Pe aceeași temă
Plenul Senatului nu a modificat deloc proiectul fata de forma in care a trecut de comisia speciala parlamentara. Cea mai importanta prevedere a acestui proiect este infiintarea, in cadrul Parchetului General, a Sectiei speciale privind infractiunile din justitiei, care va investiga toate infractiunile comise de magistrati si care va fi condusa de un procuror-sef numit si revocat in functie de CSM, nu de presedintele Romaniei.
Spre deosebire de sedinta de plen de marti, cand s-a dezbatut si votat prima lege, Statutul magistratilor, senatorul PSD Serban Nicolae nu si-a mai sustinut in plen amendamentele respinse.
Toate amendamentele sustinute de cei de la PNL si USR au fost respinse la vot in plen.
Si astazi, cei de la USR au facut un proteste in plen, unde au venit din nou cu "palmele" de protest pe care scrie "Toti pentru justitie" si, la fel, ca ieri, au proiectat imagini cu protestele de strada si ale magistratilor, pe un proiector improvizat in fata salii. Pe unul dintre mesaje scria "Va mai amintiti de cazul procurorului Panait?"
Alte prevederi importante din legea 304:
* DNA poate infiinta sectii teritoriale doar cu avizul Sectiei de procurori a CSM
* S-a crescut vechime pentru DNA si DIICOT - 8 ani
* In cadrul concursului de intrare in DNA procurorilor li se vor verifica 5 rechizitorii aleatorii din ultimii 5 ani de activitate
* Soluţiile adoptate de procuror pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice. se adauga "netemeinice"
* S-a stabilit un termen maximal pentru redactarea hotararilor judecatoresti. Astfel:
(1) Hotărârile judecătoreşti trebuie respectate şi duse la îndeplinire în condiţiile legii.
(2) Hotărârile judecătoreşti pot fi desfiinţate sau modificate numai în căile de atac prevăzute de lege şi exercitate conform dispoziţiilor legale.
(3) Hotararile judecatoresti trebuie redactate in cel mult 30 de zile de la data pronuntarii. In cazuri temeinic motivate, termenul poate fi prelungit cu cate 30 de zile de cel mult doua ori.
raportul dat de Comisia Iordache in care se regasesc ultimele modificari aduse proiectului
articolele privind Sectia speciala pentru infractiuni din justitie