Seful STS atrage atentia ca refuzul de a filma numararea voturilor este infractiune

Dora Vulcan | 08.12.2016

Marcel Opris, directorul STS, a atras atentia ca refuzul de a filma numararea voturilor este infractiune si ca exista un sistem care monitorizeaza inclusiv daca se filmeaza sau nu. Altfel, spus vor fi monitorizati si cei care trebuie sa monitorizeze numararea voturilor. El a apreciat ca alegerile din 11 decembrie vor fi cele mai transparente din istoria Romaniei.

Pe aceeași temă

 

 

"Neefectuarea acestei operațiuni de filmare este infracțiune fiindcă înseamnă alterarea procesului electoral. În momentul în care undeva, la o secție de vot, unei tablete, unui dispozitiv de genul acesta i s-a întrerupt funcționarea aplicației de înregistrare video, în centrul de monitorizare se semnalează automat acest lucru. Este atenționată persoana care răspunde de buna desfășurare a activităților în secția de vot și se va vedea dacă e un incident tehnic sau dacă a fost o întrerupere voluntară", a explicat Marcel Opris, citat de Agerpres.

 

 

 

El atrage atentia ca se va monitoriza inclusiv operatiunea de filmare a numararii voturilor care nu e nici pe departe doar "o măsură declarativă", pentru că există un sistem care va monitoriza daca se filmează sau nu.

 

 

 

Opris spune ca filmarile se vor pastra trei luni dupa care vor fi distruse impreuna cu dispozitivele de stocare a lor. Vor fi stocate doar acele inregistrari solicitate de BEC si de "organele legii":

 

 

 

"Am stabilit împreună cu ceilalți factori și am dat dispoziție: orice fel de operațiune informatică se jurnalizează și se păstrează atât cât spune legea. Dacă e o infracțiune, noi vom păstra aceste jurnalizări până când se stinge efectul infracțiunii. (...) Deci, din acest punct de vedere, chiar dacă un operator STS, cineva din BEC face vreo operațiune în sistemul informatic prin care să altereze corectitudinea votului, urmele rămân acolo și sunt la dispoziția justiției. Este exclusă orice fel de posibilitate ca în sistemele electronice să fie într-un fel alterată voința cetățenilor", a precizat Opris la inceputul sedintei Comisiei Tehnice Centrale care se va ocupa de coordonarea activitatilor pentru organizarea alegerilor.

 

 

Seful STS a spus ca s-au facut doua teste de functionare a sistemului si ca din 19.047 de secții "de pe întreg mapamondul" au fost doar 46 de operatori care din diverse motive nu au participat la cele două simulări. 

 

 

Cele mai transparente alegeri din istoria Romaniei - crede Opris

 

 

Seful STS a vorbit si despre elementele de noutate de natura a contribui la transparenta maxima a procesului de vot.

 

 

Astfel, "nu va mai exista nicio intervenție umană în acest proces (al incheierii procesor verbale la inchiderea sectiilor de vot - n.r.), în sensul că la ora 12,00 noaptea fix toate procesele verbale completate electronic de către președinții secțiilor de vot, asistați de operatori, vor fi publicate automat de sistem într-un format în care presa și partidele îl pot prelua", spune Opris. 

 

 

 

Cat priveste semnalarile de vot multiplu, acestea vor pleca automat la politie, fara vreo filtrare a lor prin sistemul gestionat de STS.

 

 

"În momentul în care un CNP a fost introdus a doua oară în sistem cu intenția de a vota se generează informatic o semnalare care pleacă automat la poliție", a spus Opris care a conchis ca pentru toate aceste conditii de transparenta si siguranta probabil aceste alegeri vor fi cele mai transparente din istoria Romaniei. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22