarea cheltuielilor, explică Ziare.com
Solicitarea este facuta in baza unui articol din OUG nr.27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei.
Concret, in zilele in care nu a beneficiat de prevederile articolului 13, litera b), sa primeasca beneficiile aceluiasi articol 13), dar de la litera a):
1) Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti, care sunt detasati sau delegati in alta localitate decat cea de domiciliu, beneficiaza, pe toata durata delegarii sau detasarii, de urmatoarele drepturi:
a) Diurna in cuantum de 2% din indemnizatia de incadrare bruta lunara, dar nu mai putin decat cuantumul prevazut pentru personalul din unitatile bugetare;
b) Decontarea cheltuielilor de cazare la structuri turistice de categoria pana la 3 stele inclusiv. In situatia in care nu beneficiaza de cazare in aceste conditii, au dreptul la o suma egala cu 0,5% din indemnizatia de incadrare bruta lunara pentru fiecare noapte, pe toata durata delegarii sau detasarii in alta localitate.
Veniturile sefului IJ
Potrivit celei mai recente declaratii de avere publicate de Lucian Netejoru, din iunie 2018, judecatorul are un venit anual de 250.000 de lei, salariul de inspector-sef. Aproximativ 20.000 lei/lunar.
Netejoru a mai incasat aproximativ 135.000 de lei din diverse diurne si alocatii: 3.158 lei - diurna delegare, 99.607 lei - diurna detasare, 29.298 lei - alocatie locuinta si 374 lei - alocatie pentru calatorii anuale.