Șeful Institutului Oncogen, Virgil Păunescu, cercetat după ce a anunțat că s-a „vaccinat anti-Covid”

Laurentiu Gheorghe | 09.05.2020

La Institutul Oncogen din Timișoara a fost declanșată o anchetă internă după ce șeful instituției, Virgil Păunescu, a anunțat că a obținut în premieră mondială un „vaccin” anti-Covid-19 pe care îl testează

Pe aceeași temă

Conducerea Spitalului Județean Timișoara, în subordinea căruia funcționează institul de cercetare, a declanșat ancheta internă pentru a determina dacă s-au respectat protocoalele științifice de către Virgil Păunescu, care susține că obținut un „vaccin” anti-Covid-19, pe care de altfel și l-a și administrat pentru a vedea efectele acestuia, tramsmite News.ro.

Managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Raul Pătraşcu, citat de News.ro, a declarat că instituţia pe care o conduce va face o anchetă, alături de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara, faţă de cercetătorul Virgil Păunescu, şeful Institutului Oncogen.

„Demăram mâine (sâmbătă – n.r.) o anchetă internă cu privire la cele declarate de domnul profesor Virgil Păunescu. Ancheta nu are scopul de a-l discredita pe acesta, dimpotrivă. Vom verifica cele spuse de domnul profesor si proiectul derulat având în vedere contextul epidemiologic actual şi considerăm că anumite abordări trebuie făcute riguros. Când se fac declaraţii nu putem menţiona că este vorba de un vaccin, cu atât mai mult cu cât cu certitudine nu există un vaccin. Vom vedea care sunt paşii, dacă şi-a administrat, ce şi-a administrat, dacă există documente. Riscul este ca toată această cercetare să fie declarată nulă. Ne-am bucura ca aceşti primi paşi să fie făcuţi la Timişoara, dar nu în felul acesta”, a declarat Raul Pătraşcu.

”Am decis să-mi administrez eu primul vaccinul dezvoltat la OncoGen, să fiu eu primul voluntar. Ca urmare pe data de 14 aprilie m-am vaccinat cu prima doză, iar în data de 28 aprilie mi-am administrat a doua doză de vaccin (…) În prezent colectivul OncoGen pregătește documentația pentru Agenția Națională a Medicamentului (ANM) în vederea aprobării începerii studiilor clinice. Informația obținută din propria experiență de vaccinare va fi inclusă în această documentație și o consider în mod deosebit utilă pentru ANM în accelerarea procesului de aprobare a studiilor clinice”, a scris Virgil Păunescu pe Facebook.

„Vom verifica ce şi-a administrat domnul profesor Păunescu pentru că este un prototip experimental şi nu un vaccin. Acesta nu poate fi administrat altcuiva. Vom verifica în ce condiţii şi l-a administrat, dacă s-au respectat procedurile etice. Am discutat cu dânsul, după declaraţiile din spaţiul public. Noi nu am fost notificaţi. I-am spus că va exista o anchetă. Ne-a spus că şi-a administrat două doze în luna aprilie. Trebuie să existe documente oficiale. (…) Pentru un cercetător nu pedeapsa administrativă ar fi cea care ar conta, ci pierderea credibilităţii experimentale. Tot progresul ar fi declarat nul. Asta ar fi cel mai mare insucces”, a declarat Raul Pătraşcu.

Directorul Institutului Oncogen din Timişoara, medicul Virgil Păunescu, a anunţat pe Facebook că a dezvoltat un prototip de „vaccin” împotriva COVID-19 pe care şi l-a şi administrat. El a acuzat autoritățile române că nu au sprijinit financiar dezvoltarea vaccinului, deși acesta a fost recunoscut de OMS ca unul dintre vaccinurile-candidat împotriva coronavirusului la nivel global.

”NU am fost contactați nici până în ziua de astăzi de autoritățile competente ale statului român. Asta în condițiile în care Uniunea Europeană a alocat României circa 1,5 miliarde de Euro pentru combaterea epidemiei din țara noastră. Din acești bani, 0 (zero) au fost alocați cercetării românești, și desigur, 0 (zero) pentru dezvoltarea vaccinului de la OncoGen, deși este singurul centru din țară care are în testare un vaccin- lucru confirmat și de prezența noastră pe lista Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)”, a scris Păunescu pe Facebook.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22