Șeful Misiunii SUA despre avizul CSM la trimiterea în judecată a magistraților: Semnal greșit

Redactia | 24.03.2021

Însărcinatul cu afaceri al SUA la București, David Muniz, a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro că America are un interes ”reînnoit” privind justiția din România.

Pe aceeași temă

Însărcinatul cu afaceri al SUA la București, David Muniz, a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro că America are un interes ”reînnoit” privind justiția din România. El a salutat decizia coaliției guvernamentale de desființare a Secției Speciale, dar a spus că amendamentul care prevede existența unui aviz CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților ”transmite un semnal greșit”.

Șeful misiunii SUA în România a mai spus că ”încurajează guvernul și coaliția reformiste” să adopte legea de desființare a Secției Speciale fără acest amendament.

  • Fragmentul din interviu legat de domeniul justiție:

Rep: Am văzut atenția acordată de secretarul de Stat Antony Blinken pe tema anticorupției în timpul audierii din Senat, dar și întâlnirile dvs. cu oficiali din justiție. Este justiția una dintre principalele teme ale Administrației Biden în relația cu România?
David Muniz: Este, cu siguranță. A fost pentru mult timp, acum este reînnoit acest interes. Unul dintre motive e că avem o nouă administrație în SUA, concentrată pe acest subiect. Un alt lucru de subliniat e că România are un guvern și o majoritate parlamentară reformiste. Suntem din nou focusați pe justiție. A fost o prioritate pentru noi și continuă să fie o prioritate. Nu vrem doar ca România să fie un aliat puternic al SUA, cu o economie și o justiție puternice, dar și investitorii americani ridică mereu această temă. O justiție independentă este un factor esențial atunci când ei fac investiții și vrem să vedem lucrurile îmbunătățindu-se.

Rep: Am simțit că pe durata administrației Trump justiția și lupta anti-corupție nu fost atât de importante în ceea ce privește relația cu România.
David Muniz: Nu pot spune asta. Indiferent de percepție, justiția a fost o proporție și în acea perioadă. De exemplu, ați remarcat importanța pe care am dat-o anul trecut subiectului care privește traficul de persoane ca un element important al sistemului penal și al statului de drept. Veți continua să vedeți acest lucru. Din punctul de vedere al Ambasadei, a existat mereu atenție pe acest subiect.

Rep: Ce tip de reforme sunt necesare în justiție?
Muniz: O temă pe care o urmărim este dezbaterea despre desființarea SIIJ (Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție). Suntem perfect de acord că desființarea SIIJ este exact pasul care trebuie făcut pentru ca statul de drept să progreseze în România. Coaliția de guvernare a fost de acord, a fost unanimitate în coaliție. Am văzut și opinia UE, a Consiliului Europei, a GRECO, a Comisiei de la Veneția – toți acești parteneri și prieteni ai României au susținut desființarea Secției, și suntem de acord cu asta.

A fost încurajator să îl vedem pe premier poziționându-se puternic în această săptămână nu doar despre desființarea SIIJ, ci și în legătură cu amendamentele. Suntem complet de acord: acest amendament propus transmite un semnal greșit. Oricare ar fi intenția, pare că acest amendament le dă judecătorilor un fel de imunitate față de trimiterea în judecată. Mai mulți judecători și procurori au cerut ca acest amendament să fie eliminat, ceea se spune ceva despre modul în care e perceput. Sperăm să vedem că acest lucru se întâmplă, îi încurajăm să adopte legislația fără amendamente, pentru a trimite semnalul corect.

Context. Amendamentul care prevede că magistraţii pot fi trimiși în judecată doar cu avizul CSM a apărut în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Atât ministrul Justiției, Stelian Ion, cât și premierul Florin Cîțu au declarat că vor ca proiectul de lege să treacă fără amendamentul susținut public de UDMR.

Declarația șefului misiunii SUA vine cu o zi înainte ca proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) să intre pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Camerei Deputaților, după cum a declarat Ludovic Orban.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22