Senat. Aviz pozitiv pentru retinerea si arestarea lui Dan Sova, a decis Comisia Juridica

Tudor Despina | 24.11.2015

Dan Sova poate fi retinut si arestat preventiv, au decis marti senatorii din Comisia Juridica. Saptamana viitoare, Sova intra la votul in Plen si are toate sansele sa fie lasat din mana de colegii din PSD.

Pe aceeași temă

Cu cinci voturi pentru, doua impotriva si trei abtineri, Dan Sova merge in Plenul Parlamentului cu un aviz pozitiv din partea Comisiei Juridice pentru retinerea si arestarea sa de catre DNA. Raportul, desi consultativ, e obligatoriu din punct de vedere procedural. Prezent in Comisie alaturi de avocatul sau, Sova a facut cateva declaratii in fata colegilor sai, insa mai mult a vorbit aparatorul care l-a insotit, arata Digi 24. Si, desi a iesit de mai multe ori din sala unde aveau loc audierile, senatorul nu a vrut sa vorbeasca cu jurnalistii.

 

Procurorii anticoruptie i-au deschis un nou dosar senatorului PSD, de aceasta data pentru trafic de influenta. Procurorii anticoruptie sustin ca Dan Sova a primit 100.000 de euro de la un denuntator pentru ca senatorul sa-si traficheze influenta pe care o avea la directorul general al centralei de energie termica CET Govora SA, Mihai Balan, la randul sau cercetat pentru abuz in serviciu in forma continuata.

 

Dragnea il lasa pe Sova sa cada. Cu parere de rau

 

Intre timp a fost concretizata si o agenda in ce priveste traseul cererilor DNA. Luni, incuviintarea retinerii si arestarii lui Sova a fost discutata de conducerea Senatului. Ulterior, a mers la Comisia Juridica pentru intocmirea unui raport. Tot acolo a fost prezent, marti, si Dan Sova pentru a studia dosarul si a-si sustine punctul de vedere.
 

In plus, o finalitate ar putea avea loc miercurea viitoare, atunci cand a decis conducerea Senatului ca cererea sa intre la votul din plen. Potrivit procedurii, cererea de incuviintare a retinerii si arestarii merge la vot in plen in termen de cinci zile de la data depunerii raportului Comisiei Juridice. Raportul, desi consultativ, e obligatoriu din punct de vedere procedural.

 

Totusi, daca pana acum beneficia de sustinerea sefului PSD si pana de curand premierului Victor Ponta, in ambele functii sunt acum oameni diferiti, spre neplacerea lui Sova. Actualul lider al social-democratilor a spus ieri ca PSD va vota pentru ridicarea imunitatii senatorului. ''Cu toata parerea de rau, PSD va vota pentru ridicarea imunitatii'', a spus Liviu Dragnea in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, acolo unde a fost judecat un nou termen in dosarul fraudarii "Referendumului". Iar daca tinem cont ca si liberalii au declarat ca vor vota penru ridicarea imunitatii, situatia nu arata bine pentru senator.

 

O sansa la reabilitare publica

 

Aflat in coada tuturor sondajelor de opinie in ce priveste increderea publica in institutie, Parlamentul Romaniei poate profita de pe urma cazului Sova. Judecatorul si membrul CSM Horatiu Dumbrava cere presedintelui Senatului, Tariceanu, sa faca un apel la senatori pentru responsabilitate la votul pentru ridicarea imunitatii lui Sova.

 

Fac un apel domnului Călin Popescu-Tăriceanu ca de la importanţa funcţiei pe care o deţine, de preşedinte al Senatului României, să solicite senatorilor responsabilitate în ce priveşte votul pe care-l vor da la solicitarea procurorului general al României de ridicare a imunităţii senatorului Dan Şova.

 

Reamintesc că DNA a sesizat Parchetul General pentru a cere preşedintelui Senatului încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova. (...) Parlamentul are acum o şansă istorică de a ieşi dintr-o gaură neagră, de a se reabilita în ochii românilor. Este nevoie de un Parlament responsabil de actele sale. Este nevoie ca Parlamentul să se racordeze la valorile europene şi să se alinieze instituţiilor democratice”, transmitea vineri Dumbravă, într-o postare pe Facebook.

 

La ordinul senatorului

 

Directorul general al CET Govora, Mihai Balan, actiona la ordinul si in interesul senatorului Dan Sova. Informatia apare in referatul DNA inaintat Curtii Supreme in vederea arestarii preventive a lui Balan, acuzat de abuz in serviciu.

 

Incheierea unor contracte de asistenta juridica la ordinul unor persoane fizice aflate in cercul de apropiati al lui Balan reprezinta un act incheiat defectuos in exercitarea atributiilor de serviciu, sustin procurorii. Contractele avute in vedere ar fi fost straine de interesele directe ale CET Govora. In plus, necesitatea achizitionarii serviciului de consultanta juridica de catre CET Govora nu a fost rezultatul unui proces decizional comun, ci a apartinut exclusiv directorului general Mihai Balan. Acesta a actionat la ordinul din in interesul lui Dan Sova, sustin procurorii anticoruptie.

 

DNA argumenteaza: “trebuie precizat ca la nivelul GET Govora necesitatea achizitionarii serviciului de consultanta juridica nu numai ca nu a fost rezultatul unui proces decizional comun de jos in sus pe linie ierarhica, ci a fost unul ce a apartinut exclusiv directorului general Mihai Balan care a actionat la ordinul si in interesul lui Dan Sova, imprejurari din care rezulta nesocotirea celei mai elementare obligatii de serviciu a unui director general – aceea de a actiona in interesul societatii pe care o conduce”, potrivit referatului. Mai mult, sustin anchetatorii, continutul si clauzele contractului respectiv “au fost efectiv dictate” de senatorul Sova, aceste aspect fiind “la latitudinea exclusiva a acestuia”.

 

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins vineri cererea DNA de arestare preventiva a directorului general CET Govora. Mihai Balan urmeaza a fi cercetat sub control judiciar. Decizia nu e definitiva, astfel ca procurorii anticoruptie pot face contestatie.

 

Senatorul PSD mai este cercetat intr-un dosar instrumentat de DNA. E vorba despre cauza complexurilor energetice Rovinari si Turceni. Aici, procurorii anticoruptie il acuza pe Sova de fals in inscrisuri sub semnatura privata, evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani. Tot in acel dosar, fata de Sova sunt dispuse acte de urmarire penala pentru complicitate la abuz in serviciu. Alaturi de Sova, in dosarul Rovinari-Turceni e urmarit penal si fostul premier Victor Ponta.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22